E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6064
Lasīšanai: 3 minūtes

Atbilde meklējama vietējās pašvaldības saistošajos noteikumos

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2015
Andra

Aiz manas zemes robežas ir pašvaldību īpašums, 6m no robežas ir zaļā zona, pēc tam gājēju ceļš. Vai man tas jātīra, cik metru no robežas ir pienākums uzturēt kārtību zemes īpašniekam?

A
atbild:
10. janvārī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā privātīpašniekam ir jākopj tā īpašumam piegulošās teritorijas, tostarp ietves, nosaka vietējo pašvaldību saistošie noteikumi. Piemēram, galvaspilsētā tie ir Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.125 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi" (otrā sadaļa "Īpašuma un tam piegulošo teritoriju uzturēšana un kopšana").

Tā kā privātīpašnieki nereti nav mierā ar šo pienākumu, prasības par tā obligātumu un atbilstību Satversmei iesniegtas arī Latvijas Republikas Satversmes tiesā (ST).

Satversmes tiesa, pamatojoties uz Satversmes tiesas likuma 30.–32.pantu, 2014.gada 6.novembrī pieņēma spriedumu, kurā cita starpā noteikts: „1.Atzīt Rīgas domes 2008.gada 8.jūlija saistošo noteikumu Nr.125 „Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi” 4.3. un 4.4.punktu, ciktāl normatīvais regulējums neparedz pašvaldības līdzdalību nekustamajiem īpašumiem piegulošo publiskā lietošanā esošo teritoriju kopšanā un tīrīšanā, par neatbilstošiem Latvijas Republikas Satversmes 105.pantam un spēkā neesošiem no 2015.gada 1.maija.”

Taču nekustamā īpašuma īpašniekiem pienākums uzturēt kārtībā saviem īpašumiem piegulošās pašvaldības teritorijas saglabājas tik ilgi, kamēr stāsies spēkā jaunais Satversmei atbilstošais normatīvais regulējums.

Minētajā ST spriedumā secināts, ka citās lielāko Latvijas pilsētu pašvaldībās noteiktā kārtība paredz ne vien īpašnieka pienākumu kopt un tīrīt īpašumam piegulošo teritoriju, bet arī pašvaldības līdzdalību šā pienākuma izpildē, tādēļ šo pilsētu saistošo noteikumu normas nav atzītas par pretlikumīgām.

No visa iepriekš minētā izriet viens ieteikums – meklējiet savas pašvaldības saistošajos noteikumos un atradīsiet – cik daudz un kas Jums no īpašumam piegulošās teritorijas ir jāuztur kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas