NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
04. decembrī, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Eiropas Savienība
6
6

Atteikšanās no siltas Seima vietas

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja nevar strādāt, tad jāaiziet...

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

No Seima tribīnes dzirdēti visādi paziņojumi. Bet, ka deputāts paziņotu, ka viņš atsakās no deputāta mandāta, vēl nebija dzirdēts. Līdz šim izskatījās, ka nekādi spēki, protesti un zemie reitingi nepiespiedīs kādu parlamentā sēdošu tautas kalpu atteikties no siltās vietas. Tomēr šāds paziņojums izskanējis. Liberālcentrists 1 Artūrs Zoks atteicās no Seima deputāta mandāta. Šo paziņojumu publika (tas ir, deputāti) uzņēma ar smiekliņiem un klaju neticību.

Artūrs Zoks par atteikšanos no mandāta paziņoja, kad valdošais parlamenta vairākums noraidīja viņa un vēl trīsdesmit parlamentāriešu priekšlikumus no 2010. gada janvāra samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) standarta tarifu līdz 20 procentiem un atjaunot agrākos PVN atvieglojumus. Tā kā A. Zoka un citu politiķu likuma grozījuma projekts netika atbalstīts, politiķis atvadījās no kolēģiem un novēlēja pieņemt tos lēmumus, ko gaida tauta aiz Seima sienām: „Bija patīkami ar jums strādāt, novēlu jums vienu – lai šeit būtu vairāk Lietuvas, lai būtu vairāk saskaņas, lai būtu lēmumi, kurus gaida un kuri ir vajadzīgi tiem, kas atrodas aiz parlamenta sienām. Paldies, un vēlu veiksmi!”

Atteikties no mandāta Seima deputāts var, tikai iesniedzot Centrālajai vēlēšanu komisijai iesniegumu. Galavārdu pieņem komisija, ko tā jau ir izdarījusi, un A. Zoks no šā gada decembra vairs nav deputāts. Deputāta apliecība bijušajam tautas kalpam gan paliekot – ar to eksdeputāts varēšot iekļūt Seima ēkā, bet ne plenārsēžu zālē.

Mandāts dots darbam, ne atsēdēšanai

A. Zoks un vēl trīsdesmit deputātu no Sociāldemokrātu, Darba partijas un citām opozīcijas partiju frakcijām ierosināja no 2011. gada janvāra noteikt 20 procentu PVN standarta tarifu likmi. Sagatavotajā likuma grozījuma projektā centrālajai apkurei, sabiedriskajam transportam un sabiedriskajiem ēdināšanas pakalpojumiem, izņemot alkoholiskos dzērienus, tika piedāvāts noteikt 10 procentu PVN tarifu; grāmatām, zālēm, viesnīcu pakalpojumiem, svaigai atdzesētai gaļai, kā arī subproduktiem, visu veidu mākslas, kultūras un sporta pasākumiem – 5 procentu likmi.

Pēc A. Zoka priekšlikuma nolasīšanas sekoja jautājumi. „Kārtība un taisnīgums” frakcijas vadītājs Valentīns Mazuronis vaicāja, ko viņš darīšot, ja valdošā koalīcija tomēr neatbalstīs viņa priekšlikumus – pirms pusstundas valdošā koalīcija jau bija noraidījusi sociāldemokrāta Aļģirda Butkēviča līdzīgu ierosinājumu. „Ja grozījums likumā netiks pieņemts, atteikšos no deputāta mandāta,” atbildēja A. Zoks.

Tā kā par A. Zoka un opozīcijas likuma grozījumu balsoja 53 Seima deputāti, 18 balsoja pret un 39 tautas kalpi atturējās, tad ierosinātais Pievienotās vērtības nodokļa likuma grozījums netika pieņemts, bet gan nodots atpakaļ pilnveidošanai. Parasti tas nozīmē, ka iniciētajam priekšlikumam nav nākotnes.

"Lai Seimā būtu vairāk Lietuvas, lai būtu vairāk saskaņas, lai būtu lēmumi, kurus tauta gaida!"

Artūrs Zoks

A. Zoks ar nožēlu konstatēja, ka valdošās koalīcijas partneri parlamenta gaiteņos atbalsta viņa idejas un piedāvājumus, bet Seima zālē viss notiek citādi. Viņa mandāts, kuru viņam esot uzticējuši vēlētāji, esot dots tam, lai strādātu un kaut ko panāktu, bet ne tam, lai parlamentā tikai sēdētu. Eksdeputāts domā, ka pārāk bieži lietotais vārds „krīze” kalpo tikai kā attaisnojums esošai situācijai, jo nekas nenotiek, nekas nemainās. Pasaules ekonomiskā un finanšu krīze, protams, ir ietekmējusi Lietuvas ekonomiku, bet paši lietuvieši ir radījuši savu nacionālo krīzi, kas ir valdošo aprindu agrāk pieņemto aplamo lēmumu rezultāts.

Godaprāts vai „PR akcija”?

Par nesaskaņām valdošajā koalīcijā tiek pieklusināti runāts jau sen, bet šis gadījums ar mandāta nolikšanu liecina, ka nesaskaņas starp valdošajiem ir visai nopietnas. Artūrs Zoks kritiski vērtē valdības un premjerministra Andrjus Kubiļus darbu. Būdams koalīcijas partneris, viņš neesot varējis atklāti kritizēt premjerministra rīcību, bet patiesībā, viņaprāt, A. Kubiļum vajadzētu atbrīvoties no kompleksiem, nebaidīties no stipriem cilvēkiem savā tuvumā, uzklausīt un izprast citu domas un idejas. Šodien Lietuvā neesot tāda premjerministra, ko varētu saukt par valsts saimnieku, bet A. Zoka raksturs neļaujot atbalstīt sliktus lēmumus vai būt to līdzautoram.

"Paši lietuvieši radījuši savu nacionālo krīzi, kas ir valdošo aprindu agrāk pieņemto aplamo lēmumu rezultāts."

A. Zoks – bijušas Viļņas mērs, pieredzējis politiķis, uzņēmējs un žurnālists – par savu nākotni plašsaziņas līdzekļiem stāsta visai izvairīgi. Padomāšot, apsvēršot situāciju, vajagot visu aplūkot no malas, bet parlamentā gūtā pieredze esot ļoti vērtīga. Daži žurnālisti domā, ka atteikšanās no mandāta esot labi pārdomāta „PR akcija”, jo A. Zoks mērķējot uz Viļņas mēra krēslu.

Nākamā kandidāte Liberālās centra savienības sarakstā ir Artūra Zoka sieva Agne Zokiene. Vai Zokiene ieņems vīra vietu parlamentā? Vai savā vietā laidīs nākamo? A. Zoks gan šaubās, vai viņa sieva gribētu darboties Seimā.

______________________

1 Liberālcentristi kopā ar Tēvzemes savienību-Kristīgiem demokrātiem un Nacionālo atdzimšanas partiju ir Lietuvas Republikas Seima valdošajā koalīcijā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI