E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26130
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
1
27
1
27

Cik transportlīdzekļu privātpersona drīkst pārdot gada laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. aprīlī, 2022
Karlis

Cik automašīnu/motociklu kā privātpersona drīkstu pārdot gadā?

A
atbild:
26. aprīlī, 2022
Signe Laizāne
LV portāls

Personiskās mantas pārdošana ar nodokli netiek aplikta, līdz ar to privātpersona, kura pārdod savu veco auto citai fiziskai personai, piemēram, lai tās vietā iegādātos jaunu, nav VID intereses objekts. VID interešu loks ir saistīts ar cilvēkiem, kuri nodarbojas ar autotirdzniecību/motociklu tirdzniecību regulāri, tādējādi sistemātiski gūstot ienākumus. Šādas aktivitātes likuma izpratnē tiek kvalificētas kā saimnieciskā darbība, un šādā gadījumā darījumi tiek aplikti ar nodokļiem.

Likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli noteikts, ka fiziskās personas darbība kvalificējama kā saimnieciskā darbība, ja tā atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

1) darījumu regularitāte un sistemātiskums (trīs un vairāk darījumi taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumi trijos taksācijas periodos);

2) ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro taksācijas gadā, izņemot ienākumus no personīgā īpašuma atsavināšanas atbilstoši šā likuma 9. panta pirmās daļas 19.2 punktam;

3) darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Ja vēlaties pārdot vairāk nekā trīs transportlīdzekļus gadā, tā jau būtu kvalificējama kā saimnieciskā darbība un apliekama ar nodokli.

Labs saturs
27
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas