E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29587
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Par sarežģījumiem valsts valodas pārbaudes nokārtošanā

J
jautā:
05. jūnijā, 2023
ingûna

Labdien! Manai vecmammai ir 73 gadi. Kopš aptuveni 2008. gada viņai ir Krievijas Federācijas pilsonība, kas tika nokārtota, lai saņemtu pensiju. Vecmammai ir mentālās veselības problēmas, es redzu, ka eksāmenu viņa diez vai varētu nokārtot, it īpaši, ja vēl jāizmanto dators. Viņa kopumā saprot valodu: lasa, klausās, runā sliktāk, bet tā nav svešvaloda. Vecmammai ir nopietnas demences pazīmes, bet diagnoze vēl nav uzstādīta ārstu pieņemšanas rindu dēļ. Kā rīkoties šajā situācijā? Vai var vienlaikus gan izsaukt radinieku portālā latvija.lv, gan paralēli kārtot eksāmenu, uzreiz pierakstoties uz atkārtotu eksāmenu? Zinu, ka cilvēks nespēs to nokārtot. Demence ir iekļauto slimību sarakstā, bet laiks iet un rindas pie ārstiem nesamazinās.

A
atbild:
09. jūnijā, 2023

Tie Krievijas Federācijas (KF) pilsoņi, kuriem saskaņā ar Imigrācijas likuma prasībām ir jākārto valsts valodas pārbaude, lai saglabātu iespēju uzturēties Latvijā, un kuri nebija reģistrējušies pārbaudei līdz šī gada 24. martam, var reģistrēties tai no 1. jūnija līdz 30. jūnijam. Savukārt valodas pārbaudi šīs personas varēs kārtot laikā no šī gada 1. jūlija līdz 13. augustam. Nepieciešamības gadījumā atkārtotai pārbaudei KF pilsoņiem būs jāreģistrējas no 1. augusta līdz 31. augustam, un atkārtoti pārbaude jākārto no 4. septembra līdz 30. novembrim. Dokumentus, kas vajadzīgi pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saglabāšanai Latvijā, PMLP ir jāiesniedz līdz 31. decembrim.

Tātad jūsu rīcībā vēl ir laiks, lai nokārtotu valsts valodas pārbaudi vai tiktu pie ārsta un saņemtu no pārbaudes atbrīvojošu diagnozi, ja tāda tiks uzstādīta. PMLP rīcībā patlaban nav informācijas par to, ka rinda pie ārstiem, kas varētu apliecināt diagnozi, būtu tik gara, ka radītu risku nokavēt dokumentu iesniegšanu pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saglabāšanai.

Iespējams, jūsu gadījumā pastāv iespēja saņemt termiņuzturēšanās atļauju saistībā ar ģimenes apvienošanu, ko patlaban izmanto Krievijas pilsoņi, kuriem uz to ir tiesības un kuri ir saskārušies ar grūtībām nokārtot valsts valodas eksāmenu. Izmantojot šīs iespējas, jūs iegūtu laiku, kurā varbūt saņemsiet dokumentus par diagnozi vai jūsu vecmāmiņa sasniegs 75 gadu vecumu, virs kura valodas pārbaude vairs nav jākārto.  

Savukārt, ja izlemjat kārtot valsts valodas pārbaudi, tad Valsts izglītības satura centrs informē: personām, kuras neprot rīkoties ar datoru, eksaminācijas laikā tiek nodrošināta palīdzība. 

Taču katrs gadījums ir jāvērtē individuāli, skaidro PMLP un aicina par savu situāciju rakstīt uz e-pasta adresi mn@pmlp.gov.lv. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas