E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34253
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Vai pirmsskolas izglītības iestādes telpās drīkst sniegt pieskatīšanas pakalpojumus citai mērķgrupai

J
jautā:
16. oktobrī, 2024
Dace

Vai privātā pirmsskolas izglītības iestāde savās telpās drīkst paralēli sniegt pieskatīšanas pakalpojumus personām (pusaudžiem) ar garīga rakstura traucējumiem? 

A
atbild:
Šodien
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” 18.3. punktā noteikts, ka ēkā, kurā tiek sniegts [izglītības] pakalpojums, var atrasties citas institūcijas, ja attiecīgo institūciju darbība neapdraud bērnu drošību un nerada kaitējumu bērnu veselībai.  

Tātad pirmsskolas izglītības iestādes (PII) telpās drīkst sniegt arī cita veida pakalpojumus, tostarp pieskatīšanas pakalpojumus personām (pusaudžiem) ar garīga rakstura traucējumiem. 

Tā kā jautājumā nav sniegta informācija par PII, ēku, kurā tā atrodas, un PII rīcībā esošajām telpām un āra teritoriju, nevar sniegt konkrētu atbildi, jo tā atkarīga no vairāku faktoru mijiedarbībaa individuālā gadījumā. Piemēram, atbilstoši minēto noteikumu 16. un 16.1 punktā noteiktajam teritorijai, kurā uzturas bērni, jābūt iežogotai, ja tāda ir pirmsskolas izglītības iestādes valdījumā.  

Nepiederošām personām, pie kādām pieder arī pusaudži ar garīga rakstura traucējumiem, nav jāatrodas PII iekštelpās, kurās uzturas bērni. Pusaudžu pieskatīšanas pakalpojumu sniegšanas vietai vajadzētu atrasties ēkas daļā ar atsevišķu āra ieeju, kā arī nevajadzētu pārklāties vai krustoties ar bērnu un pusaudžu pārvietošanās ceļiem. 

PII ir jānodrošina Ministru kabineta noteikumu Nr. 474 “Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo profilaktiskā veselības aprūpe, pirmā palīdzība un drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos” noteiktā regulējuma ievērošana. 

Ja jums ir šaubas par PII izglītojamo drošību situācijā, kad ēkā uzturas nepiederošas personas, kuras varētu radīt apdraudējumu bērniem, iesaku vispirms visus neskaidros jautājumus pārrunāt ar PII vadītāju. Ja bažas netiek kliedētas, iesaku vērsties ar iesniegumu atbilstošās pašvaldības izglītības pārvaldes iestādē, kā arī Izglītības kvalitātes valsts dienestā. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas