E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8399
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Rīgas domes saistošie noteikumi atbilst Satversmes 105.pantam

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. novembrī, 2015
Jūlija

Labdien, vēlējos uzzināt par privātīpašnieku iespējām iegūt palīdzību pie mājas piegulošo teritoriju kopšanā no pašvaldības ziemas periodā. Saskaņā ar Rīgas pašvaldības noteikumu nr. 146 4.4., 4.5. punktiem (28.04.2015) īpašniekiem ir jānodrošina ietvju tīrīšana un kaisīšana ar pretslīdes materiāliem un savāktā sniega izvešanu no ietvēm. Taču bija Satversmes tiesas spriedums lietā nr. 2013-20-03, kurā savukārt rakstīts, ka "Atzīt [..] saistošo noteikumu punktus par Satversmes 105.pantam neatbilstošus, ciktāl normatīvais regulējums neparedz pašvaldības līdzdalību [..] teritoriju kopšanā". Spriedumā minētie pašvaldības noteikumi (nr.125) ir spēkā neesoši, taču jauno noteikumu (nr.146) punkta 4. formulējums ir tieši tāds pats kā Satversmes tiesā apstrīdēto iepriekšējo noteikumu (nr.125) formulējums. 1) Vai Rīgas pašvaldība sniedz privātmāju īpašniekiem iespēju ziemas periodā bez maksas iegūt smiltis, sāli ietvju kaisīšanai, no piegulošo teritoriju ietvju notīrītā sniega izvešanas iespējas? 2) Ja pašvaldība palīdzību - kaisīšanas materiālu iegādē, sniega izvešanā - nesniedz, vai privātmājas īpašnieku var sodīt par pašvaldības noteikumu nr.146 neievērošanu, ja to pildīšana objektīvi nav iespējama (piemēram, izvest sniegu ar privātu automašīnu nav iespējams, to kā sausās lapas maisos neiekrausi)?

A
atbild:
26. novembrī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Attiecībā uz Rīgas domes saistošo noteikumu Nr.146 „Rīgas pilsētas teritorijas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi” piemērošanu paskaidrojam, ka saskaņā ar likuma „Par pašvaldībām” 43.panta 6.punktu pašvaldības dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus par sanitārās tīrības uzturēšanu un īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas (t.i., gājēju ietves, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas, grāvji, caurtekas vai zālāji līdz brauktuves malai) kopšanu.

Latvijas Republikas Satversmes tiesas 06.11.2014. spriedumā lietā Nr.2013-20-03 „Par Rīgas domes 2008.gada 8.jūlija saistošo noteikumu Nr.125 „Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi” 4.3. un 4.4.punkta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 105.pantam” norādīts, ka saistošo noteikumu 4.3. un 4.4.apakšpunkts neatbilst Satversmes 105.pantam tiktāl, ciktāl to normatīvais regulējums neparedz pašvaldības līdzdalību īpašumiem piegulošo publisko teritoriju kopšanā. Satversmes tiesa norādījusi, ka pašvaldībai, uzliekot pienākumus īpašniekiem, jāizvērtē īpašnieku tiesību ierobežojumu samērīgums un tas, vai ir iespējams personām noteikt atvieglojumus.

Ņemot vērā Satversmes tiesas spriedumā ietvertās atziņas, Noteikumos Nr.146 noteikti atvieglojumi viendzīvokļa māju īpašniekiem, kuri ir trūcīgas un maznodrošinātas personas, ja šīs personas turklāt ir vientuļi pensionāri, personas ar 1. vai 2.grupas invaliditāti, kuriem nav kopīgas deklarētās dzīvesvietas ar citām pilngadīgām personām, vai arī pensionāri, personas ar 1. un 2.grupas invaliditāti, kuriem ir kopīga deklarētā dzīvesvieta ar pensionāriem vai personām ar 1. vai 2.grupas invaliditāti. Tāpat Noteikumos Nr.146 noteikts, ka pašvaldības palīdzību nekustamajiem īpašumiem piegulošo teritoriju kopšanā var saņemt personas, kuru nekustamajiem īpašumiem piegulošo teritoriju platība ir lielāka par pusi no nekustamo īpašumu platības.

Lai saņemtu Noteikumu 18.punktā noteiktos atvieglojumus, personai jāvēršas pašvaldībā ar attiecīgu iesniegumu. Pašvaldības attiecīgās izpilddirekcijas izpilddirektors 10 darba dienu laikā no dienas, kad pašvaldībā saņemts personas iesniegums, pieņem lēmumu par nekustamā īpašuma īpašnieka atbrīvošanu no Noteikumos uzlikto pienākumu pildīšanas uz laiku, kas nepārsniedz 6 mēnešu termiņu.

Ja atvieglojuma saņēmējam ir zuduši apstākļi, kas ir par pamatu atvieglojuma saņemšanai, tad viņam ir pienākums 3 darba dienu laikā par to paziņot pašvaldībai. Minētie atvieglojumi ir ietverti Noteikumu Nr.146 piektajā daļā „Atvieglojumi”, no 18-25 punktiem ieskaitot. Ņemot vērā minēto, ir secināms, ka Rīgas pilsētas pašvaldība ir ievērojusi Satversmes tiesas spriedumu un līdz ar to Noteikumi Nr.146 atbilst Satversmes 105.pantam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas