E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29575
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Ja auto novietots stāvēšanai pirms pagaidu aizlieguma zīmes uzstādīšanas

J
jautā:
02. jūnijā, 2023
Liāna

Novietoju mašīnu uz ceļa, nekādas zīmes nebija. Kad nākamajā dienā nācu pēc auto, bija uzlikts sods 30 eiro apmērā, jo mašīna esot atradusies neatļautā vietā, taču nekādas zīmes joprojām nebija. Ja tiek uzstādīta pagaidu zīme, vai drīkst uzlikt sodu automašīnām, kuras tur atradās pirms zīmes izvietošanas (uzsverot, ka ne pirms mašīnas novietošanas, ne pēc aizbraukšanas šajā vietā nav bijusi zīme “Stāvēt aizliegts”)?

A
atbild:
08. jūnijā, 2023
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 19. panta pirmajai daļai ceļu satiksmes dalībniekiem ir jāizpilda šā likuma, Ceļu satiksmes noteikumu un citu normatīvo aktu prasības, kas nosaka ceļu satiksmes dalībnieku pienākumus; jāizpilda policijas darbinieku un to personu norādījumi, kuras pilnvarotas regulēt satiksmi, kā arī jāievēro luksoforu signālu, ceļa zīmju un ceļa apzīmējumu prasības.

Tiesu praksē ir atzīts, ka ceļa zīme ir uzskatāma par vispārīgo administratīvo aktu, proti, tā satur vispārēju regulējumu, jo no jebkura satiksmes dalībnieka, kurš ir tās darbības zonā, tā prasa noteiktu uzvedību. Ceļa zīme kā administratīvais akts ir uzskatāma par paziņotu katram konkrētam satiksmes dalībniekam ar brīdi, kad satiksmes dalībnieks ir tai pietuvojies pietiekami tuvu, lai varētu to ieraudzīt. Šajā brīdī ceļa zīme kā uz konkrēto tai pietuvojušos personu izdotais administratīvais akts stājas spēkā un rada šai personai tiesisku pienākumu.

No minētā nenoliedzami izriet tas, ka ceļa zīme ir spēkā, ja tā ir redzama. Līdz ar to, ja brīdī, kad automašīna tika novietota stāvēšanai, pagaidu ceļa zīmes nebija un par šo faktu iegūstami attiecīgi pierādījumi, tad konstatējams pamats naudas soda atcelšanai.

Vienlaikus vēršu uzmanību, ka parasti pagaidu ceļa zīmes, kas kādā konkrētā dienā aizliedz novietot automašīnas stāvēšanai, tiek novietotas vairākas dienas pirms plānotās ielu seguma tīrīšanas. Līdz ar to, vērtējot iespēju atcelt attiecīgo lēmumu par naudas soda piemērošanu, būtu jāvērtē arī tas, vai pagaidu ceļa zīme par plānotajām satiksmes organizācijas izmaiņām ir tikusi uzstādīta laikus (vairākas dienas iepriekš), turklāt tas jāvērtē kopsakarā arī ar to, vai attiecīgā automašīna nav tikusi novietota, pārkāpjot Ministru kabineta noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 118. punktu, kas aizliedz ilgstoši atstāt transportlīdzekli uz ceļa.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas