E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33917
Lasīšanai: 3 minūtes

Ieturējumi no ienākumiem, ja parādnieks strādā vairākās darba vietās

J
jautā:
15. septembrī, 2024
Aleksandrs

Kā jau ziņots, no 2024. gada 1. oktobra ZTI parāda piedziņa notiks pēc jaunas kārtības. Tomēr nav skaidrs par gadījumiem, kad parādnieks strādā divos darbos, un kā notiks ieturējumi no divām algām? Vai katrai algai tiks saglabāti 350 eiro un tad aprēķināti procenti? Vai arī būs cita kārtība?

A
atbild:
04. oktobrī, 2024

Likumā noteiktā minimālā ienākumu summa, pret kuru netiek vērsta piedziņa, tiks saglabāta pie viena no darba devējiem.  

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes (LZTIP) juriste Elvīra Rudzāte skaidro: “Saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta otro daļu darba vietā obligāti saglabājami 50% no minimālās mēnešalgas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļi 15% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas (saglabājamā summa par apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu nevar pārsniegt 50% no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas kopā). Savukārt tā paša panta trešā daļa noteic, ka no summas, kas pārsniedz šā panta otrajā daļā noteikto apmēru, ieturējumus izdara 30% apmērā. 

No iepriekš minētā izriet, ka vienā darba vietā būs saglabājami 350 eiro (papildus 15% no minimālās mēnešalgas par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu) un ieturēti 30%, kas aprēķināti no starpības starp parādniekam saglabājamo summu un viņa algu neto. Turpretī otrā darba vietā ieturēs 30% no visas darba algas.” 

Plašāk par izmaiņām parādu piedziņas kārtībā varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Parādu piedziņas kārtība no 1. oktobra – kā tiks aprēķināti ieturējumi uzturlīdzekļu, administratīvo sodu un kredītu parādniekiem” 

Par dažādām situācijām varat izlasīt arī intervijā ar LZTIP priekšsēdētāju Ivetu Kruku “Samērīga parādu nomaksa parādnieka un kreditora interesēs. Stājas spēkā jaunā parādu piedziņas kārtība”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 235 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas