E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16357
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba laika uzskaite

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2019
Agnese C.

Labdien! Jautājums par darba laika uzskaiti. Strādājot veikalā par pārdevēju, ja mans darba laiks ir no plkst. 17.00 līdz 22.00, darbā man vajadzētu ierasties 16.50, lai 17.00 es būtu gatava sākt strādāt un būtu uzvilkusi formu. Darba laiks, ko ieskaita, ir 5 stundas. Bet, ja man pastāvīgi ir šāds darba laiks un plkst. 22.00 veikals tiek slēgts, bet mana darba diena jau nebeidzas, man vēl ir jāpārskaita un jānodod kase, kas aizņem apmēram 15 minūtes, no veikala izeju aptuveni plkst. 22.25. Vai šīs 15 minūtes nebūtu skaitāmas pie nostrādātā laika? Strādājot šādi vismaz 4 dienas nedēļā, tā jau ir stunda, par kuru vajadzētu saņemt samaksu.

A
atbild:
20. februārī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba laiku Darba likums (DL) definē kā laikposmu no darba sākuma līdz beigām, kura ietvaros darbinieks veic darbu un atrodas darba devēja rīcībā, izņemot pārtraukumus darbā. Darba laika sākumu un beigas nosaka darba kārtības noteikumos, maiņu grafikos vai darba līgumā (DL 130. pants).

Tas nozīmē, ka normatīvais regulējums strikti nosaka, ka darba laikā ieskaita ne tikai faktiski nostrādāto laiku, bet arī laiku, kas nepieciešams darba vietas, instrumentu sagatavošanai un sakārtošanai, novākšanai u. tml., definējot šo laiku kā “laiku, kad darbinieks atrodas darba devēja rīcībā”.

Jums var ieteikt neskaidro jautājumu pārrunāt ar darba devēju, vienlaikus pārliecinoties, kā darba laiks ir definēts Jūsu darbavietas iekšējās kārtības noteikumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas