SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. aprīlī, 2011
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
1
1

Daļai pacientu jāmaksā par kompensējamo medikamentu recepti

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grozījumi kompensējamo medikamentu apmaksas kārtībā paredz vairākus izņēmumus - pacientu grupas, kam 50 santīmu līdzmaksājums nav jāmaksā.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Kopš 1. aprīļa pacientiem par katru 100% kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču recepti jāmaksā līdzmaksājums - 50 santīmi.

2011. gada 1. aprīlī stājās spēkā grozījumi kompensējamo medikamentu apmaksas kārtībā - 2006. gada 31. oktobra noteikumos Nr. 899 "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība". Tagad tajos noteikts, ka, saņemot kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces, pacientam aptiekā, kura ir līgumattiecībās ar Veselības norēķinu centru (VNC), būs jāmaksā 50 santīmu līdzmaksājums par katru 100% kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču recepti. Līdzīgs maksājums par kompensējamo medikamentu recepti ir arī citās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, Igaunijā tas ir 90 santīmu par recepti.

VNC sabiedrisko attiecību speciālists Toms Noviks atgādina, ka uz vienas īpašās receptes veidlapas atļauts izrakstīt vienas zāles vai medicīnisko ierīci ārstēšanas kursam līdz trim mēnešiem un īpašās receptes derīguma termiņš ir 30 dienas.

Līdzmaksājums ir, bet ne visiem

Grozījumi kompensējamo medikamentu apmaksas kārtībā paredz vairākus izņēmumus - pacientu grupas, kam 50 santīmu līdzmaksājums nav jāmaksā.

No līdzmaksājuma atbrīvoti trūcīgie un maznodrošinātie pacienti, kuru statusu apliecina sociālo dienestu izsniegta izziņa. Kā skaidro T. Noviks, lai trūcīgie pacienti un pacienti, kuru ienākumi nepārsniedz 120 latus mēnesī, aptiekā varētu saņemt zāles vai medicīniskās ierīces, nemaksājot 50 santīmu līdzmaksājumu, aptiekā jāuzrāda derīga sociālo dienestu izsniegta izziņa.

"Latvijas Farmaceitu biedrība uzsver, ka 50 santīmu līdzmaksājums nav medikamenta cenas paaugstinājums, jo skar tikai vienu – 100% kompensācijas apmēru."

Līdzmaksājums netiek iekasēts arī par receptēm, kas izrakstītas bērniem līdz 18 gadu vecumam, kā arī par zālēm vai medicīniskajām ierīcēm, kuru aptiekas cena vienam iepakojumam nepārsniedz trīs latus.

Tāpat šī kārtība neattiecas uz personām, kurām kompensācija tiek nodrošināta saskaņā ar Ministru kabineta 2006. gada 31. oktobra noteikumu Nr. 899 "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība" XII nodaļu. Tie ir īpaši individuāli gadījumi konkrētai personai, par kuriem Veselības norēķinu centrs pieņem lēmumu.

Nevainojiet aptiekas!

Latvijas Farmaceitu biedrība uzsver, ka 50 santīmu līdzmaksājums nav medikamenta cenas paaugstinājums, jo skar tikai vienu – 100% kompensācijas apmēru. Tas arī nav aptiekas ieguvums un netiek paturēts aptiekā, bet gan caur Veselības norēķinu centru nonāk kompensējamo zāļu budžetā. "Šis Ministru kabineta grozījums dod iespēju saglabāt nemainīgu kompensējamo zāļu nodrošinājumu pacientiem samazināta budžeta apstākļos. Tāpēc aicinām iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret farmaceita lūgumu samaksāt minēto līdzmaksājumu," uzsver farmaceitu biedrība.

"Līdzmaksājums tiek ieviests tikai valsts 100% kompensējamiem medikamentiem. Tātad, šīs izmaiņas skars aptuveni vienu piekto daļu no kompensējamo medikamentu pirkumiem. Valsts budžeta konsolidācijas vajadzībām arī valsts atbalsta apjoms kompensējamiem medikamentiem tika samazināts par 5 miljoniem latu. Lai segtu šo iztrūkumu, gan Veselības ministrija, gan uzņēmēji smagās diskusijās nonāca pie programmas, kurā tiks gan samazināts vairumtirdzniecības uzcenojums zālēm virs 100 latiem, gan ražotāji atmaksās kompensācijas budžetā medikamentu vērtību, kuri pārsnieguši prognozēto apjomu, gan arī pacientiem tiek lūgta līdzdalība šo 50 santīmu apmērā par katru 100% valsts kompensētu medikamentu. Tāda sistēma eksistē arī citās valstīs, tāpēc pēc būtības nav jaunizgudrojums.

Pirmās dienas kopš šīs prasības ieviešanas ir noritējušas mierīgi. Farmaceitiem gan ir vairāk darba, paskaidrojot par 50 santīmu iekasēšanas iemesliem, un, protams, ir jāsastopas ar neizpratni. Taču skaidrojošais darbs turpināsies," saka Inga Zemdega-Grāpe, Aptieku attīstības biedrības valdes priekšsēdētāja.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI