E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28329
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Transportlīdzekļa konfiskācijai ir noteikta kārtība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2023
lucy

Esmu liecinieks krimināllietā. Manam auto krimināllietas ietvaros ir uzlikts aizliegums – tas ir konfiscēts līdz tiesai. Jau ir trešais gads. Vai varu kaut ko darīt, lai savu auto ātrāk atgūtu vai tiktu kompensēta tā vērtība?

A
atbild:
07. februārī, 2023
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Krimināllikuma 42. pantam mantas konfiskācija ir notiesātā īpašumā esošās mantas piespiedu bezatlīdzības atsavināšana valsts īpašumā. Mantas konfiskāciju var noteikt kā papildsodu. Var konfiscēt arī notiesātā īpašumā esošu mantu, ko tas nodevis citai fiziskajai vai juridiskajai personai.

Mantas konfiskāciju var noteikt tikai Krimināllikuma sevišķajā daļā paredzētajos gadījumos. Tiesa, nosakot mantas konfiskāciju, konkrēti norāda, kāda manta ir konfiscējama.

Vienlaikus KL 70.13 pantā ir izdalīti divi konkrēti gadījumi, kad paredzēta iespēja konfiscēt (var konfiscēt) ar noziedzīgu nodarījumu saistītu mantu – dzīvniekus un transportlīdzekli.

Transportlīdzekli var konfiscēt, ja tas pieder noziedzīgā nodarījuma izdarītājam, ja ar to izdarīts noziedzīgs nodarījums pret satiksmes drošību alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Saskaņā ar KL 70.13 pantu transportlīdzeklis, ja izdarīts noziedzīgs nodarījums pret satiksmes drošību, ir ar noziedzīgu nodarījumu saistīta manta (ar to izdarīts noziedzīgs nodarījums pret satiksmes drošību alkohola, citu apreibinošo vielu ietekmē). Tāpat papildsods – mantas konfiskācija – ir nošķirams no mantas īpašās konfiskācijas, attiecīgās normas ietverot  Krimināllikuma VIII nodaļā.

Īpašs konfiscējamās mantas aizstāšanas noteikums ir paredzēts KL 70.14 panta trešajā daļā, kas paredz to, ka var nekonfiscēt reāli pieejamu noziedzīgi iegūtu mantu, bet gan citu mantu tās vērtībā. Gadījumā, ja personai piemērota noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācija, konfiscējamo mantu var aizstāt ar finanšu līdzekļiem šīs mantas vērtībā. Nedrīkst aizstāt mantu, kurai ir vēsturiska, mākslinieciska vai zinātniska vērtība. Kārtība, kādā mantas aizstāšana ir iespējama, ir noteikta Kriminālprocesa likuma 358.1 pantā.

Vienlaikus jānorāda, ka noziedzīgi iegūtas mantas aizstāšana ir iespējama pēc pašas personas lūguma KPL 358.1 pantā paredzētajā kārtībā. Šāda iespēja paredzēta tikai gadījumos, kad notiesātais ir atlīdzinājis cietušajam radīto kaitējumu. Atbilstoši šā panta pirmajai daļai, ja personai piemērota noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācija valsts labā, prokurors vai tiesnesis KL noteiktajā gadījumā var aizstāt konfiscēto mantu ar finanšu līdzekļiem šīs mantas vērtībā, ja persona, kurai piemērota konfiskācija, triju darba dienu laikā pēc nolēmuma stāšanās spēkā iesniegusi pamatotu lūgumu par mantas aizstāšanu un ja persona ir atlīdzinājusi cietušajam nodarīto kaitējumu.

Šādā gadījumā personai ir jāiesniedz lūgums tajā prokuratūrā, kurā pieņemts lēmums par noziedzīgi iegūtas mantas konfiskāciju, vai pirmās instances tiesā. Jautājumu par mantas aizstāšanu izlemj rakstveida procesā. Labvēlīga lēmuma gadījumā personai tiek noteikts 30 dienu termiņš finanšu līdzekļu labprātīgai samaksai. Savukārt, ja personas lūgums netiek apmierināts, pieņemtais lēmums par atteikumu apmierināt personas lūgumu par noziedzīgi iegūtas mantas aizstāšanu ir nepārsūdzams.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas