E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33881
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Siltumenerģijas patēriņš un dzīvokļa novietojuma koeficients

J
jautā:
11. septembrī, 2024
Ilze

Labdien! Ministru kabineta noteikumi Nr. 524 nosaka kārtību, kādā aprēķina katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem. Mūsu māja ir renovēta, un dzīvokļu īpašnieki ir izvēlējušies siltumenerģijas patēriņa uzskaiti veikt ar siltumenerģijas skaitītājiem (alokatoriem). MK noteikumi Nr. 524 noteic, ka, sadalot siltumenerģijas patēriņu starp dzīvojamās mājas īpašniekiem, jāņem vērā dzīvokļa novietojuma koeficients (22. pielikums), bet diemžēl mūsu mājas apsaimniekotājs to neņem vērā un pie aprēķiniem nepielieto dzīvokļa novietojuma koeficientu. Apsaimniekotāja nostāja ir tāda, ka attiecīgo koeficientu pielietos tikai tad, ja par to nobalsos 100% mājas dzīvokļu īpašnieku. Vai tiešām, lai dzīvokļa novietojuma koeficientu pielietotu aprēķinos, vajag 100% dzīvokļu īpašnieku piekrišanu? Vai apsaimniekotājs ir tiesīgs nepiemērot koeficientu pie siltumenerģijas patēriņa sadales? 

A
atbild:
11. septembrī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ieva Keterliņa, zvērināta advokāte

Atbilde ir ietverta Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” 32. punktā: 

“32. Šo noteikumu 31. punktā minētais pienākums piemērot šo noteikumu 22. pielikumā norādītos koeficientus neattiecas uz gadījumiem, ja dzīvojamā mājā visiem dzīvokļiem, mākslinieka darbnīcām un nedzīvojamām telpām ir vienāda ārējo norobežojošo konstrukciju platība, kā arī uz gadījumiem, ja šo noteikumu 22. pielikumā norādītie koeficienti nav piemērojami dzīvojamās mājas specifisku apstākļu dēļ. Ja koeficienti nav piemērojami dzīvojamās mājas specifisku apstākļu dēļ, jāvēršas pie neatkarīga eksperta, lai aprēķinātu atbilstoši konkrētajai situācijai precīzus koeficientus.” 

Jautājumā izklāstītais nav arguments, lai nepiemērotu MK noteikumu 22. pielikumā norādīto. Vienlaikus nav zināms, vai konkrētajam gadījumam nav konstatējams kāds no MK noteikumu 32. punktā minētajiem priekšnoteikumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas