E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3754
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

UGF uzturlīdzekļus izmaksā uz tiesas sprieduma pamata

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2014
Maija

Labdien. Esmu 5 bērnu māte, šķirtene. Jaunākais bērns (10 gadi, invalīds) dzīvo pie manis, viens bērns (14 gadi) dzīvo pie bērnu tēva. Tika maksājis uzturlīdzekļus (biznesmenis), tagad atsakās to darīt. Vai man ir tiesības lūgt uzturlīdzekļus no ES fonda?

A
atbild:
19. februārī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja ar bērna tēvu nav iespējams vienoties, tādas tiesības Jums ir, taču vispirms jāiesniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. 

Uzturlīdzekļu izmaksu bērniem, ja viens no vecākiem tos nemaksā, nodrošina Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācija. Taču UGF izmaksās uzturlīdzekļus bērna tēva vietā tikai tad, ja tiesu izpildītājs būs sniedzis izziņu, ka tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu minimālajā apmērā izpilde nav iespējama

Lai saņemtu uzturlīdzekļus, Jums UGF administrācijā ir jāiesniedz šādi dokumenti:

  • iesniegums (paraugs pieejams šeit);
  • tiesas nolēmuma noraksts par uzturlīdzekļu piedziņu;
  • tiesu izpildītāja izziņa par to, ka uzturlīdzekļu piedziņa no parādnieka nav iespējama vai parādnieks tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu pilda, bet nenodrošina minimālo uzturlīdzekļu apmēru.

Situāciju var ietekmēt apstāklis, ka bērna tēva apgādībā atrodas otrs bērns. Iepazīstoties ar Jūsu aprakstīto situāciju, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas Juridiskās nodaļas vadītāja Baiba Valentinoviča uzsvēra, ka  saskaņā ar Civillikuma 179.panta pirmo un otro daļu, vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. No minētā izriet, ka katram vecākam samērā ar savu mantas stāvokli ir pienākums nodrošināt savu daļu līdzekļus katra bērna uzturēšanai.

B.Valentinoviča skaidro: „Gadījumā ja strīds par uzturlīdzekļiem bērnu uzturam tiktu izšķirts tiesā, apstāklim, ka personas aprūpē ir citas apgādājamas personas, var būt nozīme uzturlīdzekļu apmēra noteikšanā, bet jāņem vērā, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu ir pienākums nodrošināt katram vecākam, neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa, ir noteikts Ministru kabineta 2013.gada 15.janvāra noteikumos Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”. Tas ir 25% apmērā no MK noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 (septiņu) gadu vecuma sasniegšanai, kas šobrīd atbilst EUR 80 (astoņdesmit eiro), un 30% apmērā no MK noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no 7 (septiņu) gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, kas šobrīd atbilst EUR 96 (deviņdesmit seši eiro).”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas