SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
17. septembrī, 2013
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Mājoklis
3
3

Atbildīga un tiesiska mājdzīvnieka turēšana (I)

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dzīvnieku aizsardzības likuma 1.pantā noteikts, ka mājas (istabas) dzīvnieks ir dzīvnieks, kuru cilvēks tur savam priekam, bet savvaļas sugas dzīvnieks ir tāds dzīvnieks, kura evolūciju nav apzināti ietekmējis cilvēks, lai apmierinātu savas vajadzības.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Izlemjot par mājdzīvnieka turēšanu mājoklī un to iegādājoties, īpašniekam ir jāņem vērā, ka viņš uzņemas ne tikai atbildību par šo dzīvnieku, bet viņam būs jāievēro arī normatīvos aktos noteiktās prasības mājdzīvnieka turēšanai.
LV portāls skaidro, kādus dzīvniekus atļauts turēt mājās, kad mājdzīvnieku drīkst paņemt vai iegādāties un kādi mājdzīvnieki ir jāreģistrē.
īsumā

Dzīvnieka turēšana mājās:

  • mājās nedrīkst turēt attiecīgo dzīvnieku, ja tas ir aizliegts ar likumu;
  • nesen dzimušu suni, kaķi un sesku jaunajam īpašniekam drīkst nodot tikai MK noteikumos paredzētā laikā;
  • sunim ir jābūt mājas (istabas) dzīvnieka pasei;
  • kaķim un seskam ir jābūt vakcinācijas pasei vai mājas (istabas) dzīvnieka pasei;
  • dzīvnieka īpašniekam ir jānodrošina dzīvnieka reģistrēšana un apzīmēšana;
  • valsts vienotā datubāzē var reģistrēt suni, kaķi un sesku.

Ko drīkst un ko nedrīkst turēt mājās

Visiem ir skaidrs, ka mājdzīvnieks ir suns, bet vai mājdzīvnieks var būt arī, piemēram, ezis? Dzīvnieku aizsardzības likums nemin, konkrēti kādus dzīvniekus drīkstam savās mājās turēt. Šā likuma izpratnē mājas (istabas) dzīvnieks ir dzīvnieks, kuru cilvēks tur savam priekam. Lai gan nereti interneta sludinājumos tiek piedāvāta kādu eksotisku, mūsu platuma grādu faunai neraksturīgu dzīvnieku iegāde, Dzīvnieku aizsardzības likuma 3.1panta pirmā daļa noteic, ka ir aizliegts iegādāties, turēt nebrīvē, atsavināt vai turēt pārdošanai vai apmaiņai un piedāvāt tirdzniecībā šādus dzīvniekus:

  • plēsēju kārtas savvaļas sugas dzīvnieku (piemēram, lapsa, cauna);
  • primātu;
  • jūras zīdītāju (piemēram, ronis, delfīns);
  • krokodilu kārtas dzīvnieku;
  • čūskveidīgo dzīvnieku.

Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Dzīvnieku tirdzniecības, labturības un barības nodaļas vadītāja vietniece Inga Kronenberga norāda, ka vēl mājās ir aizliegts turēt savvaļas putnus, kā arī ir liegts sagūstīt un turēt nebrīvē zīdītājus, izņemot dabas aizsardzības un medības reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos.

Kad drīkst ņemt dzīvnieku

Vieni no populārākajiem mājdzīvniekiem, kurus iedzīvotāji izvēlas turēt savos mājokļos, ir suns, kaķis un sesks. Šiem dzīvniekiem Ministru kabineta 2006.gada 4.aprīļa noteikumos Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" ir noteiktas prasības, kad suni, kaķi un sesku drīkst ņemt vai iegādāties.

Suni ir atļauts nodot nākamajam īpašniekam:

  • pēc astoņu nedēļu vecuma sasniegšanas un divas nedēļas pēc pēdējās vakcinācijas pret vīrusa izraisītām infekcijas slimībām, ja vakcinācija veikta sešu nedēļu vecumā, vai nedēļu pēc pēdējās vakcinācijas pret vīrusa izraisītām infekcijas slimībām, ja vakcinācija veikta astoņu nedēļu vecumā;
  • pēc triju mēnešu vecuma sasniegšanas, ja dzīvnieks ir vakcinēts pret vīrusa izraisītām infekcijas slimībām un trakumsērgu, bet ne agrāk kā nedēļu pēc vakcinācijas (Noteikumu 9.punkts).

Kaķi ir atļauts nodot nākamajam īpašniekam:

  • pēc 10 nedēļu vecuma sasniegšanas un vienu nedēļu pēc pēdējās vakcinācijas pret vīrusa izraisītām infekcijas slimībām;
  • pēc triju mēnešu vecuma sasniegšanas, ja dzīvnieks ir vakcinēts pret vīrusa izraisītām infekcijas slimībām un trakumsērgu, bet ne agrāk kā nedēļu pēc vakcinācijas (Noteikumu 20.punkts).

Mājas (istabas) sesku ir atļauts nodot nākamajam īpašniekam:

  • pēc astoņu nedēļu vecuma sasniegšanas un divas nedēļas pēc pēdējās vakcinācijas pret vīrusa izraisītām infekcijas slimībām, ja vakcinācija veikta sešu nedēļu vecumā, vai nedēļu pēc pēdējās vakcinācijas pret vīrusa izraisītām infekcijas slimībām, ja vakcinācija veikta astoņu nedēļu vecumā;
  • pēc triju mēnešu vecuma sasniegšanas, ja dzīvnieks ir vakcinēts pret vīrusa izraisītām infekcijas slimībām un trakumsērgu, bet ne agrāk kā nedēļu pēc vakcinācijas (Noteikumu 23.1punkts).

Suni nākamajam īpašniekam ir jānodod kopā ar mājas (istabas) dzīvnieka pasi, bet kaķi, sesku ir jānodod kopā ar vakcinācijas apliecību vai mājas (istabas) dzīvnieka pasi. Kaķim vai seskam piešķir mājas (istabas) dzīvnieka pasi, ja dzīvniekam ir implantēta mikroshēma. Šos dokumentus izsniedz praktizējošs veterinārārsts.

Attiecībā uz citu dzīvnieku paņemšanas vai iegādes laiku normatīvajos aktos šāda informācija nav norādīta.

Dzīvnieka reģistrēšana

Paņemot vai iegādājoties mājdzīvnieku, dzīvnieka īpašniekam ir jāveic vairāki pienākumi, kas ir noteikti Dzīvnieku aizsardzības likumā. Šā likuma 6.pants noteic, ka dzīvnieka īpašniekam ir jānodrošina dzīvnieka reģistrēšana un apzīmēšana, kā arī ir jābūt dzīvnieka identitātes apliecinošam dokumentam - dzīvnieka pasei vai vakcinācijas apliecībai, kurā ierakstīts dzīvnieka identitātes numurs.

Dzīvnieka apzīmēšana nozīmē, ka dzīvniekam ir jābūt kaklasiksnai, jo tas norāda, ka dzīvniekam ir īpašnieks un tas nav klaiņojošs. Savukārt dzīvnieka reģistrēšana nozīmē dzīvnieka reģistrēšanu vienotā valsts datubāzē.

"Likuma izpratnē mājas (istabas) dzīvnieks ir dzīvnieks, kuru cilvēks tur savam priekam."

Tomēr ne visi mājdzīvnieki ir jāreģistrē. Ministru kabineta 2011.gada 21.jūnija noteikumu Nr.491 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" 5.punkts paredz, ka vienotā valsts datubāzē, ko uztur valsts aģentūra "Lauksaimniecības datu centrs",

  • reģistrē suņus, kam implantēta mikroshēma;
  • var reģistrēt kaķus un mājas (istabas) seskus, kam implantēta mikroshēma.

To var izdarīt vienā no trīs veidiem: pie praktizējoša veterinārārsta; vietējā pašvaldībā; datu centrā (Noteikumu 6.punkts).

Taču pirms tam ir jānoskaidro, vai izvēlētajā veidā to ir iespējams izdarīt. I.Kronenberga  skaidro, ka dzīvnieku var reģistrēt vietējā pašvaldībā un pie praktizējoša veterinārārsta, ja tiem ir noslēgts līgums ar Lauksaimniecības datu centru par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrāciju datubāzē. Viņa uzsver, ka pirms reģistrācijas dzīvniekam ir jābūt implantētai mikroshēmai jeb mikročipam, kā arī ir jābūt mājas (istabas) dzīvnieka pasei.

Lai reģistrētu mājas (istabas) dzīvnieku, dzīvnieka īpašniekam ir nepieciešami šādi dokumenti:

  • reģistrācijas veidlapa;
  • personu apliecinošs dokuments;
  • mājas (istabas) dzīvnieka pase.

Kopš 2013.gada 1.janvāra mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācija ir maksas pakalpojums, turklāt pirms dzīvnieku reģistrācijas ir jāveic priekšapmaksa. Maksa par dzīvnieka reģistrāciju ir 5 lati.

"Dzīvnieka īpašniekam ir jānodrošina dzīvnieka reģistrēšana un apzīmēšana, jābūt dzīvnieka identitātes apliecinošam dokumentam."

Dzīvnieku reģistrēšanas kārtībā ir paredzētas izmaiņas. I.Kronenberga  informē: "Ministru kabineta 2011.gada 21.jūnija noteikumu Nr.491 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" pārejas noteikumi paredz, ka visiem suņiem, kas sešu mēnešu vecumu sasniegs līdz 2016.gada 1.jūlijam, ir jābūt implantētai  mikroshēmai un tiem jābūt  reģistrētiem datubāzē. Savukārt kaķiem un mājas (istabas) seskiem mikroshēmas implantācija un reģistrācija datubāzē joprojām būs brīvprātīga."

Dzīvnieka īpašniekam, ja dzīvnieks ir reģistrēts, datu centram ir jāpaziņo par reģistrētā mājas (istabas) dzīvnieka turēšanas vietas maiņu; nāvi (izņemot suni, kas atzīts par bīstamu); pazušanu vai atrašanu. To ir iespējams izdarīt, izmantojot portālā www.latvija.lv pieejamos identifikācijas un autentifikācijas rīkus vai aizpildot ziņojumu un nosūtot to datu centram. Situācijā, ja mainās reģistrēta mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks, jaunajam īpašniekam ir jānodod mājas (istabas) dzīvnieka pase un jāievada datubāzē jaunā īpašnieka apstiprināta informācija par dzīvnieka īpašnieka maiņu vai jāaizpilda ziņojums un tas jānosūta datu centram. To paredz noteikumu 19.-20.punkts.

Turpmāk vēl.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI