NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
03. oktobrī, 2011
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Politika
2
2

Ārkārtas Saeimas vēlēšanas Latvijā lielu rezonansi Lietuvā neizraisa

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Salīdzinot ar iepriekšējo parlamentu, politiskajā arēnā pamatā palikuši tie paši spēlētāji.

FOTO: LV portāla kolāža

Ziņas par Latvijas ārkārtas Saeimas vēlēšanu rezultātiem Lietuvas sabiedrībā izraisīja daudz mazāku interesi nekā ziņa par iepriekšējā Latvijas parlamenta atlaišanu. Par šo jautājumu maz runāja ne vien sabiedrībā, arī žurnālistos tas nekādu lielu interesi neizraisīja, vien neizpratni par vēlētāju salīdzinoši mazāku aktivitāti.

Jau pirms vēlēšanām Lietuvas politologi izteicās, ka prokrieviskais "Saskaņas centrs" varētu iegūt visvairāk balsu. Tā arī notika. Vairums lietuviešu gan šo rezultātu īsti neizprot, bet tie, kas bijuši Rīgā, par to nebrīnās.

Taču par to, ka visvairāk balsu ieguvusī apvienība "Saskaņas centrs" varētu izveidot valdību, šaubās gan analītiķi, gan politologi.

"Kaut arī visvairāk vēlētāju balsu ieguva apvienība „Saskaņas centrs”, diez vai tā veidos jauno valdību."

Nākamajā dienā pēc vēlēšanām, t.i., 18.septembrī, portālā "delfi.lt" lietuviešu politologs Mindaugs Jurkīns skaidroja: "Ja skatām Latvijas situāciju, pilsonības - tautības jautājums viņiem visai svarīgs, tas šķiro partijas labējās un kreisās. Kaut arī visvairāk vēlētāju balsu ieguva krievvalodīgo atbalstītā "Saskaņas centra" partija, uzdrīkstos prognozēt, ka diez vai viņi veidos jauno valdību." Politologs lēš, ka, salīdzinot ar iepriekšējo parlamentu, nozīmīgu pārmaiņu neesot - ja arī politisko spēku pārsvars nosvēries uz vienu vai otru pusi, politiskajā arēnā palikuši tie paši spēlētāji.

Arī Lietuvas politiķi uzskata, ka ārkārtas Saeimas vēlēšanas Latvijā radikālas pārmaiņas nesola. Lietuvas Seimā Ārlietu komisijas loceklis konservators Egīdijs Vareikis pauž, ka izmaiņas Latvijas politikā būs atkarīgas no jaunās koalīcijas sastāva. Bet, pēc viņa domām, ja vēlēšanu rezultātā nebūs iznīcināta oligarhu ietekme un atkarība no Krievijas kapitāla, tas nozīmē, ka lielu un strauju izmaiņu nebūšot.

Cits Seima Ārlietu komisijas loceklis sociāldemokrāts Justīns Kaross optimistiski izsakās par Valda Zatlera Reformu partijas panākumiem vēlēšanās: "Šis cilvēks [V.Zatlers] objektīvi redz situāciju kā Latvijā, tā pasaulē. Ārējā politikā Valda Zatlera partijai būs ievērojama ietekme."

"Lietuvas premjers Andrjus Kubiļus vēlēšanu rezultātus vērtē pozitīvi, uzsverot oligarhu valdīto partiju neveiksmi."

Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus vēlēšanu rezultātus vērtē, uzsverot oligarhu valdīto partiju neveiksmi: "No vienas puses, vēlēšanu iznākumu vērtēju pozitīvi, jo partijas, kuras tika uzskatītas par oligarhu partijām, cieta diezgan stiprus zaudējumus. No otras puses, es tik tiešām neņemos prognozēt, kā veiksies ar koalīcijas veidošanu. Vēlu veiksmi un atbildību Latvijas politiķiem, lai viņi pēc iespējas ātrāk spētu vienoties par atbildīgas politikas turpināšanu."

Partiju sarunas par koalīciju veidošanu prese pagaidām nekomentē. Pirmā ziņa rodama portālā "alfa.lt", un tā vēsta, ka "Saskaņas centrs" gribētu veidot koalīciju ar Zatlera Reformu partiju un "Vienotību". Rīgas mērs Nils Ušakovs atzīst, ka neapšaubāmi notiktu tuvināšanās ar Krieviju un tā izpaustos uzņēmējdarbībā, tūrismā un tranzītā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI