NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
14. janvārī, 2010
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Eiropas Savienība
5
5

Dzīve Igaunijā ar ID karti – ērta un vienkārša

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

ID kartes Igaunijā ir modernākie un no viltojumiem visvairāk aizsargātie personu apliecinošie dokumenti.

FOTO: Normunds Timbars

Ir lietas, bez kurām savu dzīvi nu jau vairs kārtīgs igaunis nespēj iedomāties. Viena no tām – identifikācijas karte (ID). Latvijā par to vēl tikai runā, solot ID kartes ieviest šoruden. Jautāti par ID kartes nepieciešamību, igauņi uzsver – elektroniskā ID karte –jaunās paaudzes personu apliecinošs dokuments ir kļuvusi par vajadzīgu pirmās nepieciešamības lietu. Valstī pašlaik aktīvas ir 1,1 miljons šo karšu. Turklāt mazā viedkarte apliecina ne tikai jūsu personu.

Identifikācijas viedkarte ir tikpat liela kā jebkura bankas vai nu jau tik ierastā klienta karte un ērti līdzās tām iegulst naudas maciņā.

ID karte ir personu apliecinošs dokuments, kas darbojas Igaunijas Republikā. Tai obligāti ir jābūt ikvienam Igaunijas pilsonim, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu, kā arī ikvienam ārzemniekam, kurš atrodas Igaunijā un kuram ir šajā valstī izdota uzturēšanās atļauja. ID karti izsniedz Pilsonības un migrācijas lietu departaments.

Gluži tāpat kā pasē, uz ID kartes tiek drukāts personas vārds, uzvārds, dzimums, personas kods, pilsonība, dzimšanas datums, fotogrāfija, kartes īpašnieka paraksts, izdošanas datums, derīguma termiņš un dokumenta numurs. Ārzemniekiem uz šīs kartes norāda arī datus par atļauju dzīvot un/vai strādāt.

Ikvienai ID kartei ir vairāki aizsardzības elementi, ikvienu karti var nolasīt ar viedkaršu lasītāju, un tai ir čips – elektroniska ierīce, kurā ir iekļauti visi dati, kas nodrukāti uz kartes, kā arī divi sertifikāti (garas skaitļu rindas) personas identifikācijai un digitālajam parakstam.

ID karte – ļoti ērta izmēra ceļojumu dokuments

ID kartes Igaunijā ir modernākie un no viltojumiem visvairāk aizsargātie personu apliecinošie dokumenti. Pašas kartes ražo Šveices firma “Trüb AG”, bet dati par konkrēto personu uz kartes tiek iespiesti Igaunijā, kur šo darbu sargā desmitiem drošu durvju un videokameru. ID karšu aizsardzības elementu skaits un sarežģītība tiešām ir iespaidīga, bet PIN kodus un PUK kodus, kas ir nepieciešami kartes elektroniskai izmantošanai (piemēram, digitālajam parakstam), zina tikai pats kartes īpašnieks. Savukārt to, vai digitālais paraksts ir vai nav īsts, pārbauda sertifikācijas pakalpojumu sniedzējs “Sertifitseerimiskeskus AS”, kura rīcībā ir arī anulēto sertifikātu saraksts.

"Ikvienai ID kartei ir vairāki aizsardzības elementi, ikvienu karti var nolasīt ar viedkaršu lasītāju, un tai ir čips – elektroniska ierīce, kurā iekļauti visi dati, kas nodrukāti uz kartes, kā arī divi sertifikāti."

Kā jau minēts, ID kartei ir ļoti ērts izmērs. Tā lieti noder ikreiz, kad jāuzrāda kāds personu apliecinošs dokuments bankā, veikalā vai kādā valsts iestādē.

ID karti iespējams izmantot arī ceļojot, jo uz tās ir Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) kods, ko iespējams nolasīt ar atbilstošu iekārtu. Aizsardzības elementi un kartes datu lauku izkārtojums pilnībā atbilst visiem Eiropas Savienībā spēkā esošajiem normatīviem, taču reāla tās izmantošana, šķērsojot robežu, ir atkarīga no noslēgtajiem starptautiskajiem līgumiem. Tā, piemēram, lai iebrauktu Latvijā, igauņiem nav obligāti jāņem līdzi pase, pilnīgi pietiek ar mazo kartīti.

Digitāli parakstīties var jebkurš ID kartes īpašnieks

ID karte ir elektronisks personu apliecinošs dokuments, un ar tās palīdzību vispirms jau iespējams elektroniski parakstīties internetā. Šādi parakstīti dokumenti ir jāpieņem visām Igaunijā esošajām sabiedriskajām organizācijām.

Igauņi to dara pavisam vienkārši – saņemot ID karti, tās lietotājs iegūst arī divus sertifikātus – viens no tiem tiek lietots personas identifikācijai, otrs – elektronisko dokumentu digitālajam parakstam. Sertifikātu var salīdzināt ar personas paraksta paraugu, un to izdarīt var jebkurš cilvēks. Sertifikātā ir arī norādīti tā īpašnieka personas dati, tostarp vārds un personas kods. Ja sertifikāts un digitālais paraksts sakrīt, var būt drošs par to, ka elektronisko dokumentu ir parakstījis tieši tas cilvēks, kura dati ir ievadīti sertifikātā.

Kad tiek uzlikts digitālais paraksts, ir jāpārbauda sertifikāta derīgums – vai konkrētai personai šajā brīdī ir tiesības digitāli parakstīties, jo parakstiem ar nederīgu sertifikātu nav juridiska spēka. Pārbaudi veic speciāla programma, kas automātiski savienojas ar Sertifikācijas centru, un to var veikt bez maksas. Arī paši sertifikāti tiek izsniegti bez maksas.

Lai varētu digitāli parakstīties, ir nepieciešama vien derīga ID karte, dators ar interneta pieslēgumu, kā arī ID karšu lasītājs, kuru var iegādāties bankās vai ikvienā datoru veikalā un kuru lētākie modeļi maksā no 90 līdz 120 kronām (Ls 4,05–5,4). Tās arī ir visas izmaksas, kas saistītas ar digitālo parakstu.

Līdz ar to igauņiem nav jādomā, kā izgrozīties, lai darba laikā paspētu aizskriet nokārtot lietas un parakstīt dokumentus, piemēram, kādā no valsts iestādēm. Īpaši noderīgi šāds paraksts būtu Rīgā, kur iedzīvotājiem ir ne tikai jāatrod kāds brīvs brītiņš savā darba laikā, kad to izdarīt, bet arī jārēķinās ar stundām, kuras var nākties pavadīt, sēžot sastrēgumos, lai nokļūtu no viena pilsētas gala līdz otram tikai viena paraksta dēļ. Igaunijas iedzīvotāji jebkurā sev izdevīgā laikā vienkārši apsēžas pie datora un to izdara. Ērti, un apskaužami vienkārši! Papildus tam iegūts arī sociālais labums: tiek samazināta daudzo papīru birokrātija, tādējādi pat saudzējot dabu, bet, pats galvenais – ievērojami ir paaugstināta valsts iestāžu efektivitāte.

Kopumā Igaunijā ir apstiprināti 25,7 miljoni digitālo parakstu.

Maksājam rēķinus, pērkam biļetes un balsojam vēlēšanās

Igaunija arī ir viena no tām retajām valstīm, kur no mājas var neiziet pat vēlēšanu dienā. Ja tev ir ID karte un karšu lasītājs, savu balsi iespējams atdot ar datora starpniecību.

Arī tas vēl nav viss. ID karšu izgudrotāji uzskata, ka ar laiku naudasmakā nebūs jāņem līdzi neskaitāmās plastikāta kartiņas, jo saskaņā ar valsts un uzņēmumu vai iestāžu vienošanos ar ID kartes palīdzību būs iespējams, piemēram, apvienot visas viedkartes, kas ir nepieciešamas, lai iekļūtu darbavietā, visas paroļu kartes, veselības apdrošināšanas karti utt.

ID karšu sistēmu Igaunijā var izmantot gan valsts un pašvaldību iestādes, gan arī privātie uzņēmumi. Visas iestādes un organizācijas, kas elektroniskajā vidē piedāvā savus pakalpojumus, principā varēs saviem klientiem ar ID kartes palīdzību atļaut piekļūt savām datubāzēm.

Šobrīd jau ir daudz valsts un privāto iestāžu, kas savus pakalpojumus piedāvā internetā, un tos iespējams izmantot, ja vien ir ID karte. Šādā veidā cilvēki apmaksā rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem – par telefonu, gāzi, elektrību, kā arī izmanto interneta banku. Elektroniskos pakalpojumus, izmantojot ID karti, piedāvā būtībā visas nozīmīgākās valsts un pašvaldību iestādes, gandrīz visas bankas, visi lielākie mobilo tālruņu operatori, uzņēmumi “Eesti Gaas”, “Eesti Energia”, ūdensapgādes uzņēmums “Tallinna Vesi”, Igaunijas Vērtspapīru uzņēmums, Tallinas Tirdzniecības nams, skolas, slimnīcas u.c.

"ID kartei ir ļoti ērts izmērs, un to ikdienā var nēsāt naudas maciņā. Igauņiem nav jādomā, kā izgrozīties, lai darba laikā paspētu aizskriet nokārtot lietas un parakstīt dokumentus, piemēram, kādā no valsts iestādēm."

Ļoti vienkārša un izdevīga ir biļešu iegāde , izmantojot šo mazo viedkarti, irTallinas un Tartu sabiedriskajā transportā. Ja vien  ID karte ir līdzi, biļeti – gan vienreizējo, gan kartīti 30 vai 90 dienām, gan jebkuru citu braukšanas biļeti – iespējams iegādāties ar mobilā tālruņa palīdzību jebkurā vietā un jebkurā laikā – nav jāmeklē, kur atrodas tuvākais kiosks, vai tas būs atvērts, nav jāstāv rindās biļešu pārdošanas vietās. Lai iegādātos braukšanas biļeti, jāsastāda numurs, kurā ir norādīts attiecīgās biļetes kods un savs personas kods, jāpiezvana un faktiski biļete ir nopirkta. Attiecīgā naudas summa par iegādāto biļeti tiek pieskaitīta klāt kārtējam mobilā tālruņa rēķinam.

Lai netērētu naudu, drukājot biļetes, ID biļetes fiziski nepastāv. Ja iekāpj kontrole, tai atliek vien iedot savu ID karti, kuru ar attiecīgu iekārtu iespējams nolasīt un noteikt, vai braukšanas biļete ir nopirkta un derīga.

Lai cilvēkiem nebūtu jāstāv rindās, bet iestādēm – jādrukā biļetes, aizvien biežāk parādās iespēja ar ID kartes palīdzību nopirkt ieejas biļetes arī dažādos Tallinas muzejos un iedzīvotāju iecienītās atpūtas vietās, piemēram, Botāniskajā dārzā, Zooloģiskajā dārzā, Brīvdabas muzejā. Tas iedzīvotājiem ir ne tikai ērti, bet šīs biļetes arī izmaksā kaut nedaudz, tomēr lētāk nekā parastās, kasē pirktās.

Elektroniskais paraksts pat ar mobilo tālruni

Izmantojot ID karti, notiek arī valsts saziņa ar konkrētiem pilsoņiem elektroniskā veidā. Katram ID kartes lietotājam ir savs personīgais e-pasts, kuru tam ir piešķīrusi Igaunijas Republika. Adrese izskatās šādi: personaskods@eesti.ee. Šī adrese ir oficiāls komunikācijas kanāls starp valsti un konkrēto personu un uz to tiek nosūtīti oficiāli paziņojumi, taču to var izmantot arī ikdienā. Ar adresi eesti.ee ir savienots pasta serveris, kas saņemtās vēstules pārsūta uz jebkuru elektroniskā pasta adresi, kuru persona norādījusi.

"Saskaņā ar valsts un uzņēmumu vai iestāžu vienošanos ar ID kartes palīdzību būs iespējams, piemēram, apvienot visas viedkartes, kas ir nepieciešamas, lai iekļūtu darbavietā, visas paroļu kartes, veselības apdrošināšanas karti utt. "

Tiem, kam datora nav, visi iepriekš minētie pakalpojumi, tajā skaitā pat elektroniskais paraksts, ir pieejami caur mobilo tālruni. Mobiil-ID ir ID kartes analogs mobilajā tālrunī. Lai lietotu Mobiil ID, nav jāiegādājas speciāla iekārta, kas nolasa ID karti, bet ir vajadzīga īpaša SIM karte, ko iespējams iegūt mobilo operatoru “EMT” vai “Elion” pārstāvniecībās, PIN kodi, kas tiek izdoti kopā ar šo īpašo SIM karti, un, protams, pati ID karte, kura ir derīga un kurai ir derīgi sertifikāti. SIM karti var aktivizēt caur internetu.

Tā, lūk! Dzīve Igaunijā ir ērta. Ja jautāsit, cik par šīm ērtībām iedzīvotājiem ir jāmaksā, atbilde būs – būtībā necik. Ja, protams, neskaita, piemēram, komisijas maksu par pakalpojumiem, nomaksājot rēķinus, taču, izmantojot ID karti, tā nebūt nav lielāka. Vai arī, piemēram, maksa par nosūtīto īsziņu no mobilā tālruņa, iegādājoties braukšanas biļeti vai kādu citu biļeti – un atkal maksājam tikpat, cik par jebkuru standarta īsziņu. Pat digitālais paraksts iedzīvotājiem nemaksā neko. Tiesa, lai tiktu pie visiem šiem labumiem, reizi piecos gados nākas samaksāt valsts nodevu par ID kartes izdošanu – 250 kronas (aptuveni 11,25 latus). Tā, lūk, dzīvo cilvēki tepat kaimiņos!

* Avoti – www.id.ee un www.pass.ee.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI