E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6489
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kapitāla pieauguma nodokli maksā ienākuma guvējs

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. februārī, 2015
Jelizaveta

2012.gadā iegādājos ar dzīvesbiedru dzīvokli (noformēts uz mana vārda, ņemts hipotēkā), kurā pašu spēkiem veicām kapitālremontu, kā rezultātā dzīvokļa vērtība pieauga, bet, par cik netika plānots to pārdot, tad būvmateriālu čeki netika ņemti uz personas datiem, kā rezultātā ieguldījuma pierādījumu nav, izņemot dzīvokļa vērtējumu priekš bankas pirms un pēc remonta. Nepagāja ne pieci gadi, kad mums pieteicās ģimenes pieaugums un mēs nolēmām iegādāties lielāku dzīvojamo platību. Dzīvoklis tika pārdots par 4-5 tūkst. eiro lielāku summu, nekā tika iegādāts, tika, protams, dzēsta hipotēka, atlikušo summu vēlamies izmantot kā pirmo iemaksu lielākas platības iegādei. Tagad, meklējot lielāku platību, mēs saskārāmies ar tādu problēmu, ka banka dot aizdevumu tikai uz dzīvesbiedra vārda, kā arī izsaka prasību, lai īpašums tiktu formēts uz viņa vārdu. Sanāk, ka vietā pārdotajam īpašumam mēs pērkam citu īpašumu, bet dokumentāri tas nav pierādāms, jo tādu priekš VID neeksistē (kā es saprotu). Pēc būtības peļņas man nekādas no pārdošanas nav, jo šo naudu es ieguldu tālāk - pirmajā iemaksā. Vai ir kāda pareiza rīcība šajā gadījumā, lai es varētu pierādīt to, ka man nav par ko maksāt peļņas nodokli? Paldies.

A
atbild:
20. februārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” pateikts: iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir nodoklis, ar ko apliek fiziskās personas gūtos ienākumus, tajā skaitā nodokli no kapitāla pieauguma. Ienākuma guvējs ir nekustamā īpašuma īpašnieks, kurš savu īpašumu pārdod. Tātad nodokli maksā konkrēts cilvēks, nevis ģimene (kurai likums arī paredz nodokļa gada/mēneša noteiktus atvieglojumus nodokļa maksātājam).

Likums nosaka, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 15% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību un nekustamajā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā. Protams, ka tam vajag apliecinošus dokumentus.

Nekustamā īpašuma iegādes vērtībā iekļauj arī samaksātos procentu maksājumus par kredītu šā nekustamā īpašuma iegādei, ja dokumentāri apliecināta informācija ļauj identificēt kredīta un nekustamā īpašuma iegādes saistību.

Nekustamā īpašuma iegādes vērtībā iekļauj arī izdevumus, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodevu par darījuma noformēšanu; valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā; komisijas naudu; citus līdzīgus izdevumus. Piemēram, iegādes vērtībā var iekļaut samaksu notāram, maksājumu par māklera pakalpojumiem, taču visam jābūt ar dokumentiem pierādītam.

Ar nodokli neapliek ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums), ja šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Likums neparedz atbrīvošanu no nodokļa, ja nodokļa maksātājs gūtu ienākumu iegulda īpašumā uz citas personas vārda.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 7 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas