E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3392
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Ja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā atbrīvo no darba

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2013
Ingūna Kovaļevska

Labdien! Esot bērna kopšanas atvaļinājumā, tiku atbrīvota no darba bez paziņošanas, bērnam 8 mēneši. Vai kas mainās VSAA pabalstā? Un kā ar Nodarbinātības aģentūru, vai tur drīkstu stāties, lai saņemtu naudiņu?

A
atbild:
28. decembrī, 2013
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Ja darba ņēmējs bērna kopšanas atvaļinājuma laikā tiek atbrīvots no darba (piemēram, bijis noslēgts darba līgums uz noteiktu laiku), tad personai saglabājas tiesības turpināt saņemt jau piešķirto vecāku pabalstu arī pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas. Jāņem vērā, ka persona faktiski turpina kopt bērnu un tādēļ vecāku pabalsta izmaksa ir turpināma bez pārtraukuma pie nosacījuma, ka persona, pārtraucot darba attiecības, nav nostrādājusi nevienu dienu. Respektīvi, vecāku pabalstu izmaksā līdz bērniņa 1 gada vecumam, ja pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas neuzsāk strādāt, neatrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā.

Jāmin, ka no 2013.gada 20.novembra, ja vecāku pabalsta saņēmējs uzsāk strādāt, tādējādi zaudējot tiesības uz vecāku pabalstu, rodas tiesības uz bērna kopšanas pabalstu, kuru piešķir ar dienu, ar kuru tiek pārtraukta vecāku pabalsta izmaksa. Šādos gadījumos iesniegums bērna kopšanas pabalsta piešķiršanai nav jāiesniedz, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) šo pabalstu piešķirs bez personas iesnieguma, pamatojoties uz tai pieejamo informāciju par darba ņēmēja statusa iegūšanu.

Ja persona pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas reģistrējas Nodarbinātības valsts aģentūrā un tai ir tiesības iegūt bezdarbnieka statusu, tad jāmin, ka abus pabalstus - gan bezdarbnieka pabalstu, gan vecāku pabalstu – vienlaikus saņemt nevar. To nosaka likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.7 pants - vecāku pabalsta izmaksu pārtrauc uz laiku, kamēr persona saņem bezdarbnieka pabalstu.

Tādēļ varbūt ir jāizvērtē iespējamība bezdarbnieka pabalstu pieprasīt pēc tam, kad būs beigusies vecāku pabalsta izmaksa, t.i., kad bērns būs sasniedzis 1 gada vecumu. Pie kam laikā, kad persona kopj bērnu līdz 1 gada vecumam un saņem vecāku pabalstu, persona tiek apdrošināta bezdarba gadījumam un obligātās iemaksas šim apdrošinājumam tiek veiktas no valsts budžeta līdzekļiem.

Protams, katra situācija var būt individuāla, tādēļ, lai izdarītu pareizo izvēli un iegūtu plašāku, kā arī konkrētāku informāciju, iesakām vērsties ikvienā no VSAA nodaļām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas