E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34038
Lasīšanai: 3 minūtes

Koplīguma grozīšana nevar notikt vienpersoniski, neinformējot un nevienojoties ar darbiniekiem

J
jautā:
26. septembrī, 2024
Anna

Labdien! Uzņēmuma vadītājs vienpersoniski nomainīja koplīgumā darba samaksas saturu, proti, samazināja akordalgu un proporcionālo darba samaksu par veikto darbu, noteica, ka nopelnīto no specifiski paveiktā darba devējs neizmaksā darbiniekam algā. Izmaiņas tika veiktas, neinformējot darbiniekus. Vai darba devējs bija tiesīgs vienpersoniski to pieņemt un neinformēt visus darbiniekus par darba samaksas izmaiņām? Paldies!

A
atbild:
Šodien
Zaida Kalniņa
LV portāls

Koplīgums ir rakstveida vienošanās starp darba devēju un darbinieku arodbiedrībām vai darbinieku pilnvarotajiem pārstāvjiem (ja darbinieki nav apvienojušies arodbiedrībā). Tā ir vienošanās, kas uzskatāma par kompromisu starp darbinieku vajadzībām un darba devēja iespējām. Ar tā palīdzību starp darbinieku pārstāvjiem un darba devēju tiek nodibinātas pušu savstarpējās tiesības un pienākumi. Tā kā starp koplīguma slēdzējpusēm pastāv civiltiesiskas attiecības, koplīgums ir privāttiesisks līgums. 

Darba koplīgumā puses vienojas par noteikumiem, kas regulē darba tiesisko attiecību saturu, it īpaši darba samaksas un darba aizsardzības organizāciju, darba tiesisko attiecību nodibināšanu un izbeigšanu, darbinieku kvalifikācijas paaugstināšanu, kā arī darba kārtības, darbinieku sociālās aizsardzības un citus ar darba tiesiskajām attiecībām saistītus jautājumus, un nosaka savstarpējās tiesības un pienākumus. To noteic Darba likuma 17. pants. 

Noslēdzot koplīgumu, bez īpašas norunas puses darba koplīguma spēkā esamības laikā atturas no pasākumiem, kas vērsti uz vienpusēju tā noteikumu grozīšanu, ja normatīvajos aktos vai pašā darba koplīgumā nav noteikts citādi. 

Savukārt Darba likuma 23. pants regulē koplīguma grozīšanas nosacījumus, respektīvi, darba koplīguma noteikumus tā spēkā esamības laikā puses groza šajā koplīgumā noteiktajā kārtībā. Ja šāda kārtība nav noteikta, to dara Darba likuma 21. pantā paredzētajā kārtībā. Nav pieļaujama vienpersoniska darba koplīguma satura grozīšana. 

Gadījumos, kad ekonomisko apstākļu ietekmē darba devējs nevar pildīt koplīgumā pielīgto, atklāti jārunā ar darbinieku pārstāvjiem vai arodbiedrību, jāizskaidro uzņēmuma iespējas un jācenšas vienoties par uzņēmuma ekonomiskajai situācijai atbilstošiem nosacījumiem vai arī no tiem uz laiku jāatsakās. Proti, ja koplīgumā minētā apņemšanās netiek pildīta, tas ir tāds pats darba tiesību pārkāpums kā jebkurš cits. Tas nozīmē, ka darbinieki vai viņu pārstāvji par to var sūdzēties Valsts darba inspekcijā (VDI) vai vērsties ar prasību tiesā. Attiecīgi VDI darba devējam var uzlikt sodu par to, ka viņš nepilda koplīgumā paredzēto apņemšanos. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 287 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas