E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33913
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Vai pazemes garāžas īpašnieki ir kopības sastāvā

J
jautā:
14. septembrī, 2024
Māra

Uz zemes atrodas divas dzīvojamās mājas, kuras pilnībā sadalītas dzīvokļu īpašumos, un vēl viena nedzīvojamā ēka (pazemes stāvvieta), kas sadalīta vienā dzīvokļa īpašumā  neapdzīvojamā telpā, kas pieder vairākiem līdzīpašniekiem (katram 1/xx domājamā daļa no telpas). Tāpat kā dzīvokļu īpašumiem daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, arī pazemes stāvvietas dzīvokļu īpašumam pieder attiecīgā daļa no visa kopīpašuma. Ņemot vērā, ka pazemes stāvvieta ir neapdzīvojamā būve, bet ir sadalīta dzīvokļa īpašumā, vai tās īpašnieki ir dzīvokļu īpašnieku kopības sastāvā (ar vienu balsi), par ko minēts Dzīvokļa īpašuma likuma 15. panta trešajā daļā? 

A
atbild:
Šodien
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gundars Lācis, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 2. panta (1) daļu dzīvokļa īpašums ir dzīvojamā mājā tiesiski nodalīts patstāvīgs nekustamais īpašums. Par dzīvojamo māju šā likuma izpratnē uzskatāma ēka, kas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrēta kā dzīvojamā māja.  

Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 3. panta (1) daļai jautājumā minētā pazemes stāvvieta ir atsevišķais īpašums. Atsevišķais īpašums ir dzīvojamā mājā esošs būvnieciski norobežots un funkcionāli nošķirts dzīvoklis, neapdzīvojamā telpa vai mākslinieka darbnīca, kura kā dzīvojamā vai nedzīvojamā telpu grupa reģistrēta Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā. 

Līdz ar to jums jāpārliecinās, vai kadastra informācijas sistēmā atsevišķā būve – pazemes stāvvieta – ir reģistrēta kā dzīvojamā māja. 

Ja pazemes stāvvieta atbilst iepriekš minētajai klasifikācijai un zemesgrāmatas nodalījumā redzams, ka pazemes stāvvietas katram domājamo daļu īpašniekam pienākas arī domājamā daļa no visa kopīpašuma, tad ir piemērojama Dzīvokļa īpašuma likuma 15. panta (3) daļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 3 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas