SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. jūlijā, 2011
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pašvaldības
1
7
1
7

Beidzot sākusies mājas (istabas) dzīvnieku reģistrēšana

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēdējos pāris gados daļa apzinīgo iedzīvotāju parūpējušies, lai viņu četrkājainais ģimenes loceklis būtu ar mikroshēmu; vairumā gadījumā tā šobrīd ir suņiem. Čips palīdz identificēt dzīvnieku un, piemēram, ātri atrast tā īstās mājas, ja dzīvnieks noklīdis. No 1. jūlija, var un arī ieteicams dzīvniekus reģistrēt pagaidu datu bāzē, no kuras nākamgad dati tiks integrēti tā sauktajā jaunajā reģistrā.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Trīs gadu garumā locīta, nu beidzot sākusies mājas (istabas) dzīvnieku reģistrēšana vienotā valsts datubāzē, ko uztur Lauksaimniecības datu centrs (LDC). Tajā jāreģistrē mīļdzīvnieki – suņi, kaķi un mājas (istabas) seski. Kas par to jāzina ikvienam, kura mājās mīt šie dzīvnieki? Par to, kādēļ noteikumi trīs gadus gaidīja to reālu iedarbināšanu un kādēļ tie pēdējā brīdī pārstrādāti, skaidro Zemkopības ministrijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 491 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" beidzot ir pieņemti un šā gada 1. jūlijā stājušies spēkā. Kādēļ pēdējā brīdī noteikumi tika grozīti, kā arī lielo steidzīgumu skaidro Zemkopības ministrijas (ZM) Veterinārā un pārtikas departamenta Dzīvnieku tirdzniecības, labturības un barības nodaļas vadītāja Liena Ansone: "Šos noteikumus jau pieņēma 2008. gadā, kad arī notika to plaša publiska apspriešana. Trīs gadu garumā turpinājās diskusijas, ko darīt, kā rīkoties tālāk, jo noteikumu realizēšanai trūka finansējuma – vairāk nekā 2 miljoni latu. Meklējām dažādus risinājumus, bet naudas nebija un noteikumu stāšanos spēkā atlikām gadu no gada. Finansējumu radām no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem, un naudu piešķīra tikai mājas (istabas) dzīvnieku datubāzes izveidošanai, kas veidoja visa vajadzīgā finansējuma mazāko daļu – ap 100 tūkstošiem latu. Vēl šā gada aprīlī no Finanšu ministrijas un Vides un reģionālās attīstības ministrijas saņēmām vēstuli par to, ka mikroshēmu iegādei un to implantēšanai suņiem finansējumu atrast nav iespējams."

ZM atlika divas iespējas:

  • gaidīt, kad atradīsies arī vēl nepieciešamie 1,9 miljoni latu un noteikumus joprojām neiedzīvināt,
  • tērēt pieejamos 100 tūkstošus latu, lai izveidotu datubāzi.

    "Dārgākais lolojumdzīvnieka reģistrēšanas procesā ir mikroshēmas iegāde un zemādas ievadīšana."

Otrais variants nozīmē mikroshēmu iegādi un ievadīšanu atstāt īpašnieku atbildībā un finansēšanā, bet noteikumiem beidzot var iedot spēku, kas ļautu uzsākt sistēmas izveidi.

"Nolēmām, ka jārealizē otrais variants. Tad sistēma tomēr sāks strādāt. Bet, tā kā finansējums salīdzinoši bija niecīgs, mums bija jāizdod jauni noteikumi, jo tajos, ko pieņēma pirms trim gadiem, daudzas lietas un nianses neatbilda šā brīža realitātei," stāsta L. Ansone. "Tomēr pārmest, ka projekts netika saskaņots, nebūtu vietā – visus trīs gadus mēs apspriedām dažādas versijas un aplūkojām dažādus variantus. Tajā skaitā arī šo, ko valdība 30. jūnijā apstiprināja."

Īpašnieki čipēšanu un reģistrēšanu apmaksās paši

Protams, dzīvnieku īpašnieki nav mierā ar šo variantu. Turklāt tas, ka pašam īpašniekam jāapmaksā mikroshēmas iegāde un ievadīšana, nekādi neveicina dzīvnieku reģistrēšanu, ne arī apzīmēšanu.

"To mēs labi saprotam," atzīst nodaļas vadītāja. "Bet – daudz dzīvnieku Latvijā jau iepriekšējos gados ir čipēti un visi īpašnieki to veica par saviem līdzekļiem. Jo rūpīgs cilvēks vēlas, lai viņa dzīvnieku varētu identificēt, un arī veterinārārsti no novecojušās numura tetovēšanas ir pārgājuši uz mūsdienīgo mikroshēmu ievadīšanas metodi, kas ļauj dzīvnieka numuru vieglāk nolasīt."

Dārgākais šajā procesā ir mikroshēmas iegāde un ievadīšana dzīvniekam. Jau apzīmēta mājdzīvnieka reģistrēšana datubāzē ir vienkārša un nav dārga –pieci lati. Tas ir maksas pakalpojums, kas paredzēts turpmākai datubāzes uzturēšanai.

Noteikumus ieviesīs pakāpeniski

Kaut arī jau no šā gada 1. jūlija var reģistrēt dzīvniekus vienotajā reģistrā, noteikumu prasības par reģistrēšanu stāsies spēkā pakāpeniski.

Viena gada laikā jāapzīmē un jāreģistrē suņi, kuri piedalās izstādēs un kurus izved ārpus Latvijas. Tas obligāti jāpaveic līdz 2012. gada 1. jūlijam.

"Līdz 2012. gada 1. jūlijam jāreģistrē suņi, kuri piedalās izstādēs un kurus izved ārpus Latvijas."

Pārējie suņi datubāzē reģistrējami tuvāko piecu gadu laikā. "Piecu gadu spēkā stāšanās termiņš ir arī tādēļ, lai lauku teritorijās dzīvojošajiem dzīvnieku īpašniekiem nebūtu steidzīgi jāveic dzīvnieku apzīmēšana un reģistrēšana. Piecos gados šī darbība izlīdzināsies, neradīs rindas un arī stresu," stāsta L. Ansone. "Zinot to, ka pēc pieciem gadiem reģistrēšana datubāzē būs obligāta, dzīvnieka īpašniekam, jau mazu dzīvnieciņu ņemot, ir iespēja uzreiz to apzīmēt un reģistrēt."

Ikvienam sunim no 2016. gada jūlija būs obligāti jābūt apzīmētam un reģistrētam datubāzē. Savukārt kaķus un mājas (istabas) seskus tā īpašnieks varēs reģistrēt datubāzē pēc saviem ieskatiem (tas nebūs obligāti, kā noteikts suņiem).

Īpašnieki gaida datubāzi

"Šķirnes dzīvnieku mazuļi, kas tagad nonāk tirgū, jau pārsvarā ir čipēti," secina L. Ansone. "Un īpašnieki, kas šos dzīvnieciņus iegādājas, rēķinās arī ar mikroshēmas izmaksām. Daudzi īpašnieki gaida dzīvnieku reģistrēšanu. Ja dzīvnieciņš būs pazudis vai nozagts, pēc ievadītās mikroshēmas numura to daudz vieglāk būs identificēt veterinārārstam, patversmes vai pašvaldības darbiniekam. Un arī sazināties ar dzīvnieka īpašnieku, jo īpašnieka koordinātas būs reģistrā. Tas ir ļoti svarīgi, jo pašlaik noklīduša dzīvnieka īpašnieku sameklēt ir sarežģīti – to dara caur presi, internetu, klubiem u. tml."

"Ikvienam sunim no 2016. gada jūlija būs obligāti jābūt reģistrētam datubāzē."

Taču ir bijuši gadījumi, kad šķirnes dzīvniekus nozog un no jauna pārdod. Ja atkārtotai pārdošanai būs nozagts apzīmēts un arī datubāzē reģistrēts šķirnes dzīvnieks, vai nodevīgo mikroshēmu nebūs iespējams dzīvniekam izoperēt, lai to nevarētu identificēt?

"Var jau visu ko. Bet noteikumus mēs radām, lai ieviestu sakārtotu sistēmu," nedaudz sašutusi ir nodaļas vadītāja. "Cilvēku izdoma ir bezgalīga, diemžēl arī negatīvā nozīmē. Bet jebkurus noteikumus jau vienmēr var apiet... Jāmainās sabiedrības attieksmei."

Kas dzīvniekus reģistrēs, un cik tas maksās

LDC mājas (istabas) dzīvnieku reģistra pilnu jaudu nodrošinās no 2012. gada 1. janvāra, kad datubāze būs pilnībā izstrādāta. Bet jau tagad, no 1. jūlija, var un arī ieteicams dzīvniekus reģistrēt pagaidu datubāzē, no kuras dati tiks nākamgad integrēti jaunajā reģistrā. Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrāciju var veikt praktizējošs veterinārārsts, vietējās pašvaldības darbinieks vai LDC darbinieks.

Veterinārārsti un pašvaldību speciālisti datubāzē datus sāks ievadīt tikai no 2012. gada 1. janvāra. Līdz tam dzīvnieku reģistrēšanu reģistrā veiks tikai uz vietas LDC.

Ja veterinārārsts vēl neapzīmētam dzīvniekam pēc īpašnieka lūguma ievadīs mikročipu, viņš arī uzreiz (pēc 1. janvāra) varēs sniegt informāciju par dzīvnieku LDC reģistram. Īpašniekam būs jāsedz gan mikročipa un tā ievadīšanas izmaksas (samaksu nosaka veterinārārsts), gan arī reģistrēšanas procesa izmaksas, kas pēc LDC cenrāža pašlaik ir pieci lati. Tikko samaksa par reģistrāciju (5 lati) ienāks LDC kontā, tā dati par dzīvnieku parādīsies reģistrā un dzīvnieka īpašniekam būs iespēja apskatīt sava dzīvnieka datus datubāzē. Lai process būtu raitāks, samaksu par reģistrāciju arī drīkstēs iekasēt veterinārārsts (uz līguma ar LDC pamata) un to tālāk pārskaitīt datu centram.

"Veterinārārsti un pašvaldību speciālisti datus sāks ievadīt tikai no 2012. gada 1. janvāra, šogad dzīvnieku reģistrēšanu veiks LDC. "

Ja dzīvnieks jau ir apzīmēts ar mikroshēmu, tad īpašnieks var datus lūgt reģistrēt gan veterinārārstam un pašvaldības speciālistam (pēc 1. janvāra) un arī pašā LDC (jau pašlaik). LDC ar maksājumu karti var uzreiz arī samaksāt reģistrācijas izmaksas.

Par datu izmaiņām reģistrā samaksa paredzēta tikai tad, ja mainās dzīvnieka īpašnieks. Samaksa ir 3,50 lati. Pārējās izmaiņas datubāzē jau reģistrētajiem dzīvniekiem – par dzīvnieka nāvi, pazušanu u. tml.) – veicamas bez papildu maksas.

Datubāze būs pieejama gan LDC mājaslapā http://www.ldc.gov.lv , gan arī valsts e-pakalpojumu portālā https://www.latvija.lv. Dati nebūs publiski visiem pieejami, tos varēs aplūkot dzīvnieku īpašnieki, ievadot sava mīluļa datus (mikroshēmas numuru).

"Saistībā ar portāla "Latvija.LV" iespējām, varētu vēl būt izmaiņas, kas dzīvnieku reģistrēšanu atvieglos un vienkāršos. Par to mēs pašlaik diskutējam," saka L. Ansone.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI