E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9920
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Aizdevuma līguma sastādīšanas nosacījumi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2016
Diāna

Sveiki, ja ir uzrakstīts aizdevuma līgums starp fiziskām personām un summa, kas tiek aizdota, ir 13 tūkstoši, vai šādā gadījumā ir jāmaksā valsts nodeva? Un vai līgumā šādam punktam būtu jābūt norādītam? Un ja atmaksa tiek veikta skaidrā naudā, pa daļām, bet nekur netiek fiksēta šī summa, cik ir atdota, kā rīkoties? Un ja persona, kurai ir jāveic parāda atdošana, ir bez darba, vai var piedzīt caur tiesu naudas atgriešanu? Ja tiek aizdota tik liela summa, vai ir jābūt notāra parakstam vai var iztikt ar abu pušu parakstiem?

A
atbild:
04. augustā, 2016

Nē, sastādot aizdevuma līgumu, valsts nodeva nav jāmaksā.

Visdrošāk ir līgumā atrunāt, ka aizdevums tiek atdots vienā reizē vai pa daļām ar pārskaitījumu uz konkrētu aizdevēja bankas kontu, noteiktos termiņos, maksājuma mērķī norādot līguma numuru vai nepārprotamu informāciju, kas pierāda, ka nauda tiek atmaksāta saistībā ar noslēgto līgumu. Ja tiek atdots uz rokas skaidrā naudā, obligāti vajadzētu abām pusēm sastādīt apliecinājumu, ka aizņēmējs atdeva un aizdevējs saņēma konkrētus naudas līdzekļus saistībā ar noslēgtu aizdevuma līgumu. Savādāk vēlāk vienas vai otras puses negodprātības dēļ var rasties konfliktsituācijas un atdevējam būs grūti pierādīt, ka viņš ir veicis naudas atmaksu.

Aizdevuma līgums notariāla akta formā nav obligāts.

Ja līguma saistības netiek pildītas, aizdevējs var vērsties tiesā un prasīt naudas līdzekļu piedziņu, un vēlāk vērsties pie tiesu izpildītāja.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas