SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. septembrī, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ārlietas
3
3

Ierobežo ilgtermiņa pasu lietošanu ceļojumos, plāno ieviest identifikācijas kartes

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pases ar derīguma termiņu 50 gadi līdz 2007. gada 20. novembrim tika izsniegtas Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri bija sasnieguši sešdesmit gadu vecumu. Pašlaik šādas pases ir gandrīz 60 tūkstošiem Latvijas pilsoņu un aptuveni tikpat nepilsoņu.

FOTO: Māris Kaparkalējs

No 1. novembra ceļošanai ārpus Šengenas zonas vairs nebūs derīgas tās Latvijas pilsoņu un nepilsoņu pases, kas savulaik izsniegtas ar derīguma termiņu uz 50 gadiem. Ko tas nozīmē personām, kurām ir šīs pases?

Saskaņā ar 2007. gada 13. novembrī apstiprinātajiem „Pasu noteikumiem” pases ar derīguma termiņu 50 gadi arī turpmāk būs izmantojamas personas identificēšanai Latvijā, kā arī ceļojumiem uz Šengenas zonas valstīm. Taču, ņemot vērā starptautisko praksi un ceļošanas dokumentu drošības prasības, tālākiem braucieniem ārpus Eiropas šīs pases no 1. novembra vairs nevarēs izmantot. Tātad personām, kas tuvākajā laikā vēlēsies izceļot ārpus Šengenas zonas, jau pašlaik jāsāk domāt par jaunu pasi. Taču ir paredzēti gadījumi, kad vecās pases ar 50 gadu derīguma termiņu paliks personas rīcībā.

 

Ilgtermiņa pases atzīst par novecojušām un nedrošām

Minētās pases kā plašākas ceļošanas dokuments kļūst nederīgas tieši tām noteiktā ilgā derīguma termiņa dēļ, skaidro Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka palīgs preses un sabiedriskajos jautājumos Andrejs Rjabcevs. Proti, starptautiskajā praksē, ņemot vērā dokumentu drošības apsvērumus tehnoloģiju straujas attīstības apstākļos, arvien vairāk nostiprinās princips, ka personu apliecinoši dokumenti netiek izsniegti uz laiku, ilgāku par 10 gadiem. Tādējādi pases ar pusgadsimtu ilgu derīguma termiņu jau visai tuvā nākotnē tiks uzskatītas par morāli novecojušām un nedrošām. Jau pašlaik, kā informē PMLP pārstāvis, Latvijas valstspiederīgie ar ilgā derīguma termiņa pasēm daudzās valstīs ārpus Šengenas zonas saskārušies ar sarežģījumiem robežas šķērsošanā.        

Pases ar derīguma termiņu 50 gadi līdz 2007. gada 20. novembrim tika izsniegtas Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri bija sasnieguši sešdesmit gadu vecumu. Pēc Iedzīvotāju reģistra informācijas, šobrīd šādas pases ir gandrīz 60 tūkstošiem Latvijas pilsoņu un aptuveni tikpat nepilsoņu.

"Starptautiskajā praksē personu apliecinoši dokumenti netiek izsniegti uz laiku, ilgāku par 10 gadiem."

PMLP atgādina, ka kopš 2008. gada 1. jūlija ceļošanai nav derīgas arī visas Latvijas pilsoņu pases, kas izsniegtas līdz 2002. gada 30. jūnijam (ar ielīmētu fotokartīti). Visas pārējās Latvijas pilsoņu un nepilsoņu pases, kas izsniegtas pēc šī datuma, ir derīgas gan ceļošanai, gan dzīvošanai Latvijā līdz to derīguma termiņa beigām.

 

Pases maiņa – jebkurā PMLP nodaļā

Ja pases, kuras derīguma termiņš ir 50 gadu, turētājs tuvākajā laikā neplāno doties ceļojumos ārpus Šengenas zonas un pase ir nepieciešama tikai lietošanai Latvijas iekšienē, jaunu dokumentu noformēt nav vajadzības, atgādina PMLP. Savukārt iedzīvotāji, kas bieži ceļo un vēlas saņemt jaunā parauga pasi, tiek aicināti vērsties jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no savas deklarētās dzīvesvietas.Pasi izsniedz vispārējā kārtībā 20 dienu laikā. Paātrinātā kārtībā to iespējams izdarīt piecu vai divu darbdienu laikā, neieskaitot dokumentu iesniegšanas dienu. Pases nomaiņa veicama par saviem līdzekļiem. Informāciju par pasēm un to izsniegšanas kārtību var lasīt http://www.np.gov.lv/lv/pakalpojumi/pases.html

Ja personai vecā pase ir nepieciešama arī turpmāk (tajā ir ilgtermiņa vīza vai uzturēšanās atļauja kādā valsī), dokuments tā turētāja rīcībā paliek arī pēc jaunās pases saņemšanas. Tiesa, šādā gadījumā vecajai pasei visas lapas izņemot tās, kurās ir nepieciešamā vīza vai uzturēšanās atļauja, tiek caurdurtas. Taču jāņem vērā, ka ir valstis, kas minētos dokumentus caurdurtā pasē var atzīt par nederīgām. Tādā gadījumā tos jāpārlīmē jaunajā pasē, skaidro A. Rjabcevs. Tādēļ cilvēkam, kurš veco pasi maina pret jaunu ceļošanas nolūkā, lai uzzinātu, kā rīkoties, vispirms būtu jāvēršas tās valsts vēstniecībā, uz kuru dodas. Ja vecā pase personai vairs nebūs nepieciešama, to paturēs PMLP.

 

Identifikācijas kartes – jau nākamgad

Iespējams, jau nākamgad Latvijā bez pases kā personu apliecinoša un ceļošanas dokumenta būs pieejama arī personas identifikācijas karte, informē PMLP pārstāvis. Identifikācijas karte paredzēta kā universāls ceļošanas dokuments, taču izdevīgāk to būs izmantot Eiropas Savienības un Šengenas zonas ietvaros, kur karti plaši varēs lietot arī kā personas elektroniskās autentifikācijas un identifikācijas līdzekli e-pakalpojumu saņemšanai, kā arī darījumos ar valsts un pašvaldības iestādēm.

"Ja personai vecā pase ir nepieciešama arī turpmāk (tajā ir ilgtermiņa vīza vai uzturēšanās atļauja kādā valsī), dokuments paliek tā turētāja rīcībā. Pirmo lietotāju rīcībā personas identifikācijas kartes varētu nonākt jau nākamā gada pirmajā pusē. "

„Personas identifikācijas karte nebūs Latvijas iedzīvotājiem obligāts dokuments,” skaidro A. Rjabcevs. Cilvēki to varēs saņemt jebkurā laikā, kad to vēlēsies vai arī, piemēram, vēršoties PMLP saistībā ar līdzšinējās pases derīguma termiņa beigām. Pašlaik noris jaunieviešamo identifikācijas karšu specifikāciju sagatavošana, un pirmo lietotāju rīcībā tās varētu nonākt jau nākamā gada pirmajā pusē, informē PMLP pārstāvis.

ES normatīvi paredz, ka jau no 2011. gada maija Latvijai ar šādiem dokumentiem jānodrošina ārvalstnieki, kuri uzturas Latvijā.   

UZZIŅAI
Termiņš, uz cik ilgu laiku tiek izsniegta pilsoņa pase un nepilsoņa pase


Vecums
Pasi izsniedz uz

Līdz 5 gadi

1 gadu vai uz ceļojuma laiku

5 līdz 20 gadi

5 gadiem

20 līdz 60 gadi

5 gadiem

Virs 60 gadiem

10 gadiem

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI