E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6284
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par slimības pabalstu, ja strādāts neilgu laiku

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. janvārī, 2015
Signe

Es 1 gadu un 9 mēnešus biju bezdarbniece (reģistrējusies NVA). Šī gada 21.janvārī tiku pieņemta darbā mikrouzņēmumā. Nostrādāju divas dienas, bet 22.janvāra vakarā salauzu kāju. Tagad man ir DNL A, ko apmaksās darba vieta par 10 dienām. Sakiet, lūdzu, vai VSAA man apmaksās DNL B, jo ārstēšanās būšot kādi 3 vai 4 mēneši? Ja apmaksās, tad kā tiks aprēķināta vidējā izpeļņa?

A
atbild:
02. februārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Anita Jakseboga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Slimības pabalstu (par B lapas dienām) no 11.saslimšanas dienas piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). 

Saskaņā ar likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 4.pantu tiesības uz slimības pabalstu ir personām, kuras ir sociāli apdrošinātas saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu” , t.i., tās ir darba ņēmēji un pašnodarbinātie, kuri faktiski ir veikuši obligātās iemaksas. 

Slimības pabalstu piešķir, ja cilvēks slimības dēļ nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus, un slimības pabalsta piešķiršanas pamatā ir darbnespējas lapa B un darba devēja apstiprinājums par neierašanos darbā. 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte Anita Jakseboga skaidro: 

Informāciju par darba ņēmēju darba periodiem un darba ienākumiem VSAA saņem no Valsts ieņēmumu dienesta. Tātad, ja darba devējs Jūs ir reģistrējis Valsts ieņēmumu dienestā kā darba ņēmēju un iesniedzis mikrouzņēmuma nodokļa deklarāciju, kurā būs norādīti darbinieku darba ienākumi, t.sk. Jūsu darba ienākumi un mikrouzņēmuma apgrozījums, un tiks samaksāts mikrouzņēmuma nodoklis, tad Jums būs tiesības uz slimības pabalstu

Slimības pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas

Vidējo iemaksu algu slimības pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, neņemot vērā pēdējos divus mēnešus pirms mēneša, kurā pabalsta pieprasītājs ir saslimis. 

Gadījumos, kad ir tiesības uz slimības pabalstu, bet šajā 12 kalendāro mēnešu periodā persona nav strādājusi (nav bijusi darba ņēmēja), vidējo iemaksu algu slimības pabalstam nosaka 40% apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās iemaksu algas. Šādā gadījumā piemēro nevis to iemaksu algu, kāda bijusi iepriekšējā gadā, bet gadu pirms tā. Saslimstot šogad, vidējā iemaksu alga tiek noteikta 40% apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās iemaksu algas 2013.gadā, t.i., 40% no 594,06 EUR = 237,03 EUR.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas