E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5003
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Uzturlīdzekļu piedziņa Latvijā, ja atbildētājs dzīvo Īrijā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2014
Jūlija

Labdien! Bēram ir tēvs, kurš ir oficiāli ierakstīts dzimšanas apliecībā. Bērna tēvs dzīvo un strādā kaut kur Īrijā, bet nesaka neko vairāk! Kā man jārīkojas, ja gribu vērsties tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam? Kā tiesas sēdes ietekmēs tas, ka bērna tēvs neieradīsies uz tiesām un par to neziņos? Vai šajā gadījumā es varu pieprasīt lielāku summu kā minimālā? Vai tiesa varēs notikt bez viņa?

A
atbild:
08. septembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Šādiem gadījumiem Eiropas Savienības (ES) ietvaros darbojas speciāls normatīvais akts – Eiropas Savienības Padomes 2008.gada 18.decembra Regula (EK)Nr.4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Minētā regula atvieglo tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi vai jauna tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu pieņemšanu citā ES dalībvalstī, ja prasītājs un atbildētājs dzīvo dažādās ES valstīs. Latvijā regulas noteiktos centrālās iestādes pienākumus veic Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācija

Atbilstoši Uzturlīdzekļu regulai Jums ir divas iespējas: 

1) vērsties Latvijas tiesā. Kad pieņemts tiesas nolēmums, ir jāpanāk šī nolēmuma izpilde ES dalībvalstī, kurā dzīvo bērna tēvs, iesniedzot pārrobežu pieteikumu UGF administrācijā atbilstoši Uzturlīdzekļu regulas nosacījumiem;  

2) panākt nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu pieņemšanu tajā ES valstī, kurā atbildētājs (bērna tēvs) uzturas. Šajā gadījumā jāiesniedz UGF administrācijā pārrobežu pieteikums atbilstoši Uzturlīdzekļu regulas nosacījumiem.  

Abos minētajos gadījumos fonda administrācija palīdz sagatavot pārrobežu dokumentus un tos pārsūta attiecīgajai ES dalībvalsts centrālajai iestādei pārrobežu uzturlīdzekļu lietās.

Kuru no iespējām izvēlēties, Jums jāizlemj pašai. Pirms izdarīt izvēli, ieteicams sazināties ar fonda administrācijas darbiniekiem, kuri sniegs plašāku informāciju par apsvērumiem, kas būtu jāņem vērā pārrobežu pieteikuma sagatavošanā konkrētajā gadījumā. 

Ar fonda administrācijas darbiniekiem var sazināties pa tālruņa numuru 67830630 vai 67814980. Palīdzība klātienē tiek sniegta katru darba dienu no plkst. 9.00 līdz 16.00, iepriekš telefoniski vienojoties par konkrētu pieņemšanas laiku.

Ja izlemjat uzsākt tiesas procesu Latvijā, atbildot uz jautājumu, kā tiesas procesu ietekmēs tas, ka bērna tēvs uz tiesas sēdēm neieradīsies un par tām netiks informēts, jurists Juris Bārtulis, kas praktizē ģimenes tiesībās, skaidro: „Tas, ka atbildētāja dzīvesvieta ir ārvalstī, un prasītājai nav zināma, nav šķērslis prasības celšanai. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 28.panta otro daļu prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam prasītājs var celt arī pēc savas deklarētās dzīvesvietas. Taču, ja lieta izskatīta, atbildētājam par to nesaņemot nekādu informāciju, sprieduma izpilde Īrijā var būt problemātiska. Proti, ļoti ticami, ka prasījumu neatzīs par neapstrīdētu Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas 805/2004 3.panta pirmās daļas izpratnē. Tā kā atbildētājam nebūs bijusi iespēja iepazīties ar prasību, celt iebildumus utt., acīmredzot problemātiska būs arī sprieduma atzīšana Īrijā. Taču gadījumā, ja tiesu izpildītājs konstatēs, ka Latvijā atbildētājam nav mantas, uz ko vērst piedziņu, prasītāja varēs lūgt uzturlīdzekļu izmaksu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda.” 

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā  „Viens no vecākiem dzīvo citā ES valstī, uzturlīdzekļus nemaksā. Ko darīt?

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 4 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas