E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18573
Lasīšanai: 4 minūtes
2
10
2
10

Vai pacients pēc narkologa apmeklējuma nonāk “uzskaitē”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2019
Irina

Aizgāju uz konsultāciju pie narkologa. Vai es nonākšu “uzskaitē”?

A
atbild:
24. janvārī, 2020
Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs
Astrīda Stirna, Narkoloģijas palīdzības dienesta vadītāja

Kā LV portālam skaidroja VSIA “Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs” Narkoloģijas palīdzības dienesta vadītāja Dr. Astrīda Stirna, apmeklējot narkologu, pacients tiek reģistrēts RPNC (ārstniecības iestādes, kuru apmeklē pacients) pacientu datubāzē, taču tā nav uzskaite.

“Termins “uzskaite” netiek lietots pašreizējos Latvijas likumdošanas aktos. Pacienti ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem, kas radušies alkohola un citu psihoaktīvu vielu lietošanas dēļ, tiek profilaktiski vai dinamiski novēroti. Profilaktiskā novērošana tiek piemērota pacientiem ar kaitējoši pārmērīgu alkohola un/vai citu psihoaktīvu vielu lietošanu, lai mazinātu atkarības veidošanās risku. Dinamiski tiek novēroti pacienti ar atkarības diagnozi ārstēšanas procesa uzraudzībai, lai panāktu slimības remisiju (atturību no vielu lietošanas), kā arī izvērtētu un novērstu recidīva (vielu lietošanas atsākšanas) risku. Narkoloģisko pacientu reģistrā iekļauj informāciju par pacienta aprūpes epizodi, ja tiek uzsākta ambulatora vai stacionāra ārstēšana,” norāda A. Stirna.

Veselības ministrija plašāk skaidro, ko paredz normatīvie akti. Proti, Ministru kabineta noteikumos Nr. 746, kas nosaka ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistra izveidi, papildināšanu un uzturēšanu, noteikts, ka Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) uztur ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistru. Reģistrs ir valsts informācijas sistēma, kas satur datus par pacientiem, kuri slimo ar noteiktām slimībām, arī narkoloģiskajiem pacientiem.

Nepersonalizētu informāciju par pacientiem, kuri slimo ar noteiktām slimībām, arī narkoloģiskajiem pacientiem, reģistram, sniedz Nacionālais veselības dienests reizi mēnesī no vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas (E-veselības).

Savukārt informāciju E-veselības sistēmā sniedz ārstniecības iestādes nekavējoties, bet ne vēlāk kā 14 dienu laikā pēc ārstēšanas epizodes uzsākšanas un nekavējoties, bet ne vēlāk kā 14 dienu laikā pēc ārstēšanas epizodes rezultāta izvērtēšanas. 

Līdz ar to informācija par pacientu, kas saņēmis ārstēšanu, tiek ievadīta vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā un attiecīgi reģistrā. Atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam reģistrā iekļauto informāciju izmanto Statistikas likumā, Pacientu tiesību likumā un Fizisko personu datu apstrādes likumā noteiktajā kārtībā.

Narkologu dažkārt nepieciešams apmeklēt, lai veiktu obligātās veselības pārbaudes, piemēram, lai varētu vadīt transportlīdzekli. Normatīvie akti nosaka kārtību, kādā tiek veiktas personu veselības pārbaudes, medicīniskās pretindikācijas un sniegti attiecīgi atzinumi, kad nepieciešama  transportlīdzekļa vadītāja vai ieroču nēsātāja un glabātāja apliecības iegūšana. Šajos gadījumos personas veselības stāvokli  pirmreizēji vai atkārtoti izvērtē vai nu ģimenes ārsts, ņemot vērā psihiatra un narkologa atzinumus, vai ārstniecības iestādē izveidota specializēta komisija, kuras sastāvā ir arī narkologs. Attiecīgie normatīvie akti arī nosaka veselības pārbaužu periodiskumu.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas