SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
14. novembrī, 2013
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Darba tiesības
5
5

Piektdien darba diena pirms pirmdienas svētku dienas nav īsāka

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Darba likums paredz par stundu saīsinātu darba dienu pirms svētku dienas. Šo piektdien gan būs jānostrādā pilns darba laiks, jo svētki iekrīt pirmdienā.
īsumā

Darba likumā noteikts:

  • pirms svētku dienām darba dienas ilgums saīsināms par vienu stundu;
  • atvaļinājums pagarināms par svētku dienu skaitu;
  • par darbu svētku dienā jāmaksā piemaksa 100% apmērā.

Darba likuma 135.pants (Darba dienas ilgums pirms svētku dienām) paredz: ka pirms svētku dienām darba dienas ilgums saīsināms par vienu stundu, ja darba koplīgumā, darba kārtības noteikumos vai darba līgumā nav noteikts īsāks darba laiks. Norma pirms svētku dienām darba dienas ilgumu saīsināt par vienu stundu attiecas tikai uz normālā darba laika darbiniekiem.

Latvijas Republikas Proklamēšanas diena 18.novembris ir svētku diena un brīvdiena. Šogad tā ir pirmdiena, tāpēc darba un atpūtas laika organizēšanā svarīgs jautājums ir, vai pirms tam pēdējai darba dienai ir vai nav piemērojams noteikums par saīsinātu darba laiku, ja starp svētku dienu un iepriekšējās nedēļas piektdienas darba dienu ir divas brīvdienas – sestdiena un svētdiena.

Ja svētki iekrīt sestdienā, tad piektdien darba diena ir saīsināma. Piemēram, šogad tāds nosacījums bija spēkā 3.maija darba dienai pirms 4.maija svētku dienas (kas bija sestdien).

Taču šajā reizē situācija ir atšķirīga. Un šo piektdien, 15.novembrī, būs jāstrādā pilna darba diena. Tā LV portālam paskaidroja Valsts darba inspekcijā (VDI). "Darba laiks tiek saīsināts par vienu stundu gadījumos, kad iepriekšējā diena ir darba diena. Tā kā 18.novembris ir pirmdiena un svētdiena nav darba diena, darba laiks par stundu piektdienā samazināts netiek," norāda VDI eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs.

Darba tiesiskajās attiecībās jāatceras, ka Darba likums regulē arī vairākas citas situācijas saistībā ar svētku dienām.

Piemēram, ja atvaļinājuma laikā ir kāda svētku diena, tad saskaņā ar Darba likuma 149.panta pirmo daļu atvaļinājums par svētku dienu kopskaitu pagarinās.

Savukārt Darba likuma 68.panta pirmajā daļā noteikts, ka par darbu svētku dienā ir jāmaksā piemaksa: "Darbinieks, kas veic virsstundu darbu vai darbu svētku dienā, saņem piemaksu ne mazāk kā 100 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, ne mazāk kā 100 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu."

Gada nogalē svētku ir vairāk. Šogad gan Ziemassvētki, gan gadumijas svētku abas brīvās dienas iekrīt nedēļas vidū. Ar Ministru kabineta rīkojumu no valsts budžeta finansējamās institūcijās, kurās noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai, ir pārceltas divas darba dienas: darba diena no pirmdienas, 23.decembra, uz sestdienu, 14.decembri, un darba diena no pirmdienas, 30.decembra, uz sestdienu, 28.decembri. Kā ieteikums tas ir arī visām pašvaldībām, komersantiem un organizācijām.

Darba likuma 133.panta ceturtā daļa paredz: ja darba nedēļas ietvaros viena darba diena iekrīt starp svētku dienu un nedēļas atpūtas laiku, darba devējs šo darba dienu var noteikt par brīvdienu un pārcelt to uz sestdienu tajā pašā nedēļā vai citā nedēļā tā paša mēneša ietvaros.

Likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" par svētku dienām noteiktas:

1.janvāris - Jaungada diena;

Lielā Piektdiena, Pirmās Lieldienas un Otrās Lieldienas;

1.maijs - Darba svētki, Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas diena;

4.maijs - Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena;

Maija otrā svētdiena - Mātes diena;

Vasarsvētki;

23.jūnijs - Līgo diena;

24.jūnijs - Jāņu diena (vasaras saulgrieži);

18.novembris - Latvijas Republikas Proklamēšanas diena;

24., 25. un 26.decembris - Ziemassvētki (ziemas saulgrieži);

31.decembris - Vecgada diena.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI