E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9450
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Publiskas mantas atsavināšanas kārtību nosaka likums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. aprīlī, 2016
Sintija

Labdien! Personas X vecmamma bija precējusies ar personu Y. Persona Y ar personas X vecmammu apprecējās 1953. gadā un 60. tajos gados uzcēla māju. Māju abi uzcēla laulības laikā. Persona X nebija Y īstais mazdēls. 2011. gada septembrī nomira vecmamma, 2011. gada oktobrī nomira Y. Ar tiesas spriedumu 2013. gadā persona X ieguva īpašuma tiesības uz X māju, kuru Y kopā laulības laikā ar vecmammu bija uzcēluši. Persona X ieguva 1/2 daļu mājas, īpašuma tiesības ir nostiprinātas ZG. Otra puse mājas ZG ir nostiprinātas uz mirušā Y vārda. Vēlētos savā īpašumā iegūt visu māju. Kur man jāvēršas? Vai pašvaldībai ir jārīko izsole par bezmantinieka mantu? Cik ilgu laiku tas aizņem? Mājai parādu nav. Vai man kā pus mājas īpašniekam nav pirmpirkuma tiesību? Vai bez izsoles es šo māju iegūt nevaru? Pilsētas pašvaldībā šis ir pirmais gadījums, tādēļ viņi stiepj gumiju un nezina, kā rīkoties!

A
atbild:
20. maijā, 2016
Latvijas Notariāts
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Saskaņā ar Notariāta likuma 294. pantu izsludināt mantojuma atklāšanos var lūgt mantinieks, persona, kurai ir tiesības mantot pēc mantot aicinātā (substitūts, pēcmantinieks), testamenta izpildītājs, mantojuma aizgādnis un personas, kas pieteikušas pretenzijas uz mantojumu kā legatāri vai kreditori. Minētajā sludinājumā, kas tiek publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", zvērināts notārs uzaicina pieteikties visus tos, kuriem kā mantiniekiem, kreditoriem vai kā citādi ir kādas tiesības uz mantojumu.

Saskaņā ar Civillikuma 416. pantu, ja pēc mantojuma atstājēja nāves viņam mantinieki nav palikuši vai šie mantinieki likumiskā termiņā pēc publikācijas par mantojuma atklāšanos nav ieradušies vai nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, tad manta piekrīt valstij. Šajā gadījumā zvērināts notārs taisa aktu par mantojuma lietas izbeigšanu.

Atbilstoši Notariāta likuma 306. pantam notariālais akts par mantojuma lietas izbeigšanu ir pamats mantas reģistrācijai uz valsts vārda. Ja mantojamās mantas sastāvā ietilpst nekustamais īpašums, zvērināts notārs, nosūtot notariālā akta izrakstu zvērinātam tiesu izpildītājam, nodrošina, ka atzīme par mantas atzīšanu par bezmantinieku mantu tiek ierakstīta zemesgrāmatā, kā arī nosūta pašvaldībai, kuras teritorijā atrodas nekustamais īpašums, un valsts institūcijai, kura atbild par attiecīgā valsts nekustamā īpašuma veida apsaimniekošanu, notariālo aktu grāmatas izraksta kopiju un informāciju par attiecīgo zvērinātu tiesu izpildītāju, ja tam atbilstoši Notariāta likuma 306. panta piektajai daļai nosūtāms notariālo aktu grāmatas izraksts. Ja notariālajā aktā par mantojuma lietas izbeigšanu ir norādītas kreditoru pretenzijas, zvērināts notārs pēc akta par mantojuma lietas izbeigšanu taisīšanas nosūta notariālo aktu grāmatas izrakstu tam zvērinātam tiesu izpildītājam, kura amata vietas noteiktajās robežās (iecirknī) ir mantojumā ietilpstošās mantas atrašanās vieta. Ja notariālajā aktā par mantojuma lietas izbeigšanu nav norādītas kreditoru pretenzijas, zvērināts notārs pēc akta par mantojuma lietas izbeigšanu taisīšanas notariālo aktu grāmatas izrakstu nosūta Valsts ieņēmumu dienestam un valsts akciju sabiedrībai "Valsts nekustamie īpašumi".

Publiskas personas mantas atsavināšanas likums nosaka publiskas mantas atsavināšanas kārtību.

Piezīmes:

  • bezmantinieka mantas atsavināšanas kārtība lietās, kurās pieteiktas kreditoru pretenzijas, jāprecizē pie zvērināta tiesu izpildītāja;
  • bezmantinieka mantas atsavināšanas kārtība lietās, kurās kreditoru pretenzijas pieteiktas nav, jāprecizē VAS "Valsts nekustamie īpašumi".
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas