E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33919
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Vai pensiju 2. līmenī uzkrāto var novēlēt ar testamentu

J
jautā:
15. septembrī, 2024
Dana

Labdien! Viens no variantiem, ko varu atzīmēt attiecībā uz pensiju 2. līmeņa kapitāla mantošanu manas nāves gadījumā, ir nodot to mantošanai Civillikuma noteiktajā kārtībā. Persona, kurai vēlos novēlēt uzkrāto pensiju 2. līmeņa kapitālu, ir mana dzīvesbiedra pilngadīgais bērns. Vai, noformējot testamentu, es varu nodrošināt, ka uzkrājumu mantos konkrētā persona, ar kuru oficiāli nav radniecisku saišu? Jau iepriekš pateicos par atbildi! 

A
atbild:
23. septembrī, 2024

Izvēloties pensiju 2. līmenī uzkrāto kapitālu atstāt mantojumā, konkrētas personas nav jānorāda. Ja vēlaties novēlēt savu mantojumu, tostarp pensijas uzkrājumu, noteiktām personām, jums ir jāsastāda testaments vai mantojuma līgums.  

Latvijas Civillikuma 432. pants paredz divu veidu testamentus:  

  • privāto testamentu, kas var būt rakstīts tikai pašrocīgi; 
  • publisko testamentu jeb pie notāra apliecinātu testamentu. 

Ar testamentu var novēlēt savu mantu konkrētai personai, bet jāņem vērā, ka likumiskajiem mantiniekiem (piemēram, jūsu bērniem, ja tādi ir) pienākas neatņemamā daļa. Saskaņā ar Civillikuma 425. pantu neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma. 

Vairāk par pensiju 2. līmeņa mantošanu varat uzzināt LV portāla rakstā “Pensiju 2. līmenī uzkrātā kapitāla mantošanas situācijas – jautājumi un atbildes”. 

Savukārt par testamenta sastādīšanu un mantošanu varat lasīt LV portāla rakstā “Kā sakārtot mantojumu, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 6 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas