E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3953
Lasīšanai: 3 minūtes

Ārstniecības personu drīkst nodarbināt virs noteiktā pagarinātā laika

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2014
Aija Jēkabsone

Darbiniekam, kas ir ārstniecības persona, ir noteikts summētais darba laiks. Darbinieks ir piekritis strādāt pagarināto normālo darba laiku, kas noteikts Ārstniecības likuma 53.prim pantā (60 stundas nedēļā vai 240 stundas mēnesī). Darba likuma 140.panta trešā daļa noteic, ka „summētā darba laika ietvaros jebkurā gadījumā aizliegts nodarbināt darbinieku ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un 56 stundām nedēļā”. Ja ņemam vērā Ārstniecības likumu, kas ir speciālā tiesību norma, tad ārstniecības personu summētā darba laika ietvaros drīkst nodarbināt 60 stundas nedēļā (nevis 56). Jautājums ir tāds: vai ārstniecības personu vispār nedrīkst nodarbināt virs 60 stundām nedēļā? Kā ir ar gadījumu, ja ir radusies neparedzēta situācija un ir vajadzība nodarbināt darbinieku virs 60 stundām nedēļā, protams, šo laiku apmaksājot kā virsstundu darba laiku? Vai darbiniekam ir atļauts strādās virsstundas tad, kad ir jau nostrādātas 60 stundas nedēļā?

A
atbild:
30. maijā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls
Veselības ministrija
Oskars Šneiders, Komunikācijas nodaļas vadītājs
Labklājības ministrija
Astra Pilsuma, Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta vecākā eksperte

Uz Jūsu jautājumu atbildes nācās meklēt dažādās institūcijās vairākkārt, tādēļ atvainojamies, ka gaidīt vajadzēja tik ilgi.

Labklājības ministrijas Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta vecākā eksperte Astra Pilsuma skaidro: „Pēc Labklājības ministrijas rīcībā esošās informācijas, nevienā tiesību aktā nav noteikts aizliegums nodarbināt ārstniecības personu virs noteiktā pagarinātā normālā darba laika. Tomēr katrā individuālā gadījumā būtu jāizvērtē (veicot darba vides risku novērtējumu), vai šāds virsstundu darbs neradīs apdraudējumus ārstniecības personas drošībai un veselībai, jo personai netiks nodrošināts pietiekošs laiks atpūtai un rekreācijai darba nedēļas ietvaros.

Bez tam Darba likuma 136.panta otrā daļa paredz, ka virsstundu darbs ir pieļaujams, ja darbinieks un darba devējs par to ir vienojušies rakstveidā. Minētā panta trešā daļa paredz trīs izņēmuma gadījumus, kad darba devējam ir tiesības nodarbināt darbinieku virsstundu darbā bez viņa rakstveida piekrišanas:

  • ja to prasa sabiedrības visneatliekamākās vajadzības;
  • lai novērstu nepārvaramas varas, nejauša notikuma vai citu ārkārtēju apstākļu izraisītas sekas, kas nelabvēlīgi ietekmē vai var ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā;
  • steidzama, iepriekš neparedzēta darba pabeigšanai noteiktā laikā.

Darba likumā noteikts vispārīgs regulējums darba devēja un darbinieka tiesībām un pienākumiem. Savukārt specifiskus jautājumus, kas saistīti ar ārstniecības personu darbu, nosaka Ārstniecības likums. Tā Ārstniecības likuma 53.1panta pirmā daļa skaidri nosaka: „Ārstniecības personai piemērojamas darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu normas tiktāl, ciktāl šajā likumā nav noteikts citādi.”

Atbildot uz jautājumu,  cik tiesiski ir ārstniecības personu nodarbināt vairāk par 60 stundām nedēļā, Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa vadītājs Oskars Šneiders, konsultējoties ar ministrijas juriskonsultiem apstiprina, ka darba devējs drīkst nodarbināt ārstniecības personu virs 60 stundām nedēļā.  Par to ir rakstveidā jāvienojas ar darba ņēmēju, samaksājot par to kā par virsstundām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas