E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8955
Lasīšanai: 6 minūtes
7
7

Par mājas apsaimniekošanu lemj dzīvokļu īpašnieki

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2016
Oksana Kirova

Labdien! Mūsu māja 2000.gadā atdalījās no lielā namu pārvaldītāja. Tika nodibināta DZĪKS. To dibināja visu toreizējo dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmuma rezultātā. Tika izveidoti statūti. Katru gadu bija sapulces un tika pieņemti vairāki lēmumi. Visi dzīvokļi negribēja stāties DZĪKS, un daži īpašnieki mainīja dzīvokļus. Rezultātā DZĪKS biedru skaits nav 100% dzīvokļu īpašnieku skaits. Tagad rodas nesaskaņas ar Dzīvokļu īpašumu likumu, jo tas nosaka, ka dzīvokļu īpašnieki visu regulē. Vēlos uzzināt atbildes uz vairākiem jautājumiem: 1. Vai tad iepriekšējo dzīvokļu īpašnieku lēmums dibināt DZĪKS un pieņemt lēmumus ar biedrības vairākuma piekrišanu vairs nav spēkā? Statūti arī? 2. Kā veikt pāreju no DZĪKS uz vienkāršu dzīvokļu īpašnieku kopību? Līdz šodienai viss tika darīts, ka noteica Statūti. 3. Kā tagad pieņemt lēmumus - caur DZĪKS valdi un DZĪKS kopsapulci vai dzīvokļu īpašnieku kopsapulci? Abi kopā? Kādā secībā? 4. Ko darīt, ja dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē nepiedalās vairāk kā 50% dzīvokļu īpašnieku (sapulces skaitās neleģitīmas) un uz aptauju nav lielākās daļas piekrišanu? Cik sapulces pēc kārtas ir jāsasauc, lai tā skaitos leģitīma pie jebkura dzīvokļu īpašnieku skaita? Vai tad var izmaksāt algu sētniekam utt., ja sapulce skaitās neleģitīma, budžets nākamam gadam nav pieņemts no dzīvokļu īpašnieku sapulces vai aptaujas? 5. Vai dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē pieņem tikai atskaiti par iepriekšējo gadu? Vai ir jāsaskaņo budžets nākamam gadam? Vai to tomēr veic DZĪKS kā pārvaldnieks? Vai ir jāapspriež visi plānotie darbi vai arī sīki darbi? Vai jābūt veicamo darbu plānam? 6. Māja ir kaut kādā veidā jāuztur, bet ja nav piekrišanas no kopsapulces un aptaujas, tad māja tiks novesta līdz sabrukumam. Kurš būs atbildīgs? 7. Vai tagad ir vajadzīga DZĪKS valde, ja tajā kā viens no valdes locekļiem ir mājas pārvaldnieks? Vai tad tagad pārvaldnieks būtu jāpārvēl? To ievēlēja DZĪKS kopsapulce. Neaizmirsīsim, ka kādreiz visi cilvēki, kuri veidoja DZĪKS, bija dzīvokļu īpašnieki. Paldies jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
23. februārī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Jautājumā ir sajaukti divi biedrību veidi: dzīvokļu īpašnieku kooperatīvā sabiedrība (DzĪKS) un dzīvokļu īpašnieku biedrība (DzĪB). Kooperatīvās sabiedrības var būt dažādas, DzĪKS ir tikai viens no veidiem.

Kā noprotams, dzīvokļu īpašnieki savulaik (pirms tika pieņemts Dzīvokļu īpašuma likums) nodibinājuši DzĪKS, un biedru sapulce darbojās, pieņēma lēmumus. Taču dzīvojamo māju pārvaldīšanas un apsaimniekošanas tiesiskais regulējums ir mainījies, ieviešot kārtību, ka augstākā lēmējvara daudzdzīvokļu mājā nav vis kādas biedrības biedru sapulce, bet dzīvokļu īpašnieku kopsapulce .

DzĪKS darbību regulē Kooperatīvo sabiedrību likums un Dzīvokļa īpašuma likums. Tādējādi DzĪKS tagad var lemt tikai par biedrības iekšējiem jautājumiem, piemēram, valdes locekļu iecelšanu, sabiedrības bilanci, statūtiem (kas ir tikai sabiedrības iekšējo kārtību reglamentējošs dokuments), lēmumu pieņemšanu utt. Ja dzīvokļu īpašnieki šo jautājumu lemšanu vēlas ietekmēt, tad viņu pārstāvniecībai šajā sabiedrībā jābūt iespējami plašākai. Citādi ir redzēti piemēri, ka simts dzīvokļu mājā kooperatīvā sabiedrībā ir trīs četri cilvēki. Šobrīd ir ļoti maz jautājumu, par ko var izlemt DzĪKS iekšienē.

Tiklīdz ir jautājumi par dzīvojamās mājas apsaimniekošanu, pārvaldīšanu, kopīpašuma uzturēšanu, finansēm, lēmumus drīkst pieņemt tikai dzīvokļu īpašnieku kopums jeb kopība kopsapulcē balsojot. (Kādas ir īpašnieku tiesības, kā organizē sapulces un pieņem lēmumus, ir izskaidrots Dzīvokļa īpašuma likuma otrajā un trešajā nodaļā.)

Ja nav iespējams noorganizēt dzīvokļu īpašnieku sapulci klātienē, to var darīt aptaujas veidā (20.pants).

Dzīvokļu īpašnieku kopība sapulcē var nolemt, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanā īpašniekus kā pilnvarnieks pārstāv pašu izveidota DzĪKS. Pēc gada DzĪKS savam pilnvaras devējam (dzīvokļu īpašnieku kopībai) atskaitās, kā kopīpašums ticis pārvaldīts, apsaimniekots, un kopība to izvērtē un pieņem atbilstošu lēmumu. Ja novērtējums ir negatīvs, tad kopība var pieņemt lēmumu atteikties no DzĪKS pakalpojumiem un izvēlēties citu pilnvarnieku.

Daļu apsaimniekošanas jautājumu var deleģēt izpildei DzĪKS – piemēram, kādam no valdes locekļiem, kas pilda pārvaldnieka pienākumus.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas