SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. oktobrī, 2013
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
4
4

Populārākie skaidrojumi septembrī. Otra iespēja „satikt” savējo!

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

LV portāla skaidrojumi ir atsevišķa rakstu rubrika, ar kuru lasītājiem piesakām – tās ir publikācijas, kurās cenšamies precīzi un saprotami izklāstīt tematu. Piemēram, ko nosaka tiesiskais regulējums attiecīgajā jautājumā. Problēmas un viedokļi par uzlabojumiem - par tiem rakstām citās rubrikās. Jaunums – ieviešam ikmēneša apskatu jeb sarakstu ar populārākajiem jaunajiem skaidrojumiem.

Atgādinām, ka LV portālā skaidrojumus var atrast gan ar meklētāja palīdzību, gan pārskatīt un atlasīt tos tēmu katalogā. Piemēram:

Darba tiesības; Sociālā palīdzība; Mājsaimniecība; Veselība; Drošība; Būvniecība; Patērētāja tiesības. Kopumā – 16 nozares un 64 apakštēmas.

Viss nozaru katalogs

Lasītāju izvēle: pirmie divdesmit

Piedāvājam 20 jaunāko un septembrī publicēto skaidrojumu sarakstu. Reitinga princips – visvairāk lasītie!

1. vieta

Pensiju likuma grozījumi – 1.oktobrī jauna invaliditātes pensiju pārrēķināšanas kārtība

Likumā "Par valsts pensijām" ar grozījumiem noteikts, ka 1.oktobrī mainās invaliditātes pensiju pārrēķināšanas kārtība. Jaunie noteikumi attiecas uz vairākām atšķirīgām situācijām. Invaliditātes pensiju pārrēķināšanas nosacījumus LV portālam skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pensiju metodiskās vadības daļas pārstāve.

2. vieta

Mainīsies uzskaites un aprēķinu kārtība par mājā saņemtajiem pakalpojumiem (I)

Iedzīvotāji līdz šim varēja nonākt situācijā, kad papildus par pašu patērēto ūdeni ir jāmaksā arī nesamērīgi liela maksa par ūdens patēriņa starpību daudzdzīvokļu mājā. Šo situāciju Ekonomikas ministrija iecerējusi risināt ar vairākiem grozījumiem normatīvajos aktos, ko šā gada 17.septembrī apstiprināja Ministru kabinets.

3. vieta

Kā rīkoties, ja ar auto notriekts medījams meža dzīvnieks
Satikšanās ar negaidītu ceļa šķērsotāju ir jebkura autovadītāja bieds. Apdzīvotās vietās govis, vistas, pīles, kaķi un suņi ir biežākie autobraucēju upuri. Daudz nepatīkamāk un sarežģītāk ir, ja gadās notriekt medījamu dzīvnieku. Tādā situācijā darbojas citi noteikumi, turklāt ir svarīgi ievērot likumus.

4. vieta

Bērni un jaunieši vieni publiskās vietās: kas jāzina vecākiem
Sākoties jaunajam mācību gadam, vecākiem aktuāls kļūst jautājums – cik lielā mērā var atļaut savām atvasēm apmeklēt pasākumus – koncertus, dzimšanas dienu ballītes, draugu atpūtas vakarus vai vienkārši ciemoties klasesbiedra dzīvoklī nakts laikā. LV portāls skaidro, kas vecākiem jāzina un jāņem vērā, pirms nepilngadīgam jaunietim ļaut doties atpūsties.

5. vieta

Mainīsies uzskaites un aprēķinu kārtība par mājā saņemtajiem pakalpojumiem (II)
Šā gada 17.septembrī Ministru kabineta pieņemtajos grozījumos noteikumos, kas paredz kārtību, kādā dzīvokļa īpašnieks, dzīvojamās telpas īrnieks un izīrētājs norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu, ir papildināts regulējums attiecībā uz pārvaldnieka un dzīvokļu īpašnieka tiesībām un pienākumiem.

6. vieta

Patērētāja tiesības atteikties no iegādātās preces vai pakalpojuma
Pasūtot preci internetā vai iegādājoties preci no pārdevēja, kurš ir ieradies pie pircēja mājās, pircējam noteiktu laika posmu ir tiesības pārdomāt un atteikties no iegādātās preces. LV portāls skaidro, kādos gadījumos drīkst atsacīties un kas ir jāņem vērā, ja patērētājs no iegādātās preces vai pakalpojuma vēlas atteikties.

7. vieta

Bonus Malus klase un tās noteikšanas kritēriji

Lai arī Bonus Malus sistēma attiecas uz katru auto īpašnieku, ne visi par to zina. Šajā sistēmā automātiski tiek iekļauti visi savu civiltiesisko atbildību apdrošinājušie spēkratu īpašnieki, taču par tās darbības principiem daudziem nav īstas skaidrības, kaut gan tieši Bonus Malus klase ir viens no galvenajiem kritērijiem, pēc kā tiek aprēķināta OCTA cena.

8. vieta

Pensiju likuma grozījumi – piemaksas, invaliditātes pensijas vietā piešķirot vecuma pensiju
Likuma "Par valsts pensijām" grozījumi paredz piešķirt piemaksu pie vecuma pensijas, ja invaliditātes pensijas vietā piešķir vecuma pensiju. Piemaksas sāks maksāt nākamā gada maijā un vienlaikus izmaksās arī par iepriekšējo periodu aprēķināto summu, skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA)  pārstāve.

9. vieta

Atbildīga un tiesiska mājdzīvnieka turēšana (I)
Izlemjot par mājdzīvnieka turēšanu mājoklī un to iegādājoties, īpašniekam ir jāņem vērā, ka viņš uzņemas ne tikai atbildību par šo dzīvnieku, bet viņam būs jāievēro arī normatīvos aktos noteiktās prasības mājdzīvnieka turēšanai. LV portāls skaidro, kādus dzīvniekus atļauts turēt mājās, kad mājdzīvnieku drīkst paņemt vai iegādāties un citus svarīgus aspektus.

10. vieta

Uzņēmumiem būs pieejama jauna mikrokredītu programma

Plānots, ka 2013.gada beigās sīkajiem, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām būs pieejama jauna mikrokredītu programma 10 miljonu eiro apmērā. To paredz Ministru kabineta šā gada 18.jūnijā apstiprinātie noteikumi Nr.327 Noteikumi par mikroaizdevumiem saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai", kas stājās spēkā 28.jūnijā.

Kas ir sliekšņa tirdzniecība
Patērētājs sev nepieciešamo preci vai pakalpojumu var iegādāties gan klātienē, gan ar telefona vai interneta starpniecību. Arī pārdevējs vai pakalpojuma sniedzējs pie patērētāja var ierasties gan mājās, gan darbavietā. LV portāls skaidro, ko nozīmē līguma slēgšana ārpus pastāvīgās tirdzniecības vai pakalpojumu sniegšanas vietas, kas patērētājam ir jāievēro un kādas ir viņa tiesības, slēdzot šādu līgumu.

Mājdzīvnieka atbildīga un tiesiska turēšana (II)
Dzīvnieka turēšana mājoklī uzliek tā īpašniekam daudz pienākumu, piemēram, dzīvnieks ir atbilstoši jābaro, jārūpējas par tā veselību un labturību. LV portāls skaidro, kādi mājdzīvnieka turēšanas pienākumi un atbildība par to paredzēta normatīvajos aktos.

Pēdējās gribas rīkojumu – testamentu – aprobežojumi
Mūsdienās laikam būs grūti sastapt cilvēku, kurš nebūtu dzirdējis par iespēju savas nāves gadījumā dot vienpusēju rīkojumu – testamentu – par turpmāko rīcību ar savu mantu. Tajā pašā laikā persona parasti neapzinās, cik plašas tiesības tai piešķir likums mantojuma lietu kārtošanā.

Fakultatīvās nodarbības skolās
Jauna mācību gada iesākumā pirmās nedēļas paiet dažādās organizatoriskās rūpēs. Ne viens vien skolēns jau ir vērsies pie vecākiem ar lūgumu aizpildīt iesnieguma veidlapas, kuras tiem skolā izsnieguši pedagogi. Viena no veidlapām ir vecāka iesniegums skolas direktoram ar lūgumu atļaut skolēnam apmeklēt kādu no fakultatīvajām nodarbībām. Kas ir  fakultatīvā nodarbība, cik tā ir obligāta un kādēļ nepieciešamas formalitātes – īpašs iesniegums.

Kā veido un starp dalībvalstīm sadala ES budžetu

Šonedēļ bija plānots galīgais balsojums par Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu 2014.-2020.gadam. Taču Eiropas Parlaments (EP) to pārcēla uz oktobra sākumu. Tā kā Eiropas finansējums veido ceturto daļu Latvijas budžeta, mūsu valstij ir ļoti svarīgi, lai ES budžeta pieņemšana nekavētos.

Kas patērētājam ir jāzina, slēdzot distances līgumu

Nepieciešamās preces vai pakalpojuma iegādei patērētājam vairs nav jāierodas klātienē pie pārdevēja vai pakalpojuma sniedzēja, to jau diezgan sen ir iespējams izdarīt ar tālruņa, interneta un citu informācijas nosūtīšanas vai pārraidīšanas līdzekļu starpniecību.

Sociālās rehabilitācijas iespēja arī pēc darbspējīgā vecuma

Valsts apmaksāts sociālās rehabilitācijas pakalpojums sociālās rehabilitācijas institūcijā kopš šīs vasaras ir pieejams arī strādājošiem cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem vai prognozējamo invaliditāti pēc darbspējīgā vecuma.

Bērniem pieejamā bezmaksas vakcinācija

Latvijas valsts vakcinācijas kalendārs bērniem nodrošina vakcīnu pret 13 infekcijas slimībām, un tas ir viens no labākajiem Eiropas Savienībā, atzīst speciālisti. Bija iecerēts no nākamā gada to papildināt ar poti pret rotavīrusu un ar otru vakcīnu pret vējbakām, taču Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Egita Pole informē, ka līdzekļu trūkuma dēļ iecerētās izmaiņas atliktas līdz 2015.gadam.

Kā uzbūvēt ģimenes māju (II)
Kā liecina banku novērojumi, šogad ir atjaunojusies interese par privātmāju iegādi vai būvniecību. Daudzi iedzīvotāji savā īpašumā vēlas iegūt ģimenes mājas, kas nodrošinātu kvalitatīvu vidi – svaigu gaisu, vēlams ūdenstilpju tuvumā, piemājas dārzu, patīkamus kaimiņus un citas priekšrocības. Tajā pašā laikā interese par tā sauktajiem nekurienes jeb pļavu ciematiem ir krietni noplakusi.

Klientu karšu īpašnieku tiesības
Arvien vairāk dažādi tirdzniecības uzņēmumi un pakalpojumu sniedzēji izvēlas piesaistīt klientus un piedāvāt vēl labākus pakalpojumus, atlaides un bonusus, izsniedzot t.s. klientu un lojalitātes programmu kartes. Cilvēki labprāt tās izmanto, un kāda no lojalitātes kartēm ir gandrīz ikvienam. Tomēr klientu karšu priekšrocībām ir arī savi riski, par kuriem pircēji neaizdomājas, tāpat iedzīvotāji itin bieži nav informēti par savām tiesībām riskus novērst.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI