SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
18. septembrī, 2013
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pensijas
6
6

Pensiju likuma grozījumi – piemaksas, invaliditātes pensijas vietā piešķirot vecuma pensiju

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Likuma „Par valsts pensijām” grozījumi paredz piešķirt piemaksu pie vecuma pensijas, ja invaliditātes pensijas vietā piešķir vecuma pensiju. Piemaksas sāks maksāt nākamā gada maijā un vienlaikus izmaksās arī par iepriekšējo periodu aprēķināto summu, skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pensiju metodiskās vadības daļas vadītāja Baiba Felsberga.
īsumā
Ja invaliditātes pensijas saņēmējam bija piešķirta piemaksa, to maksās arī, pārejot uz vecuma pensiju.

Grozījumus likumā "Par valsts pensijām", ar kuriem piešķirs piemaksu pie vecuma pensijas tiem cilvēkiem, kuri iepriekš bija invaliditātes pensijas saņēmēji, Saeima pieņēma šogad 23.maijā. Tie stāsies spēkā 2014.gada 1.janvārī.

Kopš 2012.gada 1.janvāra piešķirtajām pensijām vairs nenosaka piemaksu par apdrošināšanas stāža gadiem līdz 1995.gada 31.decembrim (70 santīmu par katru gadu). Ja piemaksa piešķirta līdz 2011.gada 31.decembrim, gan invaliditātes pensijas saņēmējiem, gan vecuma pensijas saņēmējiem joprojām tiek maksāta gan pensija, gan piemaksa.

Sasniedzot likumā noteikto pensijas vecumu, invaliditātes pensijas vietā ir piešķirama vecuma pensija. Ja invaliditātes pensijai šī piemaksa bija aprēķināta līdz 2011.gada 31.decembrim, cilvēks to saņem līdz laikam, kad likums paredz pāriet uz vecuma pensiju. Savukārt, piešķirot vecuma pensiju, piemaksu vairs nemaksā, jo likums ar 2012.gada 1.janvāri piemaksu vecuma pensijām vairs neparedz.

Līdz ar to veidojās situācija, ka, sasniedzot pensijas vecumu, cilvēki ar invaliditāti zaudēja šo papildu naudu, ko viņi saņēma kopā ar invaliditātes pensiju.

Likums nosaka, ka invaliditātes pensijas vietā piešķirtā vecuma pensija nevar būt mazāka par iepriekšējo – invaliditātes pensiju.

Lai novērstu situāciju, ka daudzos gadījumos cilvēkam ar invaliditāti, kura invaliditātes pensijai ir arī piemaksa, sasniedzot pensijas vecumu, kopējā pensijas summa samazinās, ar likumu paredzēts, ka piemaksas par apdrošināšanas stāža gadiem līdz 1995.gada 31.decembrim ir jāpiešķir.

Piemaksas piešķiršanai ir nosacījumi

Sasniedzot pensijas vecumu, kad invaliditātes pensijas vietā jāpieprasa vecuma pensija, piemaksa būs tikai tad, ja tāda ir bijusi aprēķināta pie invaliditātes pensijas. Ja pie invaliditātes pensijas piemaksas nebija, tā arī turpmāk, saņemot vecuma pensiju, netiks piešķirta.

Šo piemaksu piešķirs tikai tad, ja personai, kas saņem vecuma pensiju, vienlaikus ir noteikta invaliditāte. Tātad piemaksa, arī saņemot vecuma pensiju, būs tikai invaliditātes laikā.

"Vecuma pensijai piemaksa būs tikai tad, ja tāda ir bijusi aprēķināta pie invaliditātes pensijas."

Piemaksu piešķirs par apdrošināšanas stāža pilniem gadiem, kas noteikti vecuma pensijai par periodu līdz 1995.gada 31.decembrim, viena eiro apmērā par katru gadu.

Jaunās likuma normas (pārejas noteikumu 41.1 un 41.2 punkts) par piemaksām stājas spēkā nākamā gada 1.janvārī.

Likuma pārejas noteikumi arī paredz, ka piemaksas invaliditātes pensijas saņēmējiem, kuriem pēc 2012.gada 1.janvāra piešķirta vecuma pensija, taču piemaksa vairs nav maksāta, jāizskata tiesības uz  piemaksu arī par pagājušo laiku, t.i., sākot no vecuma pensijas piešķiršanas brīža.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļas izvērtēs katras personas tiesības uz piemaksu un to piešķirs, ja tāda saskaņā ar likuma prasībām pienāksies.

Nākamā gada maijā izmaksās visu piemaksu summu par mēnešiem pēc vecuma pensijas piešķiršanas. Un turpmāk katru mēnesi maksās piešķirto piemaksu kopā ar pensiju līdz noteiktajam invaliditātes laikam. Ja pēc invaliditātes termiņa beigām invaliditāte tiks noteikta atkārtoti, turpinās izmaksāt arī piemaksas.

Tātad katrs, kuram pienāksies piemaksa, to saņems maijā - neatkarīgi no tā, vai invaliditātes pensijas vietā vecuma pensija piešķirta, piemēram, 2012.gada februārī vai arī vecuma pensija tiks piešķirta 2014.gada janvārī.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI