E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9077
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja nepieciešams, mantojumu var atraidīt

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2016
Andris

Labdien. Vēlos uzzināt konkrētu atbildi, ja ir nomirusi māte un viņai ir lieli bankas kredīti, taču mantojuma viņai nav. Vai šie kredīti ir jāatmaksā bērniem, vai tie tiek dzēsti? Esmu pilnīgā neizpratnē. Paldies.

A
atbild:
09. martā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kredītsaistības parādnieka nāves gadījumā ģimenes locekļiem nav jāsedz. Tās pāriet ģimenes loceklim tad, ja viņš bijis kredīta līdzaizņēmējs vai galvotājs, tātad ir aizdevuma līgumā minēta persona.

Situācija, kuru Jūs izklāstāt – par mātes lieliem bankas kredītiem, liek domāt par iespējamu saistību ar ieķīlātu, piemēram, nekustamo īpašumu. Jo komercbankas, piešķirot personai tiesības uz lielu aizdevumu (kredītu), prasa pretī ķīlu. Tādējādi, visticamāk, ka Jūsu mātei pieder kāds īpašums, kas ir ticis bankā ieķīlāts un ir mantojams.

Ja māte nav slēgusi mantojuma līgumu vai arī nav taisījusi testamentu, tad pēc viņas nāves mantošana notiek pēc likuma, saskaņā ar Civillikumā norādīto mantošanas kārtību (403.-415.pants).

Taču persona, kurai saskaņā ar likumu pienākas mantojums, to var arī atraidīt. Jo situācijā, kad pieņem mirušā mantojumu, tad pārmanto arī kredītsaistības.

Mantojums var arī atklāties vēlāk. Proti, iespējams, mantinieku rīcībā nav pietiekami informācijas par mantojuma esamību. Tāpēc ar jautājumiem par konkrēto situāciju Jums jāvēršas pie zvērināta notāra, kurš praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kurā bija mirušā pēdējā deklarētā dzīvesvieta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas