E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5009
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Uzturlīdzekļi, ja bērnu aprūpē vecvecāki

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2014
kristine

Sakiet, lūdzu, ja es esmu aizbraukusi uz Holandi peļņā uz sešiem mēnešiem, bet bērns palicis Latvijā pie maniem vecākiem. Vai es varu pieprasīt uzturlīdzekļus no bērna tēva? Jau iepriekš paldies par atbildi.

A
atbild:
24. septembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija
Baiba Valentinoviča, Juridiskās nodaļas vadītāja

Civillikuma 179.panta otrā daļa noteic, ka pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tātad, bērna tēvam jebkurā gadījumā ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērna uzturam.

Taču, lai atbildētu uz jautājumu, vai viens no vecākiem ir tiesīgs prasīt otram vecākam maksāt uzturlīdzekļus, ja bērns dzīvo pie vecvecākiem, vispirms jāsaprot, ko nozīmē bērna aprūpe.

Atbilstoši Civillikuma 177.pantā noteiktajam bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, kas ietver ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu - garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšanu, pēc iespējas ievērojot bērna individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas Juridiskās nodaļas vadītāja Baiba Valentinoviča skaidro: „Bērna aprūpi vecāks var veikt arī, tieši nedzīvojot kopā ar bērnu un ikdienu netiekoties ar bērnu. Kā izriet no Civillikuma 177.panta sestās daļas, tad vecākam ir tiesības noteikt bērna dzīvesvietu gan ģeogrāfiskā, gan mājokļa izvēlē. Ņemot vērā minēto, secināms, ka vecākam ir tiesības izvēlēties bērna dzīvesvietu, kas nesakrīt ar vecāka dzīvesvietu, ja vecāks īsteno aizgādību pār bērnu, kaut arī caur trešajām personām.

Turklāt vecākiem ir tiesības nodot bērnu citas personas, piemēram, vecvecāka aprūpē, bet tas nenozīmē, ka vecāki atsakās no savām tiesībām un pienākumiem. Tāpat vecāki, pilnvarojot citas personas rūpēties par bērnu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās, un pārstāvēt bērna intereses valsts un pašvaldību iestādēs, novērš riskus, kas varētu rasties bērna tiesību nodrošināšanā.

Līdz ar to apstāklis, ka bērna māte savas prombūtnes laikā nodrošina bērna aprūpi ar bērna vecvecāku palīdzību, neizslēdz tiesības bērna mātei prasīt uzturlīdzekļus no bērna tēva.”

Citādi ir, ja uzturlīdzekļus izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Tādā gadījumā Jums kā uzturlīdzekļu saņēmējai pastāvīgi jādzīvo un jābūt deklarētai dzīvesvietai Latvijas Republikā. Par to sīkāk izklāstīts LV portāla skaidrojumā „Vai no valsts var saņemt uzturlīdzekļus, ja strādā ārzemēs?

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas