E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33816
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai trešajai personai atlīdzina ceļa izdevumus par ierašanos tiesā

J
jautā:
05. septembrī, 2024
Es

Esmu uzaicināts uz tiesu Latvijā kā trešā persona, bet dzīvoju ārpus Latvijas (dzīvesvieta arī deklarēta ārzemēs). Vai man tiks segti transporta izdevumi  lidojuma izmaksas? Paldies! 

A
atbild:
23. septembrī, 2024

Ceļa un uzturēšanās izdevumi sakarā ar ierašanos tiesas sēdē atbilstoši Civilprocesa likuma (CPL) 33. pantam ir ar lietas vešanu saistītie izdevumi. Ar lietas vešanu saistīto izdevumu atlīdzināšanu regulē CPL 44. pants, kas paredz, ka ceļa un uzturēšanās izdevumi sakarā ar ierašanos tiesas sēdē, kā arī sakarā ar pušu vai to pārstāvju klātbūtni vai piedalīšanos pierādījumu iegūšanā, pēc Latvijas lūguma pierādījumus iegūstot ārvalstī, atlīdzināmi pēc Ministru kabineta noteiktajām likmēm komandējuma izdevumu atlīdzībai (CPL 44. p. pirmās daļas 2. apakšpunkts). 

Ar lietas vešanu saistītos izdevumus piespriež no atbildētāja par labu prasītājam, ja viņa prasījums ir apmierināts pilnīgi vai daļēji, kā arī tad, ja prasītājs neuztur savus prasījumus sakarā ar to, ka atbildētājs tos pēc prasības iesniegšanas labprātīgi apmierinājis. 

Ja prasība noraidīta, ar lietas vešanu saistītos izdevumus piespriež no prasītāja par labu atbildētājam. 

Ņemot vērā, ka tiesvedības procesā esat trešā persona, jānorāda, ka atbilstoši CPL 11. nodaļai tiek izšķirtas trešās personas ar patstāvīgiem prasījumiem, kas iesniedz prasības pieteikumu un iegūst prasītāja tiesības un pienākumus (79. pants), un trešās personas bez patstāvīgiem prasījumiem, kas lietā var būt prasītāja vai atbildētāja pusē (80. pants). CPL 80. panta otrā daļa paredz, ka trešajām personām, kas nepiesaka patstāvīgus prasījumus, ir puses procesuālās tiesības un pienākumi, izņemot tiesības grozīt prasības pamatu vai priekšmetu, palielināt vai samazināt prasījumu apmēru, atteikties no prasības, atzīt prasību vai noslēgt izlīgumu, kā arī prasīt tiesas sprieduma izpildi.  

Puses tiesības un pienākumus nosaka CPL 74. pants. Tā otrā daļa paredz, ka pusēm ir šādas civilprocesuālās tiesības:  

  • iepazīties ar lietas materiāliem un izgatavot to atvasinājumus;  
  • piedalīties tiesas sēdē;  
  • pieteikt noraidījumus;  
  • iesniegt pierādījumus;  
  • piedalīties pierādījumu pārbaudīšanā;  
  • pieteikt lūgumus;  
  • dot tiesai mutvārdu un rakstveida paskaidrojumus;  
  • izteikt savus argumentus un apsvērumus;  
  • celt iebildumus pret citu lietas dalībnieku lūgumiem, argumentiem un apsvērumiem;  
  • pārsūdzēt tiesas spriedumus un lēmumus;  
  • saņemt spriedumu, lēmumu un citus lietā esošos dokumentus vai to atvasinājumus, kā arī izmantot citas procesuālās tiesības, kuras tām piešķirtas ar šo likumu.  

CPL normas tieši nenosaka ar lietas vešanu saistīto izdevumu atmaksu trešajām personām, tomēr no minētā regulējuma izriet, ka trešajai personai ir tiesības pieteikt lūgumus tiesai. Taču jānorāda, ka to izlemšana ir tikai tiesas kompetencē.  

Vienlaikus, izmantojot trešās personas tiesības pieteikt lūgumus tiesai, varat lūgt tiesnesim iespēju piedalīties lietas iztiesāšanā, izmantojot videokonferenci, proti, piedalīties tiesas sēdē attālināti, lai neradītu ar lietas vešanu saistītos izdevumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 6 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas