NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
27. oktobrī, 2009
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Vide
1
1

Veļas pulveris kā... vides politikas instruments (III)

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dāņi ir izpētījuši, ka 1,1% cilvēku ir hroniska alerģiska reakcija pret noteiktiem aromātiem; pretlīdzekļi tai nav zināmi.

„Viņa nav sieviete – viņa ir … trauku mazgātāja!” Šo neslēpti nievājošo saukli trauku mazgāšanas līdzekļu (ML) reklāmā vietējie TV kanāli pārraida jau vairākus gadus. Tie izliekas nezinām, ka vairums ML (atkarībā no sastāva un koncentrācijas), kurus lieto trauku mazgājamajās mašīnās, ir vai nu kairinoši, vai kodīgi, jo tos ražo no naftas produktiem un koncentrētiem sārmiem.

Vēl šīs ražotāju nievas pret patērētājiem izpaužas arī taustāmi: ja šāds izšķīdis ML saskaras ar cilvēka ādu, tā var ne tikai iekaist, bet pat gūt apdegumu. Daļa šo ML satur sauso hloru, kurš, sajaucoties ar ūdeni, aktivizējas, un tad no trauku mašīnas kopā ar tvaikiem izgaro hlors. Tas var izraisīt acu iekaisumu, saasināt elpošanas ceļu slimības.

Pacentīsimies iegaumēt, ka visaugstākais fosfātu saturs ir pulveros Ariel M-Zim S, Bonux Automat Aqua, Dosia Alpine Fresh, Dosia Color, Dreft Delicate&Color, Perwoll Balsam, Tide Super Plus Automat Color un Tide Super Plus Lemon fresh – tā liecina Pasaules dabas fonda pētījums. Vai nav zīmīgi, ka tieši šajā sarakstā iekļautajiem ML to ražotāji apmaksā visagresīvākās TV reklāmas, kurās tos aizgūtnēm slavina kā izcilākos un lētākos? Tas tikai apstiprina atziņu, ka īsti kvalitatīva prece nav jāreklamē, jo tai labā slava pati iet pa priekšu. Patiesībā mūsu valsts pieļauj milzu paviršību, jo ražotājiem joprojām nav uzlikts pienākums uz ML iepakojumiem obligāti norādīt fosfātu daudzumu – tātad pircējs veikalā videi draudzīgāko pulveri tik vienkārši nemaz nevar izvēlēties.

"Ikvienai ģimenei jāatceras, ka tā ar savu naudu veikalā var brīvi „balsot” tikai par tādām precēm, kas mājās nekļūst par neizprotamu saslimšanu cēloni. "

 Ir acīm redzams, ka iespējami lielākas peļņas dēļ lielražotāji vairāk par visu nopūlas ap savu interešu lobēšanu, nevis humāniem vai ekoloģiskiem apsvērumiem. Taču mums, patērētājiem, ir jāsaprot, ka esam tiesīgi no mūsu valdības ne tikai gaidīt, bet arī aktīvi pieprasīt tālāku konsekventu rīcību dabai un cilvēka veselībai kaitīgu ražojumu izņemšanā no apgrozības.

 Ikvienai ģimenei ir jāatceras, ka tā ar savu naudu veikalā var brīvi „balsot” par tādām precēm, kas mājās nekļūst par neizprotamu alerģiju iemeslu bērniem visagrīnākajā vecumā vai pieaugušajiem ar elpošanas ceļu hroniskām saslimšanām. Tāpat piepešas, it kā neizskaidrojamas ādas niezes cēlonis var būt dabai nedraudzīgu sadzīves ķimikāliju lietošana vannas istabā vai veļas mašīnā.

Fosfora daudzums dažādos ML

Pulvera marka

%

Bio Est, Bobas, Dato, Formula Sette, Frosch, LV, Mini Risk, Neutral, Raduga, Regent, Perwoll, SA 8

0

Persil

1

Biolan, Dosia, Efekts, Kapeļ, Luks, Rex

3

Aist, Aistjonok, Ariel, Bingo, Bonux, Ixi, Jatj, Lanza, Mif, Tide

4

Bembi, Bold, Deni, E, Fax, Losk, Omo, Surf Test

5

BioS

9

Lotos, Sano

10

Avots: Vides aizsardzības fonds

Dozēsim pareizi!

Aptaujas liecina, ka

  • 34% iedzīvotāju visus ML uzskata par kaitīgiem,
  • 53% – vairums no tiem ir kaitīgi videi.

Tomēr uz jautājumu „Kā parasti nosakāt nepieciešamo ML daudzumu?”, 43% aptaujāto atbild, ka ML ber vai lej pēc acumēra. Tikai 29% ievēro instrukciju uz iepakojuma, bet 23% pievieno sev ierastu daudzumu neatkarīgi no ML veida.

Koncentrētajos ML ir mazāk pildvielu, līdz ar to tie samazina transporta slodzi uz vidi un iepakojuma apmērs ir mazāks. Tie ir aptuveni divas reizes kompaktāki nekā tradicionālie ML. Taču ir negatīvs aspekts – pieaug pārdozēšanas risks. Diemžēl TV reklāmu pasūtītāji nekad neatļaujas ne mājiena par produkta pareizu lietošanu, toties bieži tiek rādīts, kā pulveri bez mērīšanas ber vai ML lej veļas mašīnā tieši no pakas vai pudeles.

Lēto ML ražotāji pulvera apjoma palielināšanai izmanto lētu triku – tiem pievieno pildvielas (galvenokārt nātrija sulfātu). Dažos ML tas ir pat 30–40% no apjoma. It kā taupot naudu, patērētāji nopērk lētākos pulverus, bet nereti ar to pietiek tikai dažām mazgāšanas reizēm. Aprēķini rāda – videi draudzīgie ML neizmaksā jūtami dārgāk par ķīmiski kaitīgajiem.

"Lēto mazgāšanas līdzekļu ražotāji pulveru apjoma palielināšanai izmanto lētu triku – tiem pievieno pildvielas (galvenokārt nātrija sulfātu)."

Bieži vien pircēji, it īpaši sievietes, ML iegādājas, vadoties pēc to it kā labdabīgās smaržas. Te nu der zināt, ka tirgū ir sastopamas aptuveni 5000 smaržvielu sastāvdaļu, ka 95% no tām ir radītas laboratorijās, vairums – no naftas produktiem. Īstās sastāvdaļas parasti uz iesaiņojuma nenorāda, jo tā tiek aizsargāts smaržvielas noslēpums (to nav iespējams patentēt). Ir pierādīts, ka virkne mākslīgi sintezēto smaržvielu (aromatizētāju) var izraisīt vēzi, centrālās nervu sistēmas traucējumus, dzemdību sarežģījumus, paaugstinātu jutību. Dāņi ir izpētījuši, ka 1,1% cilvēku ir hroniska alerģiska reakcija pret noteiktiem aromātiem; pretlīdzekļi tai nav zināmi. Smaržvielas ir ļoti bīstamas ūdens dzīvniekiem, daļa no tām bioloģiski nav viegli noārdāmas un var uzkrāties dzīvajos organismos.

Videi draudzīgi padomi

Veļa ir jāmazgā iespējami zemā temperatūrā, bez sevišķas vajadzības nelietojot iepriekšējas mazgāšanas režīmu. Mazgājot veļu 60 grādos 95 grādu vietā, var ietaupīt aptuveni 40% elektroenerģijas. Jālieto divu veidu ML: viens krāsainai veļai (bez balinātāja), otrs – baltajai.

Skalošanas līdzekļus, kuru vairākums smagi saindē zivis, mazos ūdens kustoņus un aļģes, var aizstāt, vienai skalošanai lietojot vidēji 100 ml neatšķaidīta galda etiķa. Ķīmiskie skalotāji paredzēti tikai sintētisko audumu statiskās elektrības noņemšanai, bet kokvilnas drēbēm tie pazemina mitruma uzsūkšanās spēju.

Veļu žāvējot laukā, tā būs svaigāka un smaržīgāka, nekā izmantojot veļas mašīnas žāvēšanas programmu.

"Smaržvielas ir ļoti bīstamas ūdens dzīvniekiem, daļa no tām var uzkrāties dzīvajos organismos. "

Atkaļķošanu veļas mašīnām regulāri var veikt ar 100–200 g citronskābes, mašīnu bez veļas darbinot kādā no režīmiem ar viegli uzsildītu ūdeni un maksimālu apgriezienu skaitu.

Videi draudzīga drēbju tīrīšana sākas ar to iegādi veikalā. Apģērbam jābūt ar iespējami lielāku dabisko šķiedru daudzumu. Šāds apģērbs nav jāmazgā pārāk bieži, jau pēc pirmās valkāšanas. Jāpērk drēbes, kuras varam mazgāt paši, lai tās nav jānes uz ķīmisko tīrītavu.

Fosfāti nodrošina tādu kaitīgo, ķīmiski aktīvo vielu saķeri ar audumu, ka šīs vielas neizzūd pat pēc desmit skalošanas reizēm karstā ūdenī. Jo sarežģītāka ir auduma struktūra, jo vairāk indīgo vielu tam pielīp. Visspēcīgāk šīs „indes” turas vilnas, pusvilnas un kokvilnas drēbēs, to koncentrācija tajās saglabājas līdz četrām diennaktīm, nodrošinot ķermenim pastāvīgu intoksikācijas perēkli. Apģērbā cieši ieķepušās „indes” saskaras ar ādu, viegli nokļūst tajā un ātri iesūcas organismā, uzsākot šūnas graujošu darbību. Nez kāpēc mēs aizmirstam speciālistu atziņu, ka aizvietot fosfātus ML ir vienkāršāk un lētāks, ko varam darīt savas un jūras veselības uzlabošanai.

Turpmāk vēl.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI