E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4149
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

IK var izvēlēties maksāt IIN vai mikrouzņēmuma nodokli

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2014
Olga Necajeva

Labdien, vēlos uzzināt, kādus ikmēneša nodokļus jāmaksā indiv. komersantam? Un kā notiek aprēķins? Kādu atskaiti jāsniedz EDSā un cik bieži? Vai IK var strādāt kā mikrouzņēmums un maksāt tikai 9% no ienākumiem? Iepriekš liels paldies.

A
atbild:
07. maijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Individuālais komersants (IK) var izvēlēties maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli par ienākumiem no saimnieciskās darbības (24%) vai mikrouzņēmuma nodokli (9% no ieņēmumiem). 

Ja izvēlas maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli par ienākumiem no saimnieciskās darbības, ienākums tiek aprēķināts kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpība.

  • Nodokļa likme ir 24%.
  • Kārto ieņēmumu un izdevumu uzskaiti vienkāršā vai divkāršā ieraksta sistēmā.
  • Reizi gadā (taksācijas gadam sekojošā gadā no 1.marta līdz 1.jūnijam) iesniedz gada ienākumu deklarāciju un aprēķina  rezumējošā kārtībā nodokli.
  • Ne vēlāk kā 15 dienu laikā no deklarācijas iesniegšanas dienas budžetā iemaksā 50 eiro, ja taksācijas gadā nav gūts ar nodokli apliekams ienākums no saimnieciskās darbības vai ja aprēķinātās nodokļa summas no saimnieciskās darbības nepārsniedz 50 eiro. Minimālā nodokļa (50 eiro) prasības nav par pirmo taksācijas gadu, kurā veikta saimnieciskās darbības reģistrācija, un par nākamo taksācijas gadu, kā arī par gadu, kurā izbeigta saimnieciskā darbība.
  • Nodokli rezumējošā kārtībā iemaksā budžetā līdz 16.jūnijam, bet, ja nodokļa summa pārsniedz 640 eiro, to var iemaksāt trijās reizēs – līdz 16.jūnijam, līdz 16.jūlijam, līdz 16.augustam. 

IK maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās obligātās apdrošināšanas iemaksas, kā arī citus nodokļus (nekustamā īpašuma, dabas resursu u.c. atkarībā no darbības veida). 

Likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka: fiziskās personas ienākumi, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, ir arī ienākumi no individuālā komersanta darbības. IK ar nodokli apliekamo ienākumu aprēķina kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Ar saimniecisko darbību saistītajos izdevumos netiek ieskaitīti izdevumi, kas nav tieši saistīti ar saimniecisko darbību. Kas ņemams vērā, aprēķinot ienākumu (ieņēmumu un izdevumu starpība) no saimnieciskās darbības, noteikts likuma 11.pantā (No saimnieciskās darbības gūtā apliekamā ienākuma noteikšana).

Likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1.panta 3.punktā noteikts, ka šā likuma izpratnē par pašnodarbināto tiek uzskatīts arī individuālais komersants. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSOAI) jāmaksā tad, ja ienākumi sasniedz Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru, kas ir minimālās algas apmērs (2014.gadā – 320 eiro mēnesī). 

Mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) likme ir 9% no saimnieciskās darbības ieņēmumiem (apgrozījuma).

  • MUN veic ieņēmumu un izdevumu uzskaiti.
  • Nodokli maksā par ceturkšņa apgrozījumu līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15.datumam.
  • Iesniedz mikrouzņēmuma nodokļa ceturkšņa deklarāciju līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15.datumam.
  • Apgrozījums nevar pārsniegt 100 000 eiro gadā, un mikrouzņēmuma darbinieka ienākums  nevar pārsniegt 720 eiro mēnesī.
  • Ne vēlāk kā 15 dienu laikā no deklarācijas par taksācijas pēdējo ceturksni iesniegšanas dienas iemaksā budžetā  mikrouzņēmuma nodokli 50 eiro apmērā, ja taksācijas periodā (kalendārā gadā) mikrouzņēmumam nav bijis apgrozījums vai aprēķinātā nodokļa summa nepārsniedz 50 eiro. Minimālā nodokļa 50 eiro  maksāšana nav attiecināma uz pirmo taksācijas gadu, kurā veikta saimnieciskās darbības reģistrācija, un par nākamo taksācijas gadu, kā arī par gadu, kurā izbeigta saimnieciskā darbība. 

Tātad mikrouzņēmuma nodoklis (9%) tiek maksāts no saimnieciskās darbības ieņēmumiem četras reizes gadā; nav jāiesniedz VID gada ienākumu deklarācija; nav papildus jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā pašnodarbinātajai personai. 

Valsts ieņēmumu dienestā nodokļu maksātāji (arī saimnieciskās darbības sācēji) var saņemt konsultācijas (elektroniski, rakstiski, klātienē un pa tālruni) nodokļu normatīvo aktu piemērošanā. VID klientu apkalpošanas centros tiek rīkoti arī semināri. VID informatīvais tālrunis 1898.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas