SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. februārī, 2014
Lasīšanai: 14 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
1
1

Populārākie skaidrojumi janvārī. Otra iespēja „satikt” savējo!

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

2014.gada 1.janvārī stājās spēkā apjomīgs skaits grozījumu normatīvajos aktos, ko LV portāls janvāra garumā ir centies sīkāk izskaidrot saviem lasītājiem. Visvairāk lasītāju uzmanību janvāra mēnesī ir saistījuši skaidrojumi par pabalstiem ģimenēm 2014.gadā, par parādu piedziņu 2014.gadā un darbaspēka nodokļiem un atvieglojumiem 2014.gadā. Taču janvārī lasītājiem tika piedāvāti vēl citi interesanti skaidrojumi dažādās nozarēs.

LV portālā skaidrojumus var atrast gan ar meklētāja palīdzību, gan pārskatīt un atlasīt tos tēmu katalogā. Piemēram:

Darba tiesības; Sociālā palīdzība; Mājsaimniecība; Veselība; Drošība; Būvniecība; Patērētāja tiesības. Kopumā – 16 nozares un 64 apakštēmas.

Viss nozaru katalogs

Lasītāju izvēle: pirmie divdesmit

Piedāvājam 20 jaunāko un janvārī publicēto skaidrojumu sarakstu. Reitinga princips – visvairāk lasītie!

1.vieta

Pabalsti ģimenēm ar bērniem 2014.gadā

No 2014.gada janvāra pabalsti ģimenēm ar maziem bērniem kļūst lielāki. Pilnā mērā jaunā pabalstu maksājumu kārtība sociāli apdrošinātiem vecākiem stāsies spēkā 1.oktobrī. Atceltas un mainītas atsevišķas ierobežojošas normas strādājošiem vecākiem. Lai ievērotu tiesisko paļāvību, pabalstiem ir pārejas perioda nosacījumi. Turpmāk lielākas būs arī iepriekš piešķirto valsts pabalstu summas.

2. vieta

Parādu piedziņa 2014.gadā: izmaiņas un jaunā kārtība

2013.gadā Saeima ar diviem likumiem veikusi būtiskus grozījumus Civilprocesa likuma 72.nodaļā "Piedziņas vēršana uz darba samaksu, tai pielīdzinātajiem maksājumiem un citām naudas summām". Grozījumu mērķis ir noteikt to minimālo naudas līdzekļu apmēru, kas saglabājams parādniekam, ja izpildu lietas ietvaros tiek vērsta piedziņa uz viņa darba samaksu, tai pielīdzinātiem maksājumiem un citiem parādnieka ienākumiem ārpus darba samaksas.

3.vieta

Darbaspēka nodokļi un atvieglojumi 2014.gadā

Janvārī nopelnītā alga, ko izmaksās februāra sākumā, uz rokas būs lielāka ne vien tāpēc, ka eiro valūtā noapaļošana veikta uz augšu un konvertācijā skaitlis ir lielāks, bet arī tādēļ, ka šogad paaugstināts algas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums un nodokļa atvieglojums par katru apgādājamo. Algu, ko saņem pēc nodokļu nomaksas, ietekmē arī sociālās iemaksas, tās darbiniekam samazinātas par pusprocentu. Savukārt tiem nodokļa atvieglojumiem, kuri nav mainīti, pēc pārrēķināšanas eiro summas noapaļotas apaļos skaitļos uz augšu.

4.vieta

Apslimušus bērnus bērnudārzs turpmāk var atteikties uzņemt

Mazi bērni ir īpaši jūtīgi pret apkārtējā vidē esošajiem riskiem. Visbiežāk kādu infekcijas slimību bērni "saķer", apmeklējot kādu no bērnu pieskatīšanas vietām, piemēram, bērnudārzu vai bērnu rotaļu grupu, kur ir cieša saskare ar citiem bērniem un slimības izplatās ārkārtīgi ātri. Šā gada 1.janvārī spēkā stājās jaunie 2013.gada 17.septembra Ministru kabineta noteikumi Nr.890 "Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu". 

5.vieta

VSAA: Pabalstu, minimālo pensiju un citu maksājumu summas eiro

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) informē, ka visi VSAA maksājumi pēc 2014.gada 1.janvāra tiek un tiks veikti eiro valūtā neatkarīgi no tā, par kādu laiku tie būs aprēķināti. Lai būtu pārskatāmi, tabulās ir norādītas līdz šim maksātās summas latos un kādas tās ir eiro. Tajās redzams, ka, piemēram, ģimenes valsts pabalsts, kas līdz šim latos bija 8 lati, tagad ir 11,38 eiro mēnesī. Vecuma minimālā pensija 49,50 latu apmērā ir 70,43 eiro.

6.vieta

Par siltumu un ūdeni turpmāk varēs maksāt tieši pakalpojumu sniedzējiem

It īpaši Rīgā pērn skaļi atbalsojās dzīvokļu īpašnieku konflikti ar privātajiem apsaimniekošanas uzņēmumiem, kuri iekasēto naudu pakalpojuma sniedzējiem nepārskaitīja pilnā apjomā, tādējādi audzējot parādus un apzinīgos maksātājus padarot par ķīlniekiem, kam bija jāmaksā vēlreiz, lai nepaliktu bez siltuma un/vai ūdens. Ja arī apsaimniekotājs nebija blēdis, tad tomēr dažkārt nācās izvēlēties – papildus norēķināties par kaimiņiem nemaksātājiem vai dzīvot bez minētajiem pakalpojumiem.

7.vieta

Dzīvesvietas deklarēšana ir obligāts pienākums

Ikvienai personai, lai tā būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību, ir pienākums deklarēt savu dzīvesvietu Latvijā. Tas attiecas uz visām personām, kuru dzīvesvieta ir Latvijā. Ņemot vērā, ka iedzīvotāji maina savu dzīvesvietu, LV portāls sīkāk skaidro, kā rīkoties, lai deklarētu savu jauno adresi, kādas sekas izraisa nedeklarēšanās un kā risināt situāciju, ja deklarēties šķietami nav kur.

8.vieta

Mainīta pensijas aprēķina koeficienta G noteikšanas kārtība

Jaunie noteikumi paredz G noteikt citādi, izmantojot oficiālās statistikas ikgadējos datus par prognozēto mūža ilgumu, līdz ar to G vērtības aktualizēs atbilstoši statistikā atspoguļotā paredzamā mūža ilguma pieaugumam. Tas neko daudz neietekmēs pašreiz piešķiramo pensiju apmēru, bet mērķis ir objektīvāk un saprotamāk noteikt pensijas izmaksas paredzamo laikposmu dažāda gadagājuma cilvēkiem, kuri dodas pensijā, kā arī pensijas pārrēķināšanai. Jaunos laikposmus pensiju aprēķināšanai piemēro, sākot ar šo gadu.

9.vieta

Jauni noteikumi regulēs savvaļas medījamo dzīvnieku piebarošanas kārtību

Ar šo gadu ir stājušies spēkā vairāki nozīmīgi medniekiem saistoši normatīvie dokumenti. Vieni no tādiem ir Ministru kabineta (MK) pieņemtie noteikumi "Savvaļā dzīvojošo medījamo dzīvnieku piebarošanas noteikumi". Tie nosaka kārtību, kādā pieļaujama savvaļā dzīvojošo medījamo dzīvnieku piebarošana. LV portāls skaidro, kādēļ šādi noteikumi bija nepieciešami un ko tie paredz.

10.vieta

Jaunais Sodu reģistra likums – informācijas aprites pilnveidošanai

Mūsu valstī jau septiņus gadus pastāv Sodu reģistrs, kura pārzinis un turētājs ir Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs. Reģistra darbību līdz 2013.gada beigām regulēja Sodu reģistra likums un Ministru kabineta noteikumi Nr.687 "Kārtība un apjoms, kādā iesniedzamas ziņas Sodu reģistram un izsniedzamas Sodu reģistrā iekļautās ziņas", kuri būs spēkā vien līdz 2014.gada 1.jūnijam, kad tos aizvietos jauns normatīvais akts. Šīs pārmaiņas notiek tādēļ, ka no 1.janvāra stājies spēkā jauns Sodu reģistra likums, kas ievērojami palielinās līdz šim reģistrā iekļaujamo ziņu klāstu un nodrošinās plašākas iespējas informācijas apmaiņai ar pārējām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Vārda un uzvārda maiņa bērnam

Persona, ja tam ir pamatots iemesls, var mainīt gan savu uzvārdu, gan vārdu. Piemēram, vārdu persona var mainīt gadījumā, ja tas apgrūtina iekļaušanos sabiedrībā, bet uzvārdu –, ja persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu. Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums paredz, ka persona var mainīt vārdu un uzvārdu, ja tā ir sasniegusi 15 gadu vecumu. Līdz ar to rodas jautājums, vai bērnam, kas nav sasniedzis 15 gadu vecumu, var nomainīt vārdu un uzvārdu? Atbilde ir: jā, var.

Mūžizglītība – sevis pilnveidošana dzīves garumā

Mūsdienu dzīves temps ir straujš, notiekošās pārmaiņas rada jaunus riskus un nedrošību, bet tajā pašā laikā sniedz jaunas iespējas un izvēles. Svarīgi neapjukt plašajā piedāvājumā un izvēlēties savām un sabiedrības interesēm atbilstošāko izglītību un darbu. Izglītība ir līdzeklis ekonomiskas un pilsoniskas sabiedrības attīstībai. Liela nozīme ir ne tikai formālajai izglītībai (vispārējai, profesionālajai un augstākajai izglītībai), bet arī papildu prasmēm un zināšanām, kas iegūtas ārpus skolas sola. Šajā procesā mūžizglītībai ir liela nozīme – mērķa sasniegšanā var iesaistīties jau formālo izglītību ieguvusī sabiedrības daļa. LV portāls skaidro, kas ir mūžizglītība, kādi ir ieguvumi un iespējas.

Kas ir ministrs, un kā par to var kļūt

Kad valdības vadītājs jeb galva jaunajai valdībai izvēlēts, kārta pienākusi valdības saturam. Plašsaziņas līdzekļu telpā mēs patlaban varam vērot valdības veidošanas norisi de facto. Taču, vērojot notiekošo, rodas jautājums – vai pastāv arī noteikta procesuālā kārtība, kā tam ir jānotiek? Kā ministrus izraugās, pēc kādiem kritērijiem tas notiek, kas tiem jāveic?

Pazaudēti, bojāti dokumenti. Kā dzimšanas, laulību un miršanas apliecību saņemt atkārtoti

Faktus vai notikumus personas dzīvē, kas rada, izmaina vai izbeidz ar personas radniecību saistītās ģimenes un citas mantiskās, nemantiskās tiesības un pienākumus, juridiski sauc par civilstāvokļa aktiem. Pie tādiem pieder laulības noslēgšana, dzimšanas un miršanas fakta reģistrācija, un šo aktu apliecina, izdodot apliecību. Situācijas dzīvē mēdz būt dažādas, piemēram, apliecību var nozaudēt vai sabojāt. Tādēļ LV portāls sīkāk skaidro, kā rīkoties, ja nepieciešams atkārtoti izņemt dzimšanas, laulību vai miršanas apliecību.

Bērnu rotaļu centra izveide. Ar ko sākt?

Garās bērnudārza rindas un pieaugošā dzīves steiga veicina pieprasījumu pēc bērnu pieskatīšanas vietām, kur mīļas un uzticamas auklītes rūpējas par jūsu mazuļiem. Šādas vietas tiek sauktas dažādi – rotaļu istaba, bērnu klubs, attīstības centrs bērniem, rotaļu, spēļu un radošu nodarbju centrs un tamlīdzīgi. Lai gan nosaukumi var būt atšķirīgi, likuma izpratnē iestādes, kurās tiek pieskatīti bērni, ir bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēji, un to darbībai ir noteiktas stingras prasības.
LV portāls skaidro, ar ko sākt un kādas normatīvo aktu prasības ir jāievēro, lai uzsāktu bērnu pieskatīšanas vietas izveidi.

Tālmācība – iespēja iegūt izglītību ar interneta palīdzību

Tālmācība ir 21.gadsimtam raksturīgs jauninājums, kas palīdz iegūt izglītību neatkarīgi no dzīvesvietas. Pat tad, ja ikdienas lielāko daļu aizņem, piemēram, darbs, tālmācību ir iespējams savienot ar dinamisko dzīves ritmu. LV portāls skaidro, kas ir tālmācība un kā tā izpaužas praksē.

Saskaņotais paziņojums – transportlīdzekļu vadītāju ērtībām un policijas atslodzei

Neviens autovadītājs savu ceļu gan nesāk ar domu, ka varētu gadīties kaut kas slikts un tādēļ blakus jānoliek pirmās palīdzības aptieciņa vai vismaz plāksteris. Šķiet, līdzīgi ir ar saskaņoto paziņojumu – kādēļ to turēt mašīnā, it kā gaidot ceļa satiksmes negadījumu un tādējādi piesaucot nelaimi? Vismaz apdrošinātāji tieši šo min kā vienu no iemesliem, kādēļ lielai daļai autovadītāju vajadzības brīdī nav pie rokas saskaņotā paziņojuma veidlapas.

Sociālais dzīvoklis nav vienīgā palīdzība un pašvaldības īres dzīvokļa iespēja (I)

Maksājumi par mājokli un komunālajiem pakalpojumiem Latvijā pieticīgo algu saņēmējiem apēd lielu daļu ienākumu. Tāpēc visbiežāk izmisuma pilni ir jautājumi, ko LV portāls saņem e-konsultācijās, – vai varu dabūt sociālo dzīvokli? Ir arī cilvēki, kuri uzskata, ka valstij ir obligāts pienākums gādāt par jebkuru ģimeni, kurās bērniem dzīvot kopā ar vecākiem un vecvecākiem ir kļuvis par šauru. LV portāls vairākām pašvaldībām uzdeva jautājumus par palīdzību ģimenēm ar bērniem, iespējām saņemt sociālo dzīvokli, par iespējamo atbalstu, ja nav spēts pavilkt hipotekāro kredītu un tādēļ nācies zaudēt uz parāda iegūto mājokli.

Kam jāziņo par vides piesārņojumu

Neilgi pirms jaunā gada mediji informēja par ķīmisku vielu noplūdi Andrejostā, bet vēl pirms tam oktobrī piesārņojums izraisīja masveida zivju bojāeju Aiviekstes un Ičas upēs. Šādi ekoloģiski satricinājumi notiek ik pa laikam, un šis nav tas gadījums, kad – jo mazāk zini, jo labāk guli. LV portāls skaidro, kas ir atbildīgs par to, lai sabiedrība būtu informēta par bīstamām vietām, un kur vērsties iedzīvotājiem, ja ir aizdomas par vides piesārņojumu.

VSAA: vecākiem pabalstu starpību izmaksās līdz 31.martam

No šā gada 1.janvāra līdz 171 eiro palielināts bērna kopšanas pabalsts un minimālais vecāku pabalsts. Arī tad, ja pabalsts piešķirts līdz gadu mijai, šogad izmaksājamais tiks palielināts. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra šos pabalstus pārrēķinās un izveidojušos starpību izmaksās līdz 31.martam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI