SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. aprīlī, 2012
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Reģistri
4
4

Suņus ar mikroshēmu šogad datubāzē var reģistrēt bez maksas

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2012.gadā īpašnieki savus suņus varēs reģistrēt bez maksas.

FOTO: www.sx.hu

Iecere izveidot vienotu suņu, kaķu un mājas sesku reģistru Latvijā radās jau 2008.gadā. Bija plānots, ka visi mīluļi reģistrā tajā tiks ierakstīti no 2009.gada janvāra. Sākotnējās ar reģistra izveidi un darbību saistītās idejas bija pavisam lepnas, tostarp apmaksāt visiem suņiem zemādas mikroshēmas ievadīšanu un tās iegādi. Tā iecerēja un arī sāka rīkoties Zemkopības ministrijas iestādes. Bet „treknie” gadi spēji beidzās. Līdz ar naudas samazinājumu apsīka arī mājas (istabas) dzīvnieku reģistra veidošana.

Tālāk process virzījās kā pa celmiem. Sabiedriskās organizācijas, protams, bija nemierā ar to, ka vairs netiek runāts par mikroshēmu iegādi un ievadīšanu dzīvniekiem par valsts līdzekļiem, jo budžetā tam vairs nebija naudas. Svarīgākais bija atrast finanses paša reģistra izveidošanai, un pat šo mērķi īstenot nenācās viegli.

Līdz ar vismazākajām iespējām piesaistīt naudu tika grozīti un mainīti Ministru kabineta (MK) noteikumi, reģistrēšanas sākuma datumu liekot iekšā un ņemot ārā no tiem, līdz pat cītīgākie noteikumu izmaiņu sekotāji nesaprata, kurš datums ir īstais, kad reģistrēšana būs jāsāk un kādiem mājas (istabas) dzīvniekiem. Šiem grozījumiem savukārt sekoja redakcionāli labojumi saistītajos noteikumos, tostarp arī Lauksaimniecības datu centra (LDC) publisko pakalpojumu cenrādī. Līdztekus tika meklētas dažādas iespējas, lai no dzīvnieku īpašniekiem neiekasētu samaksu vismaz par dzīvnieka reģistrēšanu, šādi stimulējot mīluļus iereģistrēt vienotajā datubāzē.

Pagaidām obligāti reģistrējama tikai daļa suņu

Pagājušajā gada vidū daudzkārt grozītie mājas (istabas) dzīvnieku reģistrēšanas noteikumi zaudēja spēku. Tā vietā tika pieņemti jauni MK noteikumi Nr.491  "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība", kas liecināja, ka mājdzīvnieku reģistrs jau ir realitāte. Jaunajos noteikumos, kas stājās spēkā 2011.gada 1.jūlijā, skaidri bija pateikts, ka datubāzē:

  • reģistrē suņus, kam implantēta mikroshēma,
  • var reģistrēt kaķus un mājas (istabas) seskus, kam implantēta mikroshēma.

Un noteikumos arī skaidri pateikts, ka suņa īpašnieks (juridiskai personai – pilnvarota persona) nodrošina, lai sunim tiktu implantēta mikroshēma un tas tiktu reģistrēts datubāzē līdz sešu mēnešu vecuma sasniegšanai. Bet noteikumu noslēguma jautājumi arī noteica, ka obligātai reģistrēšanai pakļauti tikai tie suņi, kas piedalās izstādēs vai tiek izvesti ārpus valsts. Pārējo suņu reģistrācija LDC datubāzē nav obligāta līdz 2016.gada 1.jūlijam.

Nepieciešamais nosacījums – mikroshēma

Vienlaikus 2011.gada 22.februārī pieņemtie noteikumi Nr.156 "Noteikumi par valsts aģentūras "Lauksaimniecības datu centrs" sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi" noteic, ka samaksu par suņa reģistrāciju datubāzē nepiemēro, ja suns ir jaunāks par sešiem mēnešiem, kā arī samaksu līdz 2012.gada 1.jūlijam nepiemēro suņiem, kas dzimuši pirms 2011.gada 1.jūlija.

"Obligātai reģistrēšanai pakļauti ir tikai tie suņi, kas piedalās izstādēs vai tiek izvesti ārpus valsts."

Tātad kopš 156.noteikumu spēkā stāšanās 2011.gada 9.martā bez maksas var reģistrēt "čipētos" kucēnus, kas jaunāki par sešiem mēnešiem. Šis pats nosacījums par bezmaksas reģistrāciju, neatkarīgi no suņa šķirnes un vecuma, attiecas uz suņiem, kas dzimuši pirms 2011.gada 1.jūlija, bet ar vienu nosacījumu – ja dzīvnieks ir "čipēts".

Suņu īpašnieki, nenokavējiet bezmaksas reģistrāciju!

Pienāca 2011.gada beigas, kad bija jāapstiprina LDC cenrādis, tostarp nosacījumi par dzīvnieku reģistrēšanas samaksu nākamajam gadam. Noteikumu projektu "Grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 22.februāra noteikumos Nr.156 "Noteikumi par Valsts aģentūras "Lauksaimniecības datu centrs" sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi"" 2011.gada novembrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Tā kā finanšu līdzekļu nebija, tad joprojām tika domāts, ka no 2012.gada 1.jūlija par suņa reģistrēšanu datubāzē būs jāmaksā piecu latu nodeva.

Tomēr noteikumu projekta saskaņošanas gaitā pret samaksu par suņa reģistrēšanu asi iebilda pašvaldību pārstāvji, kas līdz ar īpašniekiem arī ir atbildīgi par viņu teritorijā mītošo mājdzīvnieku reģistrēšanu. Pašvaldību cilvēkus varēja saprast, jo diezin vai nomaļā pagastā dzīvojošs trūcīgs īpašnieks dosies savu suņuku "čipēt" un to vēl par naudu reģistrēt.

"Pret samaksu par suņa reģistrēšanu asi iebilda pašvaldību pārstāvji."

Noteikumu projekts kopš tā izsludināšanas piedzīvoja ļoti lielas izmaiņas un rezultātā kļuva tāds, kādu to 2012.gada 10.aprīlī pieņēma valdība.

Jaunie noteikumi Nr.258 "Grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 22.februāra noteikumos Nr.156 "Noteikumi par Valsts aģentūras "Lauksaimniecības datu centrs" sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi"", kas spēkā stājās šā gada 13. aprīlī, liecināja, ka LDC ir radījis iespēju 2012.gadā visus ar mikroshēmu apzīmētos suņus reģistrēt un arī pārreģistrēt bez maksas. Tāpēc dzīvnieku reģistrācijas maksa (Ls 5,00) un arī maksa par mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieka maiņu (Ls 3,50) stāsies spēkā tikai 2013.gada 1.janvārī. Tas nozīmē, ka visa šā gada laikā īpašnieki savus suņus var reģistrēt bez maksas.

Patlaban izskatās, ka piecu latu valsts nodeva par suņa, kas apzīmēts ar zemādas mikroshēmu, reģistrēšanu LDC datubāzē būs jāsāk maksāt no nākamā gada 1.janvāra, tādēļ suņu īpašnieki ir aicināti nekavēties un izmantot laiku, lai ietaupītu savu naudu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI