E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34160
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai ienākumu no īpašuma pārdošanas atbrīvo no nodokļa, ja tajā nav deklarēta dzīvesvieta

J
jautā:
09. oktobrī, 2024
Uvis

Labdien! Lūdzu paskaidrojumu par ienākuma nodokli no nekustamā īpašuma pārdošanas. No ienākuma nodokļa atbrīvo, ja īpašums ir bijis īpašumā vismaz piecus gadus un īpašnieks tajā ir bijis deklarēts vismaz 12 mēnešus. Mums ir situācija, ka īpašums īpašumā ir jau deviņus gadus, īpašnieks zemesgrāmatā esmu es, bet pats neesmu tur deklarējies. Savukārt sieva un bērni ir deklarēti. Tā kā īpašums tika iegādāts laulības laikā, pēc Civillikuma īpašums ir arī sievas īpašums. Citi nosacījumi mums netiek izpildīti, jo ir cits īpašums. Vai šajā gadījumā mēs tiktu atbrīvoti no ienākuma nodokļa, ja pārdotu īpašumu? 

A
atbild:
14. oktobrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzēts, ka vispārējā gadījumā ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas jeb kapitāla pieaugumam piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa 20% likmi. 

Atsevišķās situācijās ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas neapliek ar nodokli. 

Likuma 9. panta pirmās daļas 33. punktā noteiktais atbrīvojums ir piemērojams, ja vienlaikus ir izpildīti abi kritēriji: 

  • ja nekustamais īpašums maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem; 
  • ja nekustamais īpašums vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese).

Likumā šie kritēriji attiecināti uz nekustamā īpašuma īpašnieku, kas reģistrēts zemesgrāmatā. Likumā nav norādes, ka nodokļa atbrīvojums būtu skatāms paplašināti un saistāms ar laulāto un tā dzīvesvietas deklarēšanas faktu, ja īpašnieks nav deklarējis dzīvesvietu īpašumā, ko atsavina. 

Par nodokļa piemērošanu individuālā situācijā ieteicams konsultēties Valsts ieņēmumu dienestā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 109 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas