E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34182
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Vai no saņemtā ziedojuma jāmaksā nodoklis

J
jautā:
10. oktobrī, 2024
Elīna

Labdien! Vietnē “Youtube izvietoju apmācības video, kura beigās pieminu, ka skatītājs pēc izvēles var man ziedot kā pateicību kādu summu pēc saviem ieskatiem. Cik, kad un kādi nodokļi man jāmaksā no šīm saziedotajām summām? 

A
atbild:
14. oktobrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ziedojums ir dāvinājuma veids. Ja no viena cilvēka saņemts ziedojums nepārsniedz 1425 eiro, tad tas nav apliekams ar nodokli. 

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, ka ar nodokli neapliek dāvinājumu līdz 1425 eiro no viena dāvinātāja – fiziskās personas taksācijas gada laikā. Ja fiziskā persona saņem ziedojumu (dāvinājumu) no citas ārvalsts fiziskās personas un ja no vienas konkrētās ārvalsts fiziskās personas saņemtā ziedojuma (dāvinājuma) summa nepārsniedz 1425 eiro, tad saņemtais ziedojums (dāvinājums) ar iedzīvotāju ienākuma nodokli nav apliekams.  

Savukārt, ja saņemtā ziedojuma summa no fiziskas personas pārsniedz 1425 eiro, tad no starpības jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. 

Valsts nav noteikusi regulējumu, kā privātpersonas var vākt ziedojumus. Tāpēc ir normatīvie akti, kas nosaka kārtību, kādā ziedojumu vākšana iespējama, izmantojot organizāciju palīdzību (biedrības, nodibinājumi vai citas nevalstiskās organizācijas), kuru darbība ir atklāta un pārskatāma.  

Tiklab privātpersona, kā arī saimnieciskās darbības veicējs par nodokļu piemērošanu konkrētā situācijā var uzzināt Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 84 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas