NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
09. martā, 2011
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Politika
1
1

Ievēlēts Igaunijas 11. Rīgikogu

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jau divas stundas pēc balsošanas beigām Igaunijas televīzijā paziņoja provizoriskos Rīgikogu vēlēšanu rezultātus.

FOTO: A.F.I

Saskaņā ar Igaunijas parlamenta (Rīgikogu) vēlēšanu likumu, 11. Rīgikogu vēlēšanas Igaunijā notika 2011. gada 6. martā. Vēlēšanās piedalījās deviņas partijas un 34 pie partijām nepiederoši kandidāti, kopā - 794 kandidāti. Vēlēt bija iespējams elektroniski, izmantojot ID karti vai mobilo tālruni, kā arī savu izvēli varēja veikt vēlēšanu iecirkņos. Elektroniskais balsojums norisinājās no 24. februāra līdz 2. martam. Tāpat no 28. februāra līdz 2. martam bija iespēja nobalsot arī vēlēšanu iecirkņos. Vēlēšanu dienā, 6. martā, iedzīvotāji varēja balsot tikai tajos iecirkņos, kuru sarakstos tie bija ierakstīti.

Šā gada parlamenta vēlēšanām sarakstus iesniedza tikai deviņas partijas, kaut Igaunijā ir reģistrētas divpadsmit.

11. Rīgikogu vēlēšanu kandidātu partejiskā piederība

Partijas

Kandidātu skaits

Reformu partija

125

Sociāldemokrātu partija

125

Partija "Isamaa ja Res Publica Liit"

125

Krievu partija Igaunijā

16

Igaunijas Zaļo partija

125

Igaunijas Tautas savienība

88

Partija "Igaunijas Kristīgie demokrāti"

15

Igaunijas Neatkarīgā partija

16

Igaunijas Centra partija

125

Neatkarīgie kandidāti

34

Kopā

794

Ko gaida no jaunā parlamenta

Pirms vēlēšanām vairāki politiķi, uzņēmēji un eksperti izteica domas par iespējamiem rezultātiem un savas vēlmes, ko gribētu sagaidīt. Piemēram, Igaunijas politiķis un bijušais Andrusa Ansipa priekšnieks Kalle Lānets laikrakstā "Postimees" raksta: "Viens no Igaunijas iedzīvotāju atsvešināšanās iemesliem ir politika, kas līdzās valsts makroekonomikas rādītājiem ir aizmirsusi ierindas iedzīvotāju problēmas. Eiro ieviešanas vārdā Igaunijas iedzīvotāji bija spiesti pamatīgi savilkt bikšu siksnu. Par to liecina šādi simptomi: ir pazuduši pabalsti skolām un apbedīšanas pabalsts, bankas aizņēmuma daļēja dzēšana mācību maksai, samazinājies transporta izdevumu atbalsts studentiem utt. Samazinātas arī vairākas atbalsta pozīcijas sociālajā jomā un pašvaldību ieņēmumi. Paaugstinātas ir tikai PVN, akcīzes nodokļa un sociālās apdrošināšanas otrā līmeņa likmes.

Šis gads parādīs, vai samazinājumi eiro ieviešanas vārdā būs sevi attaisnojuši. Personīgi uz eiro ieviešanu raugos pozitīvi, taču tā iegūšanas maksai nevajadzēja būt tik augstai.

Mans novēlējums nākamajiem parlamentāriešiem būtu, lai aiz kokiem būtu redzams arī mežs jeb vienkāršāk sakot – lai politiķi savstarpējos cīniņos neaizmirstu pašu galveno – Igaunijas pilsoni, kuru labklājības vārdā viņi tur atrodas."

"Mans novēlējums nākamajiem parlamentāriešiem: lai aiz kokiem būtu redzams arī mežs. Andruss Ansips"

Igaunijas Darba devēju centrālā savienība (DDCS) pārstāv 1500 darba devēju intereses saistībā ar likumdošanas varu, izpildvaru un ierēdņu varu. Pirms parlamenta vēlēšanām DDCS laikrakstā "Äripäev" izteikusi savas prasības un vēlmes jaunajam parlamentam un jaunajai valdības koalīcijai. DDCS aicina visas partijas pievērst galveno uzmanību valsts ekonomikas paātrinātai attīstībai un sabiedriskā sektora reformēšanai.

 "Vēlēšanu priekšvakarā esam nopietni nobažījušies par priekšvēlēšanu solījumiem, jo to izpilde būs cieši saistīta ar valsts budžeta izdevumu palielināšanu. Pašreizējā situācijā ir neloģiski dot vēlētājiem solījumus, kuru izpildei trūkst reāla seguma. DDCS uzskata, ka tā ir vēlētāju mānīšana. Darba devēju priekšlikumi ir šādi:

  1. Sabiedriskā sektora lielās noslodzes samazināšanai uz nākamajiem četriem gadiem iesaldēt valsts budžeta izdevumus.
  2. Vispusīgi atbalstīt pilsoniskās sabiedrības attīstību.
  3. Samazināt valsts iestāžu un ierēdņu skaitu un veicināt sadarbību ar privāto sektoru.
  4. Samazināt vietējo pašvaldību un ierēdņu skaitu un paaugstināt vietējo pakalpojumu līmeni.
  5. Paplašināt darba tirgu to profesiju strādniekiem, kuru Igaunijā trūkst.
  6. Vietējās nodarbinātības līmeņa paaugstināšanai samazināt darbaspēka nodokli.
  7. Vispārējās izglītības sistēmas uzlabošanai sakārtot skolu tīklu un nenoslogotās ģimnāzijas slēgt vai pārveidot par pamatskolām.
  8. Augstākās izglītības kvalitātes paaugstināšanai atjaunot iestājeksāmenus, ieviest vispārējo mācību maksu un radīt stipendiju sistēmu veiksmīgākajiem studentiem.
  9. Reformēt slimokasi un esošā sociālā nodokļa daļu slimokases daļas vietā izveidot personificētu veselības nodrošināšanas nodokli.
  10. Likvidēt speciālās pensijas un citas nepamatotos pabalstus, kā arī reformēt sociālā pabalsta sistēmu tādējādi, ka pabalstu saņemtu tikai tie, kuriem palīdzība tiešām ir vajadzīga."

Pirmie rezultāti – divās stundās

Operatīvi ir strādājusi arī vēlēšanu komisija un jau divas stundas pēc balsošanas beigām Igaunijas televīzijā paziņoja sākotnējos rezultātus.

Vēlēšanu provizoriskie rezultāti (07.03. 20011. plkst. 00:05:28)

Partija

Nobalsojušo skaits

%

Reformu partija

163 705

28,6

Igaunijas Centra partija

133 270

23,3

Partija "Isamaa ja Res Publica Liit"

117 458

20,5

Sociāldemokrātiskā partija

98 077

17,1

Pēc oficiālo rezultātu apkopošanas šie skaitļi var nedaudz mainīties, bet, visticamāk, ka pārējās vēlēšanās piedalījušās piecas partijas nav pārkāpušas nepieciešamo 5% robežu. Šādi vēlēšanu rezultāti dod iespēju parlamentā ieņemt Reformu partijai – 33 mandātus, Igaunijas Centra partijai – 26, partijai "Isamaa ja Res Publica Liit" – 23 un Sociāldemokrātu partijai - 19 mandātus.

"Ir neloģiski dot vēlētājiem solījumus, kuru izpildei trūkst reāla seguma. Igaunijas Darba devēju centrālā savienība"

Par koalīcijas veidošanu tagadējais premjerministrs Andrus Ansips teica: "Pirms runāt par koalīcijas veidošanu, ir jāsagaida vēlēšanu oficiālie rezultāti. Mana vēlme būtu atstāt esošo koalīciju, jo tā ir parādījusi savas darbaspējas. Es neloloju ilūzijas, jo koalīcijas veidošanas sarunas nebūs vieglas. Neizslēdzu arī koalīciju ar sociāldemokrātiem."

Individuāli vislielāko balsu skaitu ir saņēmis Edgars Savisārs (Centra partija) – 23 000, Andruss Ansips (Reformu partija) – 18 000, Urmass Paets (Reformu partija) – 18 000, Kaja Kallasa (Reformu partija) – 7000 balsis.

Vēlēšanās piedalījušies 62,9 procenti, t.i., 573 325 balsstiesīgie Igaunijas vēlētāji. Īpaši liela aktivitāte bijusi Tallinā – 70%, bet viszemākā - Austrumu Virumā, tikai 55,4 procenti balsstiesīgo vēlētāju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI