E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34100
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā daudzdzīvokļu ēkām pieslēdz apkuri

J
jautā:
04. oktobrī, 2024
Egija

Labdien! Pēc MK noteikumu Nr. 204 5. punkta apkures sezonas sākuma un beigu termiņu, kā arī ierobežotas siltumenerģijas piegādes režīmus atbilstoši konkrētiem apstākļiem nosaka pašvaldības, ņemot vērā siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumus. Tomēr minētie siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi ir zaudējuši spēku. Ja pašvaldība nav noteikusi citus noteikumus, kad jāpieslēdz apkure, un daudzdzīvokļu nama iedzīvotāji nespēj vienoties (savākt parakstus), kā tiek nodrošināts attiecīgais pakalpojums? Kur vērsties, ja pašvaldība nerisina minētos jautājumus?

A
atbild:
Šodien
Inese Helmane
LV portāls
AS “Rīgas siltums”
Jana Roze, Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja

Ministru kabineta noteikumu Nr. 204 “Par siltumenerģijas piegādes nosacījumiem” 5. punkts nosaka: apkures sezonas sākuma un beigu termiņu, kā arī ierobežotas siltumenerģijas piegādes režīmus atbilstoši konkrētiem apstākļiem nosaka pašvaldības, ņemot vērā siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumus. 

Uzspiežot uz pantā norādītās hipersaites, atveras Ministru kabineta noteikumi Nr. 876 “Siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi”, kas pieņemti 2008. gada 21. oktobrī un pašlaik ir spēkā. 

Akciju sabiedrība “Rīgas siltums” norāda, ka saskaņā ar noteikumiem Nr. 876 “Siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi” siltumenerģijas piegāde dzīvojamām mājām jānodrošina, ja ir izpildīts būtisks nosacījums, proti, norēķini par piegādāto siltumenerģiju iepriekšējos 12 mēnešos ir veikti vairāk nekā 80% apmērā no izrakstītajiem rēķiniem, un par nesaņemtajiem maksājumiem ir uzsākts parādu piedziņas process, kas ietver vismaz paziņojuma par parāda esamību nosūtīšanu parādniekam un prasības pieteikuma par parāda piedziņu iesniegšanu tiesā. 2024./2025. gada apkures sezonas uzsākšana dzīvojamām mājām tiks saskaņota pie nosacījuma, ka ir izpildīti minētie nosacījumi. 

Dzīvokļu īpašnieki var vienoties un izvēlēties savai mājai apkuri pieslēgt ātrāk vai vēlāk, jo apkures uzsākšana ir dzīvokļu īpašnieku lēmums. 

AS “Rīgas siltums” siltumenerģiju piegādā visu gadu un nepārtraukti līdz līgumā par siltumenerģijas piegādi un lietošanu noteiktajai robežai. Līdz ar to jebkurš dzīvokļa īpašnieks kopā ar pārējo kopīpašnieku pieņemto lēmumu var jebkurā brīdī vērsties pie ēkas apsaimniekotāja par apkures nodrošināšanu, to sabalansējot ar ēkas iedzīvotāju maksātspēju. 

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 9. pantu par mājas pārvaldīšanu un norēķiniem ir atbildīgi dzīvokļu īpašnieki. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 220 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas