E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9520
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantojums nav obligāti jādala uz pusēm

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. maijā, 2016
Ingars

Labdien! Pēc tēva nāves man un brālim jāsadala 3 mantojumā atstātie nekustamie īpašumi. Brālis ir izdomājis, ka viņš grib vienu no tiem un es lai ņemu abus pārējos. Bet vai, kārtojot mantojumu pie notāra, obligāti jādala īpašumi uz pusēm? Vai var tā, ka pēc abpusējas vienošanās dalām, kā paši vēlamies? Kāda tādā gadījumā ir procedūra?

A
atbild:
05. maijā, 2016
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Mantojums obligāti nav jādala uz pusēm, tā ir Jūsu un brāļa izvēle, kādās daļās sadalīsiet saņemto mantojumu. Kārtot mantojuma lietu jādodas pie zvērināta notāra, kurš detalizēti, iepazīstoties ar jūsu situāciju, varēs izskaidrot procedūru un veicamās darbības.

Kādam no mantiniekiem (Jums vai brālim) jādodas pie zvērināta notāra un jālūdz uzsākt mantojuma saņemšanas procedūra, iesniedzot mantošanas iesniegumu. Dodoties pie notāra, mantojuma pieprasītājam ir jāpierāda mantojuma atstājēja nāve. Līdz ar to notāram ir jāiesniedz mantojuma atstājēja miršanas apliecība vai ārvalstīs izsniegts dokuments, kas apliecina miršanas fakta reģistrāciju. Mantošanas iesniegums jāiesniedz zvērinātam notāram, kas praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta. Ja aizgājēja deklarētā adrese nav zināma, tad jāvēršas pie notāra, kurš praktizē tajā teritorijā, kurā atrodas mantojamā manta vai tās galvenā daļa.

Notāru saraksts pieejams notary.lv.

Plašāks skaidrojums rakstā „Kā zināt, vai esi kļuvis par mantinieku”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas