SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. februārī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Valsts valoda
5
5

Sākas reģistrēšanās valsts valodas prasmes pārbaudei Krievijas Federācijas pilsoņiem

Stājas spēkā 01.02.2023.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Izglītības un zinātnes ministrija lēš, ka valsts valodas pārbaudes Imigrācijas likumā noteiktajā termiņā, lai atkārtoti saņemtu pastāvīgās uzturēšanās atļaujas, ir jāveic 17 865 Krievijas Federācijas pilsoņiem.

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

Sākot ar 24. janvāri, Krievijas pilsoņi, kuriem Imigrācijas likuma noteiktajā kārtībā līdz 2023. gada 1. septembrim jāiesniedz valsts valodas prasmi apliecinošs dokuments pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saglabāšanai Latvijā, varēs reģistrēties valsts valodas pārbaudēm.

Saskaņā ar grozījumiem Imigrācijas likumā, kurus pērn pieņēma 13. Saeima, Krievijas pilsoņiem, kuri pirms Krievijas pilsonības iegūšanas bijuši Latvijas pilsoņi vai Latvijas nepilsoņi, pastāvīgās uzturēšanās atļauja būs derīga līdz 2023. gada 1. septembrim. Ja personas vēlas atkārtoti saņemt pastāvīgās uzturēšanās atļauju, tām līdz 1. septembrim jāiesniedz apliecinājums par valsts valodas apguvi atbilstoši likumā noteiktajam.

Uzzini vairāk >>

Grozījumi pieņemti, reaģējot uz Krievijas uzsākto karu Ukrainā, un nolūkā stiprināt Latvijas valsts iekšējo drošību.

Reģistrēšanās – no 1. februāra, pārbaudes – no 11. aprīļa

Aprēķināts, ka kopējais valodas pārbaužu kārtotāju skaits ir 17 865 cilvēki. Reģistrēšanās pārbaudījumam Krievijas Federācijas pilsoņiem plānota laikposmā no 1. februāra līdz 24. martam. Savukārt valodas prasmes pārbaudes plānotas no 11. aprīļa līdz 31. jūlijam Rīgā, Daugavpilī un Liepājā, informē Izglītības un zinātnes ministrija. 

Saskaņā ar valdības apstiprinātajiem grozījumiem MK noteikumos Nr. 157 “Par valsts valodas zināšanu apjomu un valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību”, kas stājas spēkā 1. februārī, personas līdz 24. martam varēs reģistrēties (iesniegt iesniegumu) šādos veidos:

  • elektroniska dokumenta formā, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu, izmantojot Valsts izglītības satura centra (VISC) tīmekļvietnē ievietoto veidlapu vai e-adreses ziņojumā pieejamo centra veidlapu, kuru nosūta uz centra oficiālo elektronisko adresi;
  • personīgi, savu ierašanos VISC piesakot telefoniski, zvanot uz tīmekļvietnē norādītajiem tālruņa numuriem. Ierodoties centrā, persona uzrāda derīgu personu apliecinošu dokumentu;
  • nosūtot iesniegumu vēstulē pa pastu (pasta zīmogs ne vēlāk kā 10 darbdienas pirms 2023. gada 24. marta), izmantojot VISC tīmekļvietnē ievietoto veidlapu.

Iesnieguma formas pieejamas VISC tīmekļvietnē.

Krievijas Federācijas pilsoņiem iesniegumā nebūs jānorāda pārbaudes laiks un vieta. VISC  informāciju par konkrētās pārbaudes vietu un laiku personai paziņos tīmekļvietnē ne vēlāk kā līdz 2023. gada 1. aprīlim.

Valodas prasmes pārbaudes plānotas no 11. aprīļa līdz 31. jūlijam Rīgā, Daugavpilī un Liepājā.

Programma un prasības – pieejami paraugi

Lai labāk sagatavotos pārbaudei, VISC tīmekļvietnē atrodama pārbaudes programma katram no sešiem valodas prasmes līmeņiem un pakāpēm. Programmā ir formulētas prasības un uzdevumu paraugi katram līmenim un pakāpei.

Ja persona nenokārto pārbaudi nepieciešamajā valsts valodas līmenī un pakāpē (A2), tā atkārtoti reģistrējas pārbaudei. No jauna pārbaudi var kārtot ne agrāk kā vienu mēnesi pēc iepriekšējā lēmuma saņemšanas.

Noteikumu grozījumi paredz, ka par pārbaudi jāmaksā valsts nodeva 52 eiro apmērā. Nodevu maksā persona, kura nav Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis vai Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis (trešo valstu pilsoņi).

Valsts nodeva nebūs jāmaksā personām, kuras atbilst Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteiktajam Ukrainas civiliedzīvotāju statusam. Tāpat no valsts nodevas samaksas ir atbrīvoti tie trešo valstu pilsoņi, kuriem Latvijas Republikā piešķirts trūcīgās vai maznodrošinātās personas statuss. Ierodoties uz pārbaudi, personai būs jāuzrāda dokuments, kas apliecina šo statusu. Ja tiek konstatēts, ka persona neuzrāda minēto dokumentu un nav samaksājusi valsts nodevu, norises vadītājam ir tiesības neļaut kārtot pārbaudi.

Pārbaudes arī valsts valodu nepārvaldošiem pedagogiem

Vienlaikus minētie grozījumi Ministru kabineta noteikumos paredz –, ja Valsts valodas centrs ir konstatējis, ka izglītības iestādes vadītāja vai pedagoga valsts valodas zināšanas neatbilst valsts valodas prasmes līmenim un pakāpei, kāda nepieciešama viņa profesionālo un amata pienākumu veikšanai, izglītības iestādes vadītājs vai pedagogs kārto pārbaudi, neņemot vērā iegūto pamata, vidējo vai augstāko izglītību akreditētās programmās latviešu valodā.   

Jāatgādina, ka 2022. gada 25. oktobrī stājās spēkā grozījumi Izglītības likumā, kas paredz, ka gadījumos, kad nepietiekamas valsts valodas prasmes tiks konstatētas izglītības iestādes vadītājam, viņa darba devējam būs jānodrošina, ka izglītības iestādes vadītājs tiek atstādināts no amata pienākumu pildīšanas līdz dienai, kad tiek nokārtota valsts valodas prasmes pārbaude tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo un amata pienākumu veikšanai. Savukārt izglītības iestādes vadītājam būs jānodrošina, ka pedagogs, kura valsts valodas prasmes neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam līmenim, tiek atstādināts no amata pienākumu pildīšanas līdz dienai, kad tiek nokārtota valsts valodas prasmes pārbaude tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo un amata pienākumu veikšanai. 

UZZIŅAI

Ministru kabinets 31. janvāra sēdē atbalstīja Kultūras ministrijas ierosinājumu veikt finansējuma pārdali 765 925 eiro apmērā, lai nodrošinātu iespēju turpināt latviešu valodas mācību kursus Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Uzzini vairāk >>

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI