NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
21. augustā, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Kultūrpolitika
10
10

Jauns radiožurnāls medijpratības un kritiskās domāšanas veicināšanai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmais raidījums “Notikumu krustpunktā” radiostacijas “Divu krastu radio” ēterā izskanēja 17. augustā. Šo pārraidi iespējams noklausīties arī internetā.

FOTO: Freepik

Kas ir viltus ziņas? Vai mēs dzīvojam divās informācijas telpās? Kādas funkcijas veic mediju pārvaldes institūcijas un interešu pārstāvniecības? Tie ir tikai daži no jautājumiem, kurus analizēs jaunais radiožurnāls “Notikumu krustpunktā”, kas līdz šī gada beigām ik nedēļu skanēs radiostacijas “Divu krastu radio” ēterā.

Kā informē radiožurnāla “Notikumu krustpunktā” veidotāji, tā būs iespēja klausītājiem dzirdēt ekspertu viedokļus par sabiedrībā būtiskiem jautājumiem un mediju saturu, tādā veidā veicinot kritisko domāšanu un spēju reaģēt uz safabricētu un manipulatīvu informāciju.

Raidījuma starptautisko notikumu apskats veltīts aktuālajiem notikumiem kaimiņvalstīs, savukārt Latgales preses apskatā var uzzināt, ko cilvēki lasa un par ko diskutē Rēzeknē, Daugavpilī un citviet.

Reģionālā radiostacija “Divu krastu radio” raida 90,1 FM Daugavpils un 96,9 FM Jēkabpils frekvencēs. Raidījuma skanēšanas laiks piektdienās plkst. 15.20 ar atkārtojumu pirmdienās plkst. 18.10. Bet raidījumu arhīvs ikvienam pieejams portālos rezekneszinas.lv un daugavpilszinas.lv.

Radiožurnāls “Notikumu krustpunktā” tiek gatavots ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) finansiālu atbalstu no valsts budžeta līdzekļiem.

Kā informē VRAA, mediju atbalsta fonda atklātā projektu konkursa “Reģionālo un vietējo mediju atbalsta programma” ietvaros valsts budžeta finansējums šogad piešķirts 38 labāko projektu īstenošanai. Kopumā konkursā tika pieteikti 56 projekti.

Konkursa apakšprogrammas “Atbalsts reģionālajiem un vietējiem komerciālajiem masu informācijas līdzekļiem Latvijā” ietvaros atbalstīti 23 drukāto mediju, 4 televīziju un 4 radio izstrādātie un pieteiktie projekti. Atbalstu guvuši drukātie mediji “Saldus Zeme”, “Neatkarīgās Tukuma Ziņas”, “Alūksnes Ziņas”, “Dzirkstele”, “Kursas Laiks”, “Ziemeļlatvija”, “Zemgales Ziņas”, “Druva”, “Kurzemnieks”, “Vaduguns”, “Ludzas Zeme”, “Brīvā Daugava”, “Bauskas Dzīve”, “Zemgale”, “Liesma”, “Rēzeknes Vēstis”, “Stars”, “Kurzemes Vārds”, “Staburags”, “Auseklis”, “Talsu Vēstis”, “Ventas Balss” un “Ogres Vēstis Visiem”. Atbalstīti “Vidzemes televīzijas”, “Dautkom”, “TV Kurzeme” un “Zemgales TV” projekti, kā arī “SWH Rock”, “Skonto Vidzeme”, “Skonto Kurzeme” un “Divu krastu radio” iesniegtie projekti.

Apakšprogrammā “Atbalsts sabiedriski nozīmīgas žurnālistikas radīšanai medijos Latgales plānošanas reģionā” nolūkā stiprināt latgalisko kultūrtelpu atbalstīti 7 projekti, kuru pieteicēji ir: “5 labas ziņas”, biedrība “Latgolys entuziastu grupa “Biļdis””, “Dautkom”, “Vietējā Latgales Avīze”, “Vaduguns”, Kultūras iniciatīvu un realizācijas apvienība, “lakuga.lv” un to partnerorganizācijas.

Mediju pašu spēja strādāt ar medijpratības un dezinformācijas jautājumiem ir būtisks pienesums Latvijas informatīvās vides stiprināšanā.

“Prieks, ka desmit mediji realizēs projektus sarežģītākajā konkursa kategorijā – melu dekonstrukcija un medijpratība. Mediju pašu spēja strādāt ar medijpratības un dezinformācijas jautājumiem ir būtisks pienesums Latvijas informatīvās vides stiprināšanā,” akcentējusi konkursa komisijas locekle, Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas vadītāja Aiga Grišāne, piebilstot, ka Kultūras ministrijas veiktajā medijpratības pētījumā arī iedzīvotāji norādīja, ka par medijpratības jautājumiem labprāt vairāk uzzinātu no pašiem medijiem.

VRAA administrētās mediju atbalsta programmas mērķis ir stiprināt nacionālo kultūrtelpu latviešu valodā, atbalstot nekomerciālas, sabiedriski nozīmīgas žurnālistikas radīšanu medijos, kuras uzdevumi ir stiprināt Satversmē noteiktās vērtības, valstisko apziņu, latvisko kultūrtelpu, kritisko domāšanu, veicināt mediju atbildīgumu un kvalitāti, kā arī sabiedrības saliedētību uz latviešu valodas pamata Latvijas simtgadē.

Mērķprogrammas “Reģionālo un vietējo mediju atbalsta programma” pasākumi norisinās atbilstoši Latvijas mediju politikas pamatnostādņu 2016.–2020. gadam īstenošanas plānā ietvertajam, kas paredz sniegt atbalstu nekomerciāla, sabiedriski nozīmīga satura radīšanas veicināšanai medijos to vides daudzveidības nodrošināšanai. Programma tiek īstenota, sadarbojoties Kultūras ministrijai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Valsts reģionālās attīstības aģentūrai.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI