E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9685
Lasīšanai: 3 minūtes

Personas datu izmantošanai vajadzīgs tiesiskais pamats

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2016
Sandra

Vai juridiska persona drīkst (un uz kāda tiesiska pamata) publicēt un apstrādāt fizisko personu datus, kas jau ir publiski pieejami Latvijas Republikas Veselības ministrijas piedāvātā datu bāzē?

A
atbild:
02. jūnijā, 2016

Datu valsts inspekcija paskaidro, ka pārzinim personas datu apstrāde ir jāveic saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu (turpmāk - FPDAL). FPDAL 7. pants paredz, ka personas datu apstrāde ir atļauta, ja tās veikšanai pastāv tiesisks pamats - pastāv vismaz viens FPDAL 7. panta nosacījums, piemēram, personas datu apstrādi ir atļauts veikt, ja personas, kuras tiek pakļautas personas datu apstrādei (saskaņā ar FPDAL 2. panta 1. punktu šīs persona ir datu subjekti), tās veikšanai ir piekritušas (FPDAL 7. panta 1. punkts, 2. panta 2. punkts), ja personas datu apstrāde izriet no datu subjekta līgumsaistībām vai, ievērojot datu subjekta lūgumu, datu apstrāde nepieciešama, lai noslēgtu attiecīgu līgumu (FPDAL 7. panta 2. punkts), ja personas datu apstrāde ir nepieciešama likumā noteikta pienākuma izpildei (FPDAL 7. panta 3. punkts) vai ja personas datu apstrāde ir nepieciešama personas vai sabiedrības likumisko interešu ievērošanai (FPDAL 7. panta 5., 6. punkts).

Papildus tiesiskā pamata nodrošināšanai, veicot personas datu apstrādi, ir jāievēro arī citas FPDAL prasības. FPDAL 10. panta pirmās daļas 1., 2. punkts paredz, ka personas datu apstrādi ir atļauts veikt tikai tiesiska, godprātīga un iepriekš paredzēta mērķa sasniegšanai un tādā apjomā un veidā, kas ir atbilstošs un nepieciešams šī mērķa sasniegšanai. FPDAL 8. panta pirmā daļa paredz pienākumu informēt par personas datu apstrādi datu subjektus - personas, kuru personas datu apstrāde tiek veikta. Šis pienākums ir jāizpilda neatkarīgi no tā, vai datu subjekts ir vai nav pieprasījis informāciju.

Ievērojot minēto, paskaidrojam, ka personas datus nevar izmantot citiem mērķiem, nekā tie ir ievākti, un tas nozīmē, ka, ja tiek apstrādāti (ievākti, izmantoti) personas dati, kas, piemēram, ir publiski pieejami internetā, tad arī šādai apstrādei, izņemot atsevišķus izņēmumus, kas noteikti likumā, ir jānodrošina gan tiesiskais pamats, gan atbilstība mērķim, gan datu subjekta informēšana u.t.t.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas