SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. novembrī, 2013
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
1
1

Populārākie skaidrojumi oktobrī. Otra iespēja „satikt” savējo!

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

LV portāls turpina savu jaunievedumu – ikmēneša apskatu jeb sarakstu ar populārākajiem skaidrojumiem. Oktobra mēnesī lasītāju uzmanību visvairāk ir saistījuši skaidrojumi par konstitūcijas preambulu un grūtnieču un jauno māmiņu tiesībām. Taču oktobrī lasītājiem tika piedāvāti vēl citi interesanti skaidrojumi dažādās nozarēs.

LV portālā skaidrojumus var atrast gan ar meklētāja palīdzību, gan pārskatīt un atlasīt tos tēmu katalogā. Piemēram:

Darba tiesības; Sociālā palīdzība; Mājsaimniecība; Veselība; Drošība; Būvniecība; Patērētāja tiesības. Kopumā – 16 nozares un 64 apakštēmas.

Viss nozaru katalogs

Lasītāju izvēle: pirmie divdesmit

Piedāvājam 20 jaunāko un oktobrī publicēto skaidrojumu sarakstu. Reitinga princips – visvairāk lasītie.

1. vieta

Kas ir konstitūcijas preambula, un kāda ir tās nozīme

Publiskajā telpā, īpaši kopš septembra vidus, ir uzvirmojušas diskusijas par preambulas iekļaušanu Latvijas Republikas Satversmē. Aktuāli ir divi jautājumi, uz kuriem patlaban vēlas noskaidrot atbildi ne vien Saeimas deputāti un citi diskusijā iesaistītie, bet arī jebkurš Latvijas valstij lojāls cilvēks – vai preambula vispār Satversmei ir nepieciešama, un kādam preambulas tekstam vajadzētu izskatīties.

2. vieta

Grūtnieču un jauno māmiņu tiesības (II)

Gaidot mazuli un pēc bērniņa piedzimšanas sievietei ir tiesības saņemt vairākus pabalstus, kurus var iedalīt divās grupās. Vieni pabalsti pienākas sociāli apdrošinātai personai, un to apmērs ir atkarīgs no personas veiktajām sociālajām iemaksām no darba algas. Otra veida pabalsti ir valsts sociālie pabalsti, kas pienākas visām jaunajām māmiņām neatkarīgi no tā, vai viņas ir vai nav sociāli apdrošinātas personas.

3. vieta

Grūtnieču un jauno māmiņu tiesības (I)

Ir svarīgi, ka jaunā māmiņa zina un izmanto savas tiesības, lai pēc iespējas samazinātu iespējamos satraukumus un nevajadzīgu problēmu cēloņus. LV portāls piedāvā saturiski strukturētu apkopojumu divos plašākos skaidrojumos. Pirmais no tiem veltīts tiesībām uz bezmaksas veselības aprūpi un attiecībām ar darba devēju.

4. vieta

VSAA aicina: iesniedz ziņas par darba stāžu līdz 1996.gadam!

Apdrošināšanas stāžs ir svarīgs, piešķirot un aprēķinot pensijas un bezdarbnieka pabalstus. Kopš 1996.gada visi dati par personas sociālās apdrošināšanas stāžu ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras rīcībā. Līdz tam uzkrātie darba un tam pielīdzinātie periodi ir jāapliecina ar dokumentiem cilvēkam pašam.

5. vieta

Kā pareizi raksta un atveido personvārdus

Personas vārds un uzvārds ir personas privātās dzīves neatņemama sastāvdaļa, ko personai piešķir piedzimstot. Personai vārdu un uzvārdu dzīves laikā ir iespējams mainīt. Šajā skaidrojumā vairāk par to, kādi ir personvārdu rakstības pamatprincipi, kā veido dubultuzvārdu vai ir iespējams lietot savu dzimtas uzvārdu, un kā personvārdus identificē dokumentos.

6. vieta

Aizgādība – vecāku kopīgās un atsevišķās rūpes par bērnu

Ģimenēs, kurās aug bērni, ikdienā vecāki risina dažādus ar bērnu audzināšanu, aprūpi un tiesībām saistītus jautājumus, ko juridiskajā terminoloģijā dēvē par aizgādību. Ja ar šiem pienākumiem vecāki netiek galā vai mainās citi apstākļi ģimenē, piemēram, vecāku laulība tiek šķirta, tiek iesaistītas citas institūcijas un jautājumu, kas saistīti ar bērna aizgādības tiesībām, risināšanā iesaistās bāriņtiesa un tiesa.

7. vieta

Skolēnu ekskursijas. Kam tās jāfinansē?

Skolās mācības jau rit pilnā sparā. Lai skolēniem nodrošinātu mācību procesa un izglītības iestādē pavadītā laika dažādību, kā katru gadu, tiek īstenotas ekskursiju programmas.
LV portāls skaidro, kādi ir iespējamie ekskursiju veidi skolās un kam atbilstoši normatīvajiem aktiem būtu jāfinansē ekskursijas mācību iestādēs.

8. vieta

Dubultā pilsonība Latvijā ir atļauta

Šā gada 1.oktobrī stājās spēkā ilgi gaidītie grozījumi Pilsonības likumā, kas atļauj dubultās pilsonības izveidošanos Latvijas pilsoņiem. Pilsonības likuma mērķis dubultās pilsonības jautājumā ir atzīt dubulto pilsonību atbilstoši Latvijas valsts politiskajiem mērķiem un interesēm un pieaugošas mobilitātes apstākļos saglabāt Latvijas pilsoņu kopumu.

9. vieta

Darba stāža pierādīšana, ja nozaudēti dokumenti

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, piešķirot bezdarbnieka pabalstu vai pensiju, ņem vērā informāciju par cilvēka darba stāžu. Svarīgākais dokuments, kas to pierāda par agrākajiem laikiem, ir darba grāmatiņa, kas dažiem jau noklīdusi. Kā rīkoties, lai bijušās darba attiecības pierādītu?

10. vieta

Papildu atbalsts daudzdzīvokļu māju renovācijai

Ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos kopš šā gada jūnija valsts atbalsta finanšu instrumentu - kredīta garantijas - iespējams izmantot arī daudzdzīvokļu māju siltināšanas projektos. Tas uzlabo iedzīvotāju iespējas saņemt aizdevumu kredītiestādē, renovējot arī tādas mājas, kuru finansēšanu pirms tam bankas uzskatīja par pārāk riskantu un aizdevumus neizsniedza.

ISIC karte – statusu apliecinošs starptautisks dokuments

Šogad aprit 60 gadi, kopš Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā vairākas studentu apvienības izveidoja ISIC karti. Latvijā ISIC karte ir pieejama kopš 1992.gada.
LV portāls skaidro, kādi ir ISIC karšu veidi un kādas ir to priekšrocības.

Ceļazīme privātā teritorijā - kad vieni savas tiesības apzinās, bet citi tās neņem vērā

Ko darīt, ja cauri mājas iekšpagalmam traucas mašīnas, kuru vadītāji attapuši, ka tā var ātrāk nokļūt no vienas maģistrāles uz otru, apbraucot sastrēgumus? Bērni vairs nav drošībā, un vecāki dzīvo vienās bažās. Ko darīt, ja pie tava loga braucamos noliek sveši cilvēki un paša auto paliek bez stāvvietas? Privātīpašnieki arvien biežāk izmanto iespēju uzstādīt dažādas brīdinājuma zīmes. Cik tās ir saistošas sabiedrībai?

Kā pareizi šķirot atkritumus

Atkritumu šķirošana ir strukturēta sistēma, kas, lai gan var likties kā galvas mežģis, tomēr ir vienkārša. Tiesa, jāievēro vairāki noteikumi. Šajā skaidrojumā par to, kā pareizi šķirot atkritumus, un par prioritātēm, kādas valsts ir noteikusi atkritumu šķirošanā.

Kā pasargāt uzņēmuma latus un eiro no zagļiem

Uzņēmējiem pārejas periodā uz eiro ne tikai jāievēro normatīvajos aktos prasītā precizitāte un godīgums, bet jāparūpējas arī par savas naudas drošību, kas valūtu maiņas periodā varbūt pat vairāk nekā ikdienā varētu radīt zuduma riskus, darbojoties ar skaidru naudu, ja kādam niezēs nagi izmantot šo laiku. Nauda mīl, ka to pārskaita, bet tā ir arī viena no situācijām, kas var radīt kādam kārdinājumu to nozagt.

Droša un nekaitīga kosmētika – tiesiskā puse un praktiskās iespējas

Kosmētika ir mūsdienu cilvēka ikdiena, un kādu kosmētisku līdzekli lieto teju ikviens. Vai pieejamie līdzekļi ir droši lietošanai, un vai kāds tos kontrolē? Neskatoties uz stingriem noteikumiem, kādas vielas drīkst izmantot kosmētisko līdzekļu ražošanā, daudziem cilvēkiem tie izraisa alerģiju. Cik pie tā vainīga kosmētika, cik mēs paši? Kā no nevēlamām blaknēm iespējams izvairīties?

Dodies peļņā ražas darbos? Zini, ko prasa darba un nodokļu likumi

Lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem pašreiz spēkā esošie normatīvie akti jāievēro arī tad, ja nodarbina cilvēkus īslaicīgos sezonas darbos, jo tam nav atsevišķa regulējuma. Kādas pašreiz ir darba un nodokļu likumu prasības, atbildot uz LV portāla jautājumiem, izklāstīja Valsts darba inspekcijas un Valsts ieņēmumu dienesta speciālisti.

Patversme – risinājums apstākļu sakritībai, iespēja citādas dzīves sākumam

Cilvēka dzīvē paša vainas vai apstākļu sakritības dēļ var pienākt brīdis, kad nav nedz dzīvesvietas, nedz finanšu līdzekļu. Viens no risinājumiem šādā situācijā ir griešanās patversmē vai naktspatversmē. LV portāls skaidro, kādus pakalpojumus un iespējas šīs iestādes piedāvā.

Grozījumi Pilsonības likumā bērna reģistrēšanai pilsonībā

Jaunais Pilsonības likuma regulējums maina bērna reģistrēšanas kārtību Latvijas pilsonībā. Ar grozījumiem ir atvieglota Latvijas pilsonības iegūšana ārpus Latvijas dzimušajiem bērniem, kuru dzimšanas brīdī viens no vecākiem ir Latvijas pilsonis, bet otrs – citas valsts pilsonis. Jauna kārtība noteikta arī pēc 1991.gada 21.augusta Latvijā dzimuša bezvalstnieka vai nepilsoņu bērna atzīšanai par Latvijas pilsoni.

Bez vēsts pazudis tuvinieks – neziņa un izmisums

Mediji un sociālās vietnes pietiekami bieži informē, ka pazudis kāds cilvēks un aicina līdzcilvēkus palīdzēt meklēšanā. Parasti pazudušo agrāk vai vēlāk izdodas atrast. Tomēr ir cilvēki, par kuru likteni pēc pazušanas tuvinieki tā arī neuzzina – kādi bija pazušanas apstākļi, kur persona tagad atrodas vai vispār ir dzīva. Pazušanas iemesli ir dažādi, reizēm tā ir arī vieglprātīga attieksme pret savu drošību.

Sociālā rehabilitācija cilvēkiem ar prognozējamo invaliditāti

Invaliditātes likums paredz, ka cilvēkiem ar slimības vai traumas radītiem funkcionēšanas ierobežojumiem var noteikt prognozējamu invaliditāti. Un arī šādos gadījumos ir iespējams saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, lai novērstu vai mazinātu iespējamās invaliditātes draudus. Cilvēkiem ar prognozējamu invaliditāti ir tiesības no valsts budžeta prioritāri saņemt apmaksātus ārstniecības, sociālās un profesionālās rehabilitācijas pakalpojumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI