E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8932
Lasīšanai: 4 minūtes

Maksāšanas kārtību nosaka MK noteikumi, bet var lemt arī paši īpašnieki

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2016
Kārlis

Labdien. Situācija sekojoša, ilgstošu laiku netika nodoti skaitītāju rādījumi, namu pārvaldnieks veica reālo ūdens skaitītāju rādījumu pārbaudi dzīvoklī, noformējot aktu par pārbaudi, pēc kura tika piestādīts rēķins, kas tika samaksāts. Nākamajā mēnesī saistībā ar manu biežo prombūtni netika nodots kārtējais ūdens skaitītāju rādījums. Saņemot jauno komunālo maksājumu rēķinu, namu pārvaldnieks ir norādījis tādu pašu (identisku) ūdens patēriņu, kāds bija norādīts iepriekšējā mēneša rēķinā. Jautājums, kā tiek aprēķināts vidējais patēriņš, ja nav datu par pēdējiem trim mēnešiem? Vai namu pārvaldnieks ir tiesīgs piestādīt tādu pašu ūdens patēriņa daudzumu, kas nav vidējais, bet precīzi tāds pats, kāds tika konstatēts akta parakstīšanas brīdī?

A
atbild:
23. februārī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Komentējot Jūsu aprakstīto situāciju, Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš pauž viedokli, ka apsaimniekotājs ūdens vidējo patēriņu aprēķina pareizi, piemēram, ņemot vērā datus nevis tieši par pēdējiem trim mēnešiem, bet par šādu mēnešu kopumu, ko atspoguļo skaitītāja rādījumi. Viņš gan arī atzīst, ka šādos aprēķinos mēdz gadīties kļūdas, tādēļ šādā gadījumā būtu jāveic pilns pārrēķins vai arī jāvadās pēc Ministru kabineta noteikumu Nr.1013 normas.

MK noteikumos “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” ir teikts:

“19. Ja veidojas starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, ieskaitot arī avārijās un remontā nopludināto ūdens daudzumu (turpmāk – ūdens patēriņa starpība), tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins. Dzīvokļa īpašnieks ūdens patēriņa starpību sedz atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam.

19.1 Šo noteikumu 19.punktā minēto ūdens patēriņa starpības sadales kārtību nepiemēro, bet ūdens patēriņa starpību sadala atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam starp šādiem dzīvokļu īpašniekiem (ja tādi ir dzīvojamā mājā):

19.1 1. kuri nav iesnieguši informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vismaz trīs mēnešus pēc kārtas;

19.1 2. kuru atsevišķajos īpašumos ūdens patēriņa skaitītāji nav uzstādīti;/../”

Šie noteikumi attiecas uz daudzdzīvokļu mājām, kuras dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši savā valdījumā un paši nav noteikuši atšķirīgu maksāšanas kārtību.

V.Peipiņš skaidro, ka arī šādās mājās dzīvokļu īpašnieki nereti nobalsojuši (pieņēmuši lēmumu) par to, ka ūdens patēriņa starpību sadala starp tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri trīs mēnešu laikā nav nodevuši ūdens patēriņa skaitītāju rādījumus. “Tā ir rīkste, ar kuru dzīvokļa īpašniekus pieradina pie disciplīnas, kas īpašniekiem ir jāievēro – jo šāda maksājumu kārtība; šiem atsevišķajiem dzīvokļu īpašniekiem, protams, nav izdevīga.”

Tā kā nav zināms, vai šis ir pašvaldības uzņēmuma pārvaldīts vai dzīvokļu īpašnieku valdījumā pārņemts nams, par maksājumu kārtību tomēr būtu vēlams visu noskaidrot un panākt vienošanos ar pārvaldnieku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas